Realitate din cimitirele gălățene: Zeci de morminte surpate din cauza ploilor (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Realitate din cimitirele gălățene: Zeci de morminte surpate din cauza ploilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Situația dramatică a tasărilor sau surpărilor de teren nu s-a înregistrat doar în oraș, afectându-i pe cei vii, ci și în cimitire. În urma precipitațiilor abundente de săptămânile trecute, care au inundat orașul și au pus la grea încercare stabilitatea solului, numeroase locuri de veci din Galați s-au surpat, lăsând la vedere găuri înfiorătoare acolo unde răposații își dorm somnul de veci. Pe lângă morbiditatea situației, se pune problema remedierii accidentelor de teren, sarcină care, legal, le revine concesionarilor.

Potopurile care s-au abătut în ultima vreme peste Galați au provocat această situație deloc comodă în toate cimitirele din oraș. Concesionarii care și-au îngropat acolo apropiații şi nu au apucat sau nu și-au permis să facă lucrări din piatră s-au trezit că mormintele s-au surpat. Sub forța apei, pământul, mai ales la mormintele unde nu s-au inserat poduri de piatră sau chiar de lemn, s-a surpat lăsând în loc găuri imense. Multe locuri de veci au ajuns, practic, în situația de a rămâne descoperite. Situație cu impact grav, nu doar vizual, ci și sanitar, mai ales în condițiile în care, în aceste zile la Galați se înregistrează temperaturi de peste 30 de grade Celsius la umbră. S-a întâmplat în toate cimitirele, de la ”bătrânul” ”Eternitatea” la cel unde, teoretic, mai există singura rezervă de locuri de veci disponibil pentru ”urgențe”, respectiv ”Sf. Lazăr”. Nici Cimitirul "Ştefan cel Mare" nu face excepţie, iar probleme sunt şi la Cimitirul "Cătuşa", care nu este administrat de SC Gospodărire Urbană SRL.

”Noi avem loc de veci la Eternitatea și nu am știut ce s-a întâmplat acolo până nu ne-a spus cineva. Când am fost și am văzut, mi s-a făcut rău. Tot pământul e surpat, e o groapă imensă. Și nu e pe margine, e în zonă centrală. E jale! Ce facem? De unde să aducem noi pământ să umplem acolo din nou? Toate mormintele din jur, unde nu a fost făcută lucrare, sunt în situația asta. Locurile acolo sunt foarte înghesuite, accesul e foarte dificil”, ni s-a plâns Doina J., o gălățeancă aflată în această situație.

Astfel de realități morbide sunt cu zecile și în celelalte cimitire. La ”Sf. Lazăr”, mai cu seamă în latura dinspre Drumul de Centură, unde nivelul solului este oricum mai jos, situația este și mai critică.

Reclamaţii pe reţelele de socializare

Imagini terifiante ale mormintelor surpate au apărut şi pe reţelele de socializare, gălăţenii plângându-se public de tarifele care le-au fost cerute pentru refacere: „La Cimitirul Sf. Lazăr am întrebat un domn gropar cât mă costă să pună la mama 20 de centimetri de pământ şi mi-a cerut 600 de lei. Deoarece mi s-a părut foarte mult, normal că am refuzat. După ce am terminat la mama, acel domn gropar făcea un mormânt cu pământul pe care îl căra cu roaba de lângă alte morminte”, a reclamat pe grupul „Galaţi: Sesizările cetăţenilor!” de pe Facebook. În acest caz, directorul SC Gospodărire Urbană, Dragoş Magearu, a îndemnat-o să facă reclamaţie scrisă pentru a putea trage la răspundere persoanele vinovate.

Reclamaţiile continuă să curgă pe Facebook: „Și eu am plătit 200, dar mi-a cerut mai mult”; „250 lei mi-au cerut și mie pentru trei găleți de pământ... bineînțeles că am refuzat, dar au ținut să-mi precizeze că nu am voie să vin eu cu pământ”. „Mi s-a furat pământul de pe mormânt. Am văzut gropari cu saci goi în spate si cu lopata”.

Ce spune directorul Gospodărire Urbană

Directorul SC Gospodărire Urbană, Dragoş Magearu, ne-a declarat că, în urma ploilor abundente din ultima perioadă, aproximativ 40-50 de morminte au fost afectate de surpare în cimitirele „Eternitatea”, „Sf. Lazăr” şi „Ştefan cel Mare”, aflate în grija societăţii pe care o conduce.

„Sunt morminte afectate mai puţin, iar altele care necesită o cantitate mai mare de pământ. Nu avem obligaţia de a interveni pe mormântul nimănui. Dar, având în vedere situaţia creată, SC Gospodărire Urbană, prin Serviciul Cimitire, vine în ajutorul concesionarilor cu activitatea de reparaţii morminte, completare cu pământ a locurilor de înhumate surpate. Intervenim în urma cererii concesionarilor şi după achitarea tarifelor: în zilele de luni până vineri – 158 de lei cu TVA, iar sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale – 263 de lei cu TVA. Sumele cuprind toate taxele, dar şi materialele necesare pentru a remedia mormântul afectat.

Cred că sunt tarife decente, stabilite nu pentru a face profit, ci doar ca să ne acoperim materialele necesare şi manopera. Îndemn fiecare concesionar care are nevoie de ajutor să apeleze direct la noi”, ne-a declarat Dragoş Magearu.

Directorul a mai adăugat că reclamaţiile cu privire la situaţiile din cimitire trebuie făcute în scris la societate, nu pe Facebook, pentru a putea demara controale şi a fi luate măsuri.

Citit 12978 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iulie 2021 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.