Spre finalul anului, un nou sistem de plată a taxelor locale
Foto: Marian Calestru

Spre finalul anului, un nou sistem de plată a taxelor locale
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Gălăţenii care nu deţin card bancar sau care nu reuşesc să se descurce pe platforma Ghişeul.ro nu au altă soluţie pentru a-şi plăti impozitele şi taxele locale decât să stea, ore în şir, la cozi, la centrele Fiscalităţii. O alternativă la această situaţie deloc plăcută o reprezintă plata acestor obligaţii prin rețeaua self-service, servicii pentru care Primăria Galaţi a lansat o achiziţie publică în luna martie a acestui an, iar contractul urmează să fie încheiat. Cetăţenii îşi vor putea achita atât dările la bugetul local, cât şi eventualele amenzi, la cele 28 stații de plată SELFPAY, amplasate pe raza municipiului Galaţi.

„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, persoane fizice și persoane juridice, care vor efectua plăți în numerar pentru taxele, impozitele și alte venituri locale, ce se fac venit la bugetul local, propunem o altă metodă de plată, prin reţeaua self-service, pe lângă cele existente (casierie, OP, on-line)”, se arată în referatul de necesitate al achiziţiei publice cu o valoare estimată de 16.000 de lei fără TVA lansată de Primărie pe portalul propriu. Obiectul acestei achiziţii îl reprezintă „serviciile de gestionare a tranzacțiilor financiare pentru plata impozitelor, taxelor și altor venituri locale prin rețeaua self-service”. 

„Rețeaua self-service poate fi amplasată în toate centrele Primăriei municipiului Galați și în centrele comerciale unde acest sistem este deja instalat (ex. filiale CEC, benzinării, Carrefour, Profi etc.) și vor fi asigurate de către furnizorul de servicii, acesta suportând toate cheltuielile aferente amplasamentului, utilizării, funcționării, spațiilor și cu orice alte resurse materiale și umane”, se arată în document.

Cum va funcţiona

Potrivit autorităţilor, sistemul self-service, conectat la programul informatic implementat la nivelul Direcției Impozite, Taxe și Alte Venituri Locale din cadrul Primăriei municipiului Galați, îl va identifica pe contribuabil prin scanarea unui cod de bare de pe decizia de impunere anuală/somație, prin introducerea CNP/CUI sau a rolului nominal unic.

„După introducerea elementelor de identificare se va afișa denumirea și cuantumului impozitelor și taxelor locale, existente la data accesării de către contribuabil, acesta putând identifica doar datele și informațiile, cumulate, pe rolul nominal unic unde este titular și pe toate celelalte roluri nominale unice, unde este parte. La efectuarea plăților, se va ține cont de ordinea de stingere a obligațiilor fiscale, conform prevederilor legale. După identificarea obligațiilor fiscale și/sau nefiscale, contribuabilul persoană fizică/persoană juridică, va introduce bancnotele în fanta special amenajată acestora, urmând să se elibereze bonul valoric, care va atesta cuantumul sumelor plătite și destinația acestora (impozite, taxe sau alte venituri locale)”, se explică în referatul de necesitate.

Când va putea fi folosit

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, s-a atribuit achiziția privind „servicii de gestionare a tranzacțiilor financiare pentru plata impozitelor, taxelor și altor venituri locale prin rețeaua self-service”. Ofertantul câştigător este Asocierea IDEA BANK SA București (lider de asociere) și ZEBRAPAY SRL București (asociat). 

„Discuțiile în vederea implementării unei soluţii tehnice adecvate, premergătoare încheierii contractului cu ofertantul și asociatul au fost finalizate, iar contractul va fi semnat în următoarele zile”, ni s-a comunicat la solicitarea noastră.

„Executarea modulului de interfațare între sistemul self-service și aplicaţia Localtax face obiectul contratului încheiat între municipiul Galaţi și firma TC INF Galaţi. Durata de execuție a lucrărilor este de trei luni de la data semnării, respectiv până la 31 octombrie 2021.

În acest context, apreciem că, cel mai târziu la data de 1 noiembrie 2021 vom pune la dispoziția contribuabililor gălățeni sistemul de plăți prin intermediul stațiilor de plată SELFPAY. Pe raza municipiului Galaţi sunt amplasate un număr de 28 stații de plată SELFPAY la care vor putea fi plătite impozitele, taxele și amenzile la bugetul local. Aceste servicii vor fi o alternativă pentru a evita cozile pentru cetățenii care nu dețin card sau nu se descurcă pe platforma Ghiseul.ro.”, ne-a transmis Biroul de presă al administraţiei locale.

Citit 5799 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iulie 2021 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.