Cum racola un fals preot credincioși pe Facebook și îi convingea să-i dea bani

Cum racola un fals preot credincioși pe Facebook și îi convingea să-i dea bani
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un gălățean care la numai 20 de ani pretindea a fi preot, absolvent de studii religioase superioare și implicat în numeroase proiecte ecumenice și sociale a ajuns, în sfârșit, după gratii, după ce la începutul acestei luni a fost ridicat de poliție din propria casă. Pe numele individului sunt mai multe dosare de înșelăciune, existența acestora fiind confirmată de autorități chiar la începutul acestui an. Modalitatea de racolare a credincioșilor pe care îi convingea să îi dea bani era aceeași: rețelele de socializare.

Ionuț Chiriță este numele celui care de ani de zile pretinde a fi, la o vârstă foarte fragedă, slujitor al lui Dumnezeu nu oricum, ci în calitate de preot. Cu haine preoțești, cu obiecte de cult și o identitate atent confecționată, prin care se dădea angajat al Fundației "Sfântul Ioan Botezătorul” din Brașov, o organizație non-profit, gălățeanul a susținut o intensă activitate în mediul online, reușind să atragă numeroși adepți. Nu doar la nivel ideologic, pentru că nu acesta era scopul lui, ci și material, "prietenii" și "urmăritorii" de bună-credință, din țară și străinătate, dând curs așa-ziselor campanii de ajutorare derulate de "părintele Ionuț" și donându-i bani. Cu nemiluita, dacă ar fi să luăm în considerare achizițiile pe care le făcea tânărul, echipat cu tot ce trebuia ca să pară cât mai convingător.

Un prim semnal "divin" l-a primit la începutul acestui an, când a intrat în colimatorul poliției după ce a fost reclamat de numeroși enoriași că i-a escrocat sub aceleași pretexte, principalul fiind cel al adunării de fonduri pentru o biserică, chiar în Galați, la o adresă de pe strada Grădina Veche. Un proiect pentru care el însuși declara că ar fi strâns aproape 40.000 de lei. Prilejul perfect fuseseră sărbătorile de iarnă, în principal Boboteaza, când preoțelul avusese ocazia să bată din ușă în ușă. A susținut atunci că este preot la o biserică din județul Vrancea, fapt infirmat de autoritățile de acolo, pentru ca mai apoi să declare că este "preot în cadrul Patriarhiei Ortodoxe a Națiunilor, cu sediul la Paris, Franța, și în cadrul Fundației ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din Brașov.

Perspectiva de a ajunge după gratii nu l-a speriat și și-a continuat "misiunea", astfel că, la începutul acestei luni, drumurile aveau să îi fie din nou întrerupte de poliție, după ce pe numele lui au început să curgă din nou plângerile. Numai la momentul perchezițiilor de pe 6 septembrie, prejudiciul estimat oficial era de 11.000 de lei, dar chiar și anchetatorii confirmau posibilitatea ca acesta să fie mult mai mare, la fel ca și numărul victimelor.

Prins cu minciuna, lăsat liber

Vizat a doua oară de acuzații grave, care implicau un număr mare de oameni și o determinare din partea individului greu de stăvilit, Chiriță a avut noroc, într-o primă fază, deoarece procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați nu au reușit să convingă instanța să admită propunerea de arestare preventivă pe care au formulat-o sub acuzațiile de înşelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a unei profesii. Chiriță a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile și a plecat liber pe ușa instanței, suficient cât să aibă timp pentru o nouă rundă de "propovăduire" pe Facebook.

Printr-o postare de pe 10 septembrie, își anunța enoriașii că "începând cu data de 8 septembrie 2021 (n.r. - ziua în care a fost dus la Judecătorie pentru arestare), am depus demisia din funcția de preot în cadrul Mitropoliei și al Fundației <Sfântul Ioan Botezătorul> din Brașov, de care am aparținut timp de trei ani, drept urmare, vă aduc la cunoștință că nu mai profesez în calitate de preot și nici o altă funcție nu mai dețin în acest domeniu, mă înclin în fața tuturor și îmi cer iertare pentru toată neglijența, confuzia și orice am greșit cu știință sau cu neștiință!", scria "părintele Ionuț". Plus promisiunea, postată ca o premoniție, cu doar câteva ore înainte de a fi ridicat de poliție: "Nu contează că afară sunt peste 40 de grade. Eu tot negru voi purta!".

Citit 4834 ori Ultima modificare Joi, 23 Septembrie 2021 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.