Mulți șomeri şi ofertă slabă pe piața muncii din Galați

Mulți șomeri şi ofertă slabă pe piața muncii din Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Oferta de forță de muncă specializată din Galați este foarte slabă, reiese din datele furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Galați. Timp de patru luni, instituția a organizat 15 ședințe de mediere a muncii între șomeri gălățeni și angajatori din județele Galați și Brăila, la care au participat aproape 900 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre acestea, doar 36 au reușit să se angajeze, adică unu din 24 de șomeri.

Cele 15 întâlniri de mediere a muncii organizate de AJOFM au avut loc în perioada iunie - septembrie. Întâlnirile de acest gen sunt organizate gratuit pentru șomerii din evidența AJOFM, încercându-se punerea în legătură a firmelor care fac angajări cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Altfel spus, firmele care caută să angajeze un număr mai mare de oameni se adresează AJOFM, iar agenția, în funcție de specificul joburilor oferite de firmă, îi "convoacă" la întâlnire pe șomerii din baza de date care corespund respectivului profil.

Cele 15 întâlniri de mediere au fost organizate pentru opt angajatori, cu participarea unui număr total de 877 de șomeri. Cele mai multe astfel de întâlniri, șase la număr, au fost organizate pentru firma tecuceană Contec Foods, la care au participat 487 de persoane. Posturile oferite erau pentru muncitor necalificat și manipulant mărfuri. O altă firmă de interes pentru șomerii gălățeni a fost Yazaki România, din Brăila, care oferea posturi de operator cablaje auto. La cele două ședințe de mediere cu Yazaki, au participat 159 de persoane. Al treilea cel mai mare număr de participanți a fost la întâlnirea cu reprezentanții Damen Workforce, unde 65 de șomeri s-au arătat interesați de joburile de sudori, lăcătuși și tubulatori navali oferite de companie.

Celelalte cinci firme pentru care AJOFM a organizat întâlniri de mediere au fost Adina SRL (pentru posturi de confecționer industrial și confecționer textile), River Fashion (confecționer textile), Q&A 2000 IMPEX (bucătar, ospătar), Patisgal (bucătar, cofetar, brutar, patiser, muncitor necalificat) și Dicor Land (mecanic utilaj agricol, mecanic agricol, lăcătuș mecanic și electrician auto).

La două luni de la desfășurarea acestor întâlniri de mediere, am întrebat conducerea AJOFM Galați care au fost rezultatele concrete, mai exact câți dintre participanți au reușit să se angajeze. Răspunsul a fost neașteptat. Numai 36 dintre cei 877 de participanți s-au angajat, cei mai mulți dintre ei, la Contec Foods Tecuci. Poate or fi angajatorii prea... mofturoși, poate că mulți șomeri au făcut doar act de prezență, poate că pachetele salariale propuse nu s-au "pupat" cu aşteptările candidaților, cine știe... Cert este că raportul de angajări de 1 la 24 nu oferă deloc o imagine bună asupra calității forței de muncă disponibile în Galați.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, în evidențele AJOFM Galați erau înregistrați 10.780 de șomeri (dintre care 4.628 de femei), rata șomajului fiind de 5,73 la sută, în scădere cu 0,08 puncte procentuale față de luna precedentă. Peste 8.000 dintre acești șomeri făceau parte din categoria persoanelor greu și foarte greu ocupabile, cu șanse foarte mici de a-și găsi loc de muncă.

Citit 2587 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Decembrie 2021 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.