Cum poți ajuta un orfan din Galați să ajungă un om bun

Cum poți ajuta un orfan din Galați să ajungă un om bun
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Mii de copii din sistemul instituționalizat de stat, dar și privat, au nevoie de ajutor pentru a depăși trauma de a nu face parte dintr-o familie normală. Ei trebuie sprijiniți pentru a nu o apuca pe căi greșite și pentru a reuși să-și găsească un rost în viață. Tineri cu vârste apropiate de ale lor, cu experiențe de viață variate, sunt una dintre modalitățile optime de a-i ajuta să se integreze, motiv pentru care programul educațional ”Ajungem Mari”, care include și centrele de plasament din Galați, va demara în curând o nouă campanie de recrutare. 

Interacțiunea cu altfel de tineri și nu numai, proveniți din afara sistemului instituționalizat, este considerată una dintre cheile de succes menite să îi ajute pe copiii și adolescenții din centrele de plasament să crească și să se integreze în societatea din afara cadrului în care sunt forțați, de diverse împrejurări, să crească. Lipsa părinților și modelele nefericite pe care mulți le urmează pot fi suplinite și combătute prin asistența oamenilor care nu au nici calitatea de supraveghetori, nici instructori, ci de prieteni. Tocmai în acest sens, programul educațional ”Ajungem Mari”, destinat minorilor asistați social în sistem instituționalizat, vine, în această vară, cu o nouă campanie de recrutare a persoanelor care doresc să se implice. Începând cu 1 august, în toate cele 24 de județe în care se derulează proiectul, inclusiv în Galați, se va da startul unei noi campanii de selecție a voluntarilor. ”Lucrăm în special cu copiii din centre de plasament de stat, iar odată acoperite aceste centre, ne îndreptăm și spre copiii din centre de zi de stat sau centre private. Odată incluși în program, copiii sunt susținuți să ajungă mari până când ies din sistemul de protecție a copilului”, explică Alina Şandor, responsabil de campania de recrutare a programului ”Ajungem Mari”.

Ce implică voluntariatul

Cei care vor să încerce această experiență, pot aplica pentru înscriere în program în perioada august-septembrie 2022. Misiunea durează opt luni și presupune ca ședințele de lucru cu copiii să se desfășoare în primul rând fizic, dar nu este exclusă nici activitatea online, în funcție de necesitățile existente în fiecare județ. Înscrierea  ca voluntar presupune mai mulți pași. Doritorii trebuie să completeze un formular de înscriere, un formular de voluntar informat, să participe la un training online care include și o testare psihologică, să semneze contractul de voluntariat, să cunoască voluntarii și coordonatorul din județ și, desigur, să fie repartizat pentru întâlnirile cu copiii. Mai multe detalii despre înscriere pot fi obținute accesând link-ul https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar. ”Voluntarii își folosesc pasiunile și abilitățile în sprijinul nevoilor diferite ale copiilor instituționalizați, îi motivează să învețe, îi ajută să capete încredere în forțele lor și devin pentru ei profesori, prieteni și modele”, completează coordonatorul proiectului.  Proiectul a fost demarat în București în vara anului 2014, iar în prezent se derulează atât în Capitală, cât și în 24 de județe. 1.600 de voluntari se implică în sprijinirea a peste 2.500 de copii instituționalizați.

Citit 2287 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.