Şi copiii ucraineni au început școala în Galați

Şi copiii ucraineni au început școala în Galați
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Copiii ucraineni refugiați în Galați au trăit și ei, pe 5 septembrie, momentul emoționant al primei zile de școală. Fie că sunt integrați în învățământul de masă, fie că fac școală la diferite fundații din oraș, micuții refugiați visează la ziua în care se vor reîntoarce acasă, în pace. Deși aveau dreptul, conform unei Ordonanțe de Urgență, să fie audienți în clasele cu copii români, mulți dintre ei au rămas acasă, convinși fiind că integrarea în clase de copii români este inutilă, atât timp cât, la un moment dat, se vor întoarce în școlile din Ucraina.

Un altfel de început școlar


Biserica Creștină Emanuel din Galați a venit în sprijinul familiilor ucrainene refugiate în oraşul nostru, oferind pentru copiii acestora săli de clasă, cu toate dotările, în care să se poată desfășura cursuri. Deși inițial s-au înscris 170 de școlari, luni, în prima zi școală, s-au prezentat 70. ”De la începutul războiului, noi am găzduit în clădirile noastre aproximativ 5.000 de refugiați ucraineni. Copiii care au început luni școala la noi sunt doar refugiați. Ei studiază cu profesori ucraineni, refugiați și ei, și țin permanent legătura cu școlile din Ucraina. Sunt practic o prelungire a școlilor de acolo. Ei merg în paralel și cu cursuri online, la materiile pe care nu le pot suplini profesorii care îi însoțesc și urmează programa lor. Acest an școlar va fi recunoscut de Ministerul Învățământului din Ucraina. Momentan grupul de copiii beneficiază doar de săli de curs, însă ne luptăm să le asigurăm și o masă caldă. Învață și limba română pentru că au contracte cu diverse unități de învățământ din Ucraina și au în programă și studiul limbii române. Din păcate, integrarea lor nu este totală, pentru că ei se gândesc zilnic la momentul când se vor întoarce acasă. Realitatea din teritoriu, însă, ne arată altceva... ”, ne-a declarat Dorin Dumitrașcu, pastor la Biserica Creștină Emanuel.

After school pentru copiii ucraineni


Reprezentanții Fundației ”Inimă de Copil” nu au rămas nici ei indiferenți în fața suferinței copiilor care au fost nevoiți să fugă din cauza războiului și să caute pacea în Galați. ”Am deschis la noi la fundație un centru after school special pentru ei. Dimineața vin copiii mici, care fac aici diverse activități, mănâncă și se joacă, iar după amiază vin cei mari, pentru care avem și alte preocupări și ateliere. Sunt în jur de 100 de copii cu care interacționăm zilnic și pe care ne bucurăm că îi avem printre noi”, ne-a declarat unul dintre reprezentanții fundației. 

Audienți în școlile din România 


Imediat după declanșarea războiului, Ministerul Educației a decis, printr-o ordonanță de urgență, că elevii ucraineni refugiați în România pot frecventa cursurile școlilor românești, având calitatea de audient și beneficiind de toate drepturile pe care le au și elevii români. ”În prezent, la nivelul Inspectoratului nostru avem înscriși un număr de 135 de elevi ucraineni-audienți în școlile noastre, atât la preșcolari, cât și școli primare și gimnaziale. Toți copiii ucraineni au dreptul să frecventeze cursurile de stat doar pe baza unei cereri făcute de unul dintre părinți”, ne-a declarat prof. Gina Brînzan, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Galați.

Citit 3250 ori Ultima modificare Marți, 06 Septembrie 2022 17:25

4 comentarii

 • postat de putin huilo
  Miercuri, 07 Septembrie 2022 14:00
  188.25.145.***
  Mor cand vad ca si in cazul un articole benefice apare cate un retardat care sa bage placa aia veche si complet idioata a lui "da, dar drepturile romanilor?....". Hai sa ti le demontez pe rand

  - cum crezi ca ar arata drepturile romanilor sub ocupatia prietenilor tai rusi?
  - de ce ar trebui sa negam un gest frumos doar pentru nedreptati anterioare?
  - de ce crezi ca un moment de cotitura cum e asta nu va duce si la schimbarea drepturilor minoritatilor, de orice fel, din Ucraina?

  Terminati cu meschinariile de prost gust, nu mai cititi doar ce va servesc sursele ruse (rostogolite prin pagini abjecte, mesaje pe whatsapp/telegram cu "da mai departe". Practica pe care o folosesti, cetitorule, se cheama whataboutism. un fel de "da, dar si aia" sau "da, dar aia?". O deturnare de la subiectul de baza, in speta UCRAINA este invadata de un stat cu leadership criminal, la ordinul unui bosorog senil. De aici plecam. Ce va fi din punctul asta urmeaza sa se scrie.
  2
  3
  Raportează
 • postat de cetitor
  Miercuri, 07 Septembrie 2022 10:18
  85.122.80.***
  "Un gest normal, umanitar, frumos pentru copiii ucraineni veniți din Ucraina, țara vecină aflată la mare ananghie. Sper să vă simțiți bine la noi, părinți voștri sunt eroi, fac istorie, sunteți un popor redutabil, uimitor în fața unei agresiuni rusești nedrepte" Foarte frumos si emotionat..dar cu drepturile pentru invatamant in limba materna ale romanilor din Ucraina cum ramane?
  14
  10
  Raportează
 • postat de Cristi
  Miercuri, 07 Septembrie 2022 09:42
  86.34.187.***
  Felicitari pentru initiativa si pentru implicare, succes tuturor copiilor in noul an scolar, sa invete bine si sa scape viitorul de nenorociri ca cele din prezent.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Frumos, o să fie bine.
  Marți, 06 Septembrie 2022 22:49
  109.166.132.***
  Un gest normal, umanitar, frumos pentru copiii ucraineni veniți din Ucraina, țara vecină aflată la mare ananghie. Sper să vă simțiți bine la noi, părinți voștri sunt eroi, fac istorie, sunteți un popor redutabil, uimitor în fața unei agresiuni rusești nedrepte.
  11
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.