Marfa vândută direct din portbagajul mașinii lângă piața de gros de pe Calea Prutului

Marfa vândută direct din portbagajul mașinii lângă piața de gros de pe Calea Prutului
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Fenomenul ”Pieței rușilor” din Galați datează deja de câțiva ani buni. Faptul că unii dintre basarabenii care locuiesc aproape de Galați vin la noi în oraș pentru a comercializa diverse produse alimentare direct din portbagajul mașinii sau chiar de pe trotuar îi deranjează pe unii dintre gălățeni, dar creează și mari bătăi de cap autorităților locale care încearcă să limiteze fenomenul.

"Avem marfă proaspătă, direct de la noi din curte!”

Piața angro de pe strada Prutului din oraș atrage, în această perioadă, foarte mulți dintre gospodarii dornici de provizii pentru iarnă. Deși spațiul pieței este amenajat cu tarabe care respectă condițiile de igienă, există și comercianții ambulanți, veniți din Republica Moldova, cu gând să mai câștige un ban din comerțul stradal. De la fructe și legume, pește, brânză până la păsări sacrificate, toate se găsesc din belșug în portbagajele mașinilor sau chiar pe trotuar, în plină stradă. ”Avem struguri buni de la mine din curte, poate vreți o găină pentru ciorbă, este tânără, fierbe repede. Avem și brânză sau poate o vodcă”, este mesajul unei femei din Republica Moldova care încearcă să atragă cumpărătorii. Aceasta vorbește în șoaptă și privește cu îngrijorare fiecare mașină care oprește în zonă. Cu toate acestea, nu pare să aibă vreo problemă legată de faptul că vinde produse ușor perisabile direct din mașina cu care a venit de acasă. Ne-a povestit nonșalantă că nu își bate capul să obțină autorizație pentru a ocupa o tarabă deoarece are câteva lădițe de struguri, o găină și niște băuturi alcoolice. Nici acte pentru a dovedi proveniența mărfurilor nu deține, așa că se limitează să vândă clandestin. Autoritățile locale susțin că este vina cetățenilor, care cumpără de la acești oameni, fără a ține cont de modul în care sunt prezentate produsele, încurajându-i astfel să vândă. ”Este o problemă cu care ne confruntăm de ceva vreme. Suntem sprijiniți permanent  de Poliția Locală Galați. Aceștia vin ori de câte ori îi solicităm, aplică legea, însă comercianții sunt șmecheri și pleacă imediat ce văd mașina de la Locală. Din păcate este un fenomen pe care nu știm cum să-l stăpânim. Ei (vânzătorii) vor exista în Galați atât timp cât există cererea”, ne-a declarat Dumitru Poalelungi, director  general la Administrației Piețelor Galați.

Poliția Locală ia atitudine

Poliția Locală ne-a declarat că ”prin serviciul Control Activități Comerciale împreună cu lucrătorii Secției nr. 1 Poliție Locală, poliția a desfășurat numeroase acțiuni de verificare și control în zona adiacentă Pieței Basarabiei. Pentru neregulile sesizate cu privire la comercializarea neautorizată a produselor alimentare și nealimentare în această zonă, Poliția Locală a aplicat un număr de 110 sancțiuni contravenționale, în sumă de 57.500 de lei. Ca măsură complementară, oamenii legii au confiscat bunuri în valoare de peste 16.000 de lei. Este vorba despre 25 de cântare neomologate și neverificate metrologic, în jur de 450 kg produse alimentare, 300 de litri de alcool și peste 12.000 de țigarete. Cu privire la comercializarea produselor alimentare și nealimentare neautorizate, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale vor derula în continuare acțiuni de control. Precizăm că, în asemenea situații, calea cea mai rapidă de soluționare a sesizărilor este apelarea de către cetățeni a dispeceratului Poliției Locale Galați, prin numărul scurt 0236/955”, ne-a declarat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliției Locale Galați.  

Citit 23040 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.