Zeci de refugiați ucraineni, mutați în apartamente private

Zeci de refugiați ucraineni, mutați în apartamente private
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Aproape 60 de refugiați ucraineni au fost relocați din căminele Universității ”Dunărea de Jos”, odată cu începerea anului universitar. Studenții au revenit la cursuri în format fizic și cum cererea de locuri de cazare a fost mare, s-a impus mutarea refugiaților în apartamente ale unor privați, prin grija Universității, conform Programului 50/20 (Hotărârea de Guvern 315/2022, combinată cu Ordonanța de Urgență 15/2022, privind acordarea de asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini proveniți din zona războiului din Ucraina; programul le permite persoanelor fizice care cazează ucraineni să încaseze, pentru fiecare dintre ei, 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru hrană).

În acest timp, numărul migranților care au intrat în țară pe la cele două puncte de trecere a frontierei de la Galați a fost în scădere. Poliția de Frontieră Galați a raportat că cel mai mare flux, de 349 de persoane, s-a înregistrat prin vama de la Galați, în timp ce pe la Oancea au intrat în ţară 128 de persoane. Astfel, 477 este numărul total de refugiați ajunși în ultimele 24 de ore în județul nostru, cu 189 mai puțini decât în intervalul precedent.

Ucrainenii nu au cerut azil, motiv pentru care nu au ajuns în Centrul pentru Refugiați, unde sunt disponibile 274 de locuri. Niciun refugiat ucrainean nu se află cazat în căminul structurii care se ocupă cu procesarea solicitărilor de azil.

Doar o parte a ucrainenilor nou-veniți au mers în spațiile de cazare puse la dispoziție de autorități, cei mai mulți continuându-și drumul. Astfel, marți, 4 octombrie, la blocul M11 erau 111 refugiați. La Baza "Siderurgistul" erau libere toate cele 150 de locuri, la fel ca și cele 30 de locuri disponibile la Centrul social comunitar Șendreni. La internatele și sălile de sport, erau ocupate 42 de locuri din 407. La pensiuni și ONG-uri erau ocupate 119 locuri din 491. Tabăra mobilă de pe Stadionul "Dunărea", cu 201 locuri, era în continuare goală.

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale IGI Galați au eliberat 16 permise de protecție temporară pentru cetățenii ucraineni.

Citit 2516 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.