Gălățeni împovărați de boli, sărăcie și bătrânețe, la coadă pentru ajutoare de căldură

Gălățeni împovărați de boli, sărăcie și bătrânețe, la coadă pentru ajutoare de căldură
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

"Suntem bătrâni, suntem bolnavi și stăm la coadă. Ne umilesc, iar noi cât să mai îndurăm?! Mai bine ne-ar mai pune câte 100-200 de lei și nu ne-ar mai chinui cu atâtea acte. Sunt bătrâni singuri, pe care nu are cine să-i ajute". "Ce economie să mai fac, că nu am decât un singur bec". "Mai bine m-ar strânge Dumnezeu!". "O să vin și mâine la coadă, că-mi lipsesc două hârtii". ”Dacă aș fi fost tânără, nu m-aș fi uitat înapoi, aș fi plecat în lumea largă”... Acestea sunt doar câteva dintre mărturiile gălățenilor care au stat (și) ieri la coadă pentru ajutoare de căldură, la sediul Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați de pe strada Fraternității.

În majoritate vârstnici și cu probleme de sănătate, gălățenii vin încă de dimineață pentru a solicita ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi sau petrolieri în sezonul rece 2022-2023. Pentru că le lipsește vreun document, nu puțini sunt cei nevoiți să se întoarcă la coadă și a doua zi, sperând că de această dată au adus toate actele. Poveștile lor de viață par trase la indigo. Au zeci de ani de muncă, pensii de mizerie, suferințe nenumărate și își fac griji pentru iarna pe care vor trebui să o îndure. Iată ce ne-au mărturisit câțiva dintre ei:

"Am muncit 42 de ani și am o pensie de 1.600 de lei. Cum să-mi ajungă! Numai pe medicamente dau 400 de lei".

"Am 32 de ani de vechime în muncă și stau pentru ajutorul care se acordă la gaze. Am o pensie de 1.478 de lei. O să mă descurc foarte greu, cu diabet și cu toate problemele de sănătate pe care le am".

"La iarnă, mai pun o pătură pe mine, că nu-mi permit să dau drumul la căldură! Eu, la pensia mea de 1.140 de lei, ce pot să fac? Sunt singură cu un copil cu handicap".

"Am 1.700 de lei pensie, după 40 de ani de muncă. Fac o oală de ciorbă și mănânc din ea toată săptămâna. Pe urmă fac o oală de fasole și mănânc din ea toată săptămâna următoare. Dau câte 300 de lei pe medicamente și pe alte investigații, că doctorul te trimite numai la cabinete particulare, unde dai milioane. Mi-a zis un doctor să fac injecții la genunchi cu 900 de lei, când eu am pensie de 1.700. O rușine ce se întâmplă, nu numai în Sănătate, peste tot!".

La coadă în cârje

În vârstă de 80 de ani, gălățeanca Angela Zaharia a venit în cârje la Direcția de Asistență Socială și, din fericire, nu a fost nevoită să stea la coadă pentru că i s-a permis să intre imediat, fiind poftită să se așeze pe un scaun: "Mai tare m-a obosit drumul, că la coadă n-am prea stat. Am venit singură cu actele pentru ajutorul de încălzire cu gaze și pentru energie electrică. Am 1.000 de lei pensie, dar nu mănânc eu cât costă medicamentele. Ce să fac, mă îmbrac mai gros, pun boanda adusă de la țară și stau în casă. Mai vine o nepoțică să mă ajute, dar la coadă nu aveam pe cine să trimit, că toți sunt la muncă. E greu, dar ce să fac... Poate m-a strânge Dumnezeu", a mărturisit femeia.

"Stau pentru mama mea, care are 91 de ani, și mă întreb dacă ar fi trebuit să vină dumneaei să stea la rândul acesta, ce făcea? Este un ajutor minim, dar profităm de cât este. Eu mă mai descurc, dar mama nu știu cum o să se descurce cu 1.000 de lei pensie”, ne-a spus o altă gălățeancă.

O altă pensionară, care a avut un moment de slăbiciune din cauza problemelor de sănătate, a primit apă pentru a-și reveni: "Sunt cu medicamentele după mine. Am astm, câteva accidente vasculare, am stat la soare și nu am voie".

Coadă azi, coadă și mâine...

"Mai stau la coadă o dată și mâine, pentru două hârtii. Îmi mai trebuie o factură de la lumină și o hârtie de la asociație. Mă întorc mâine", se plângeau cei care nu aveau documentația completă. "Eu am făcut economie cât am putut. Lumină - am un singur bec. Frigiderul și televizorul nu le pot opri. Facem economie cât om trăi. Pot să mor și mâine, că-i mai bine", ne-a spus un pensionar. "Lemnele sunt scumpe. 2.000 de lei tona de lemne bune. Mai facem economie, mai adunăm vreascuri de unde se poate. Cu o pensie de 1.000 de lei! Ce economie să fac? Nu mai mănânc, de unde să fac economie? Bag un lemn azi și unul mâine?", se întrebau, cu amărăciune, cei care stăteau la coadă pentru ajutorul de încălzire cu lemne.

"Ne umilesc și își bat joc de noi. Mai bine ne-ar mai pune 100-200 de lei și nu ne-ar mai chinui cu acte, că sunt bătrâni singuri care nu mai știu să scrie, pe care nu are cine să-i ajute". "Dacă aș fi fost tânără, nu m-aș fi uitat înapoi, aș fi plecat în lumea largă", s-au auzit voci din mulțime.

Date oficiale

Potrivit Adrianei Ghinoiu, șef serviciu ajutoare de încălzire din cadrul Direcției de Asistență Socială, s-au depus, până la momentul acesta, 1.046 de cereri pentru sezonul 2022-2023. Anul trecut, pentru ajutoare și supliment de încălzire au fost soluționate 4.989 de cereri. Iar în ceea ce privește centralele termice, din 2017 până acum sunt 14.035 de cereri soluționate. Marea majoritate a cererilor sunt pentru ajutoarele acordate la încălzirea cu gaze și suplimentul pentru energie electrică. Sunt șase angajați ai Direcției care primesc cereri, dar pentru că oamenii vin foarte de dimineață, se formează cozi. Mai ales că toți vor să depună cereri până la 15 octombrie, pentru a beneficia de la început de ajutoare. Funcționarii se așteaptă ca numărul solicitărilor depuse anul acesta să-l depășească pe cel de anul trecut.

Citit 3778 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.