Fumatul, stresul, munca excesivă, sunt doar câțiva dintre factorii de risc care favorizează apariția bolilor de inimă. Medicii cardiologi spun că din ce în ce mai multe persoane tinere dezvoltă boli de inimă care duc la apariția infarctului miocardic. Așa s-a întâmplat și cu o gălățeancă de 48 de ani care a avut nevoie de specialiștii cardiologi de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din oraș, după ce a fost la un pas să își piardă viața.
Practic, femeia a suferit două stopuri cardio-respiratorii, din care a fost resuscitată și datorită priceperii și devotamentului medicilor pe mâna cărora ajunsese. Se pare că primii care au intervenit pentru salvarea vieții acesteia au fost medicii de la UPU, care au reușit resuscitarea ei după primul stop cardiac.
Doctorul Mihai Marinescu, medic cardiolog gălățean cu specializare în cardiologie intervențională, i-a montat un stent care i-a salvat viața. Pacienta a făcut al doilea stop cardio-respirator pe masa de angiografie. ”Am intervenit în câteva zeci de secunde cu șoc electric. Acest lucru este foarte important. Câteva zeci de secunde durează până se încălzesc padelele cu care se efectuează șocul și, deci, timpul în care se intervine este practic unul foarte scurt și inima repornește fără a lăsa sechele. Am continuat intervenția și am reușit montarea stentului fără probleme suplimentare. S-a intervenit prompt prin coronarografie de urgență: s-a evidențiat ocluzia arterei coronare interventriculare anterioare (principala arteră a inimii). S-a realizat tromboaspirație intracoronariană cu extragerea unei cantități impresionante de cheaguri. Ulterior, s-a implantat un stent farmacologic activ, de ultimă generație la nivelul coronarei, cu rezultat extrem de favorabil", ne-a povestit dr. Mihai Marinescu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Ap. Andrei" din Galați. În cazul unor intervenții care presupun montarea unui stent, pacientul este conștient, fiind practic anesteziat local. Sunt însă și cazuri în care, de frică sau din alte cauze, se impune sedarea ușoară a acestuia. Pacienta a avut o evoluție favorabilă și nu a avut complicații, iar după o monitorizare de câteva zile, femeia a fost externată.
Atenție la dureri
Doctorul Marinescu atrage atenția asupra faptului că o presupusă durere de stomac poate fi semnul producerii unui infarct. ”De obicei ne atrage atenția o durere puternică și persistentă în zona toracică. Aceasta este însoțită de transpirație abundentă și de oboseală, o stare generală de rău. Se impune intervenția de urgență a unui medic în acest caz”, ne-a mai spus dr. Mihai Marinescu.
FOTO: Cardiologie - Spitalul Județean de Urgență Galați