Mai mulţi constructori gălățeni, sancţionaţi de inspectorii de muncă

Mai mulţi constructori gălățeni, sancţionaţi de inspectorii de muncă
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Zeci de controale efectuate de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați, în prima parte a acestei luni, la firme din construcții s-au soldat cu mai multe nereguli constatate și cu amenzi de peste 200.000 de lei.

Inspectorii gălățeni au efectuat, în perioada 5-7 octombrie, 26 de controale pe tema relațiilor de muncă, în urma cărora șapte firme din construcții au fost sancționate pentru practicarea muncii la negru sau la gri. Astfel, conform informațiilor furnizate de ITM, patru angajatori au primit amenzi totale de 180.000 de lei, pentru primirea la muncă a unui număr de nouă persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Asta înseamnă muncă nedeclarată.

De asemenea, trei firme au primit câte un avertisment pentru acordarea, unui număr de opt persoane, a unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată și în declarația lunară transmisă autorităților fiscale. Acest lucru se traduce prin muncă subdeclarată.

Inspectorii de muncă gălățeni au mai aplicat 13 avertismente și pentru alte încălcări ale prevederilor legale. Unele firme au primit la muncă persoane fără încheierea contractului individual de muncă în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Alte firme nu păstrau la locul de muncă copii ale contractelor individuale de muncă pentru salariaţi, ori contractele nu erau înregistrate în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite la ITM cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Alți angajatori nu ţineau evidenţa orelor prestate de salariaţi pe foi colective de prezenţă cu evidenţierea programului de lucru, iar în alte cazuri s-au constatat neconcordanţe între salariul net declarat de salariaţi şi statele de plată.

Inspectorii ITM Galați au mai controlat 21 de firme, tot din construcții, pe partea de securitate și sănătate în muncă. S-au constatat 53 de neconformități, s-a interzis utilizarea a șase echipamente de muncă neconforme și s-au aplicat 53 de sancțiuni contravenționale, din care nouă amenzi totalizând 36.500 de lei și 44 de avertismente, unui număr de 17 angajatori.

Printre neregulile constatate s-au numărat: utilizarea unor schele care nu îndeplineau toate cerinţele de securitate, zonele periculoase din incinta şantierelor nu erau delimitate, îngrădite şi semnalizate corespunzător, astfel încât să fie evitat pericolul de accidentare, neacordarea de către angajator ori neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie.

Sursa foto: ITM Galați

Citit 3191 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.