Oseminte umane descoperite pe taluzul Falezei, în campania de plantat copaci
Foto: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi

Oseminte umane descoperite pe taluzul Falezei, în campania de plantat copaci
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Oseminte umane, fragmente de zidărie și de vase medievale au fost descoperite miercuri, 19 octombrie 2022, de muncitorii societăţii Gospodărire Urbană care săpau gropi pentru a planta pini ornamentali pe taluz, în dreptul Hotelului "Faleza". Operațiunea a fost imediat oprită și au fost chemate autoritățile. Potrivit Mariei Răileanu, inspector în arheologie și monumente în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați, toate aceste descoperiri sunt medievale și, cel mai probabil, fac parte din cimitirul Bisericii "Precista". Locul în care au fost descoperite face parte din zona de protecție a acestui monument istoric de importanță națională. Intervențiile au fost oprite pentru a se demara cercetări arheologice.

"Pentru că urmează să începem din nou campania de plantat copaci, la fel cum facem în fiecare toamnă, astăzi, când se săpau gropile pe taluzul de la Hotel «Faleza», au dat de cranii umane. Au oprit acțiunea și a fost anunțată Poliția", a fost anunțul făcut de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, în direct, la Pro Lider FM. Edilul-șef a lansat ipoteza că pământul folosit pentru amenajarea taluzului ar fi fost adus din cimitir.

Cert este că, de îndată ce au ieșit la iveală osemintele, a fost alertată Poliția. Polițiștii Secției 1 au anunțat Direcția Județeană pentru Cultură Galați despre faptul că au fost descoperite fragmente osteologice umane.

Potrivit Mariei Răileanu, inspector în arheologie și monumente în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, care s-a deplasat la fața locului împreună cu un reprezentant al Muzeului de Istorie, fuseseră săpate 17 gropi, cu o adâncime de aproximativ 50 de centimetri adâncime, pentru plantarea unor pini ornamentali.

"Unul dintre muncitori a remarcat faptul că oasele descoperite par umane. Era, într-adevăr, un fragment de craniu. Cel mai probabil, având în vedere faptul că este într-o zonă foarte apropiată Bisericii «Precista», zona respectivă face parte tot din cimitirul bisericii. De altfel, s-a descoperit și un fragment de zidărie - posibil să fie un fragment de fundație - deoarece trece cam prin toate gropile săpate. Este un fragment de zid din cărămidă, legată cu mortar de var. Sunt și câteva fragmente de vase medievale. Fragmentele au fost prelevate. Se vor opri lucrările, în vederea efectuării cercetărilor arheologice", ne-a declarat Maria Răileanu.

Trebuie spus că zona în care s-au făcut săpăturile face parte din zona de protecție a unui monument istoric de importanță națională.

În astfel de situații, procedurile impun ca Poliția să deschidă un dosar penal pentru ucidere din culpă. Deoarece osemintele descoperite sunt evident foarte vechi, dosarul va fi clasat.

Foto: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi

Citit 5278 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2022 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.