Noua lege a pensiilor ar decima instanțele gălățene. Câți judecători pot părăsi sistemul

Noua lege a pensiilor ar decima instanțele gălățene. Câți judecători pot părăsi sistemul
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Circa 40 de judecători din raza Curții de Apel Galați sunt, teoretic, gata să se retragă urgent din activitate dacă proiectul privind noua lege a pensiilor va fi aprobat. Confruntate oricum cu o lipsă acută de personal, instanțele s-ar regăsi astfel în situația de a asigura și mai greu organizarea completelor de judecată, fapt ce va periclita și mai tare accesul și dreptul la justiție al cetățenilor.

Avertismentul din partea magistraților gălățeni vine în urma Adunării Generale a Curții de Apel, care s-a pronunțat asupra impactului pe care l-ar putea produce modificarea legii pensiilor pentru această ramură și vine să întărească poziția exprimată anterior de Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care susținea că o reducere a pensiilor concomitent cu creșterea vârstei de pensionare ar conduce sistemul în pragul colapsului. În argumentarea poziției Curții, magistrații gălățeni consideră că o modificare a legii pensiilor pentru cei aflați acum în activitate ar afecta grav independența actului de justiție și imparțialitatea judecătorilor. ”Condițiile privind acordarea pensiei ocupaționale a judecătorilor, inclusiv în ceea ce privește vârsta de pensionare a judecătorilor și cuantumul pensiei, reprezintă o compensație parțială a condițiilor de muncă, a riscurilor și a responsabilităților pe care le implică exercitarea acestei profesii. O modificare intempestivă a vârstei de pensionare, care ar afecta inclusiv statutul juridic al judecătorilor în funcție, ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei judecătorilor cât și asupra organizării instanțelor”, a menționat judecătorul Cosmin Răzvan Mihăilă, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Galați.

Oficialii de la Galați se arată îngrijorați că speculațiile privind cele două aspecte, odată legate de cuantumul pensiilor și în al doilea rând de vârsta de pensionare, vor accelera ritmul retragerilor din activitate, ceea ce va duce la o criză și mai mare la instanțele confruntate cu lipsă de judecători. „Prin pierderea judecătorilor cu experiență, care sunt astfel descurajați să rămână în funcție în situația în care îndeplinesc actualele condiții de pensionare, respectiv, prin reducerea plajei de selecție pentru viitorii judecători, este cert că se vor produce efecte negative profunde asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului”, au punctat membrii Adunării Generale a Curții de Apel Galați. Dincolo de aspectele generice ale problemei, valabile pentru întreg sistemul judiciar din România, cifrele arată că, la noi, mulți magistrați, dintre cei deja insuficienți, pot pleca și mâine din sistem. De pierdut vor avea, într-un final, tot oamenii care, într-o formă sau alta, au nevoie să li se facă dreptate.

Criza de la Galați, în cifre

Dacă ar fi să fie acoperită complet, schema de judecători din raza Curții de Apel Galați, cu instanțele din cele trei județe componente, respectiv Galați, Brăila și Vrancea, ar cuprinde 271 de posturi. La acest moment, nu sunt ocupate decât 201, 70 fiind vacante. Dintre magistrații activi, circa 40 îndeplinesc deja condițiile de pensionare și nu ar ezita să spună ”gata” dacă își vor vedea drepturile financiare periclitate. Asta ar însemna că la cele zece judecătorii, trei tribunale și la Curte ar mai rămâne să lucreze 161 de judecători. Asta în condițiile în care la absolut toate instanțele sunt lipsuri semnificative, care conduc la termene prelungite de judecată și de soluționare a dosarelor, deci la o calitate a actului de justiție în parametri nu tocmai optimi. Curtea de Apel are ocupate 39 din cele 46 de posturi, Tribunalul Brăila, cu trei judecătorii arondate, are 45 de posturi ocupate din 63, Tribunalul Galați, cu patru judecătorii arondate, are ocupate 64 de funcții din 93 disponibile, în timp ce Tribunalul Vrancea, cu trei judecătorii, are ocupate 53 de posturi din 66.

Citit 4451 ori Ultima modificare Luni, 15 Mai 2023 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.