De duminică, mașinile vor putea fi ridicate de pe trotuare

De duminică, mașinile vor putea fi ridicate de pe trotuare
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Cel puțin potrivit noilor modificări ale Codului Rutier, care intră în vigoare de duminică, 20 noiembrie 2022, Poliția Rutieră va avea dreptul să dispună ridicarea mașinilor parcate pe trotuare și pe carosabil, în locuri interzise. Schimbarea nu le mai lasă, teoretic, loc de manevră conducătorilor auto care se prevalau de prevederea conform căreia puteau parca pe trotuare dacă lăsau suficient spațiu pentru circulația în siguranță a pietonilor. 

Vin vremuri grele pentru șoferii care vor trebui să se străduiască și mai mult să găsească un loc de parcare. Trotuarul, indiferent cât e de lat, și banda unu de circulație ori alte zone interzise de pe carosabil, nu vor mai constitui o opțiune începând de duminică. 

Modificarea situațiilor în care s-ar putea ridica mașinile parcate ilegal se regăsește în Legea 302/2022 pentru modificarea alineatului (1) al articolului 64 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 (Codul Rutier) privind circulaţia pe drumurile publice, ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.107 din 17 noiembrie 2022 și care se va aplica de duminicăÎn prezent, după cum este prevăzut în Codul Rutier, poliția rutieră “poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”. Potrivit legislației rutiere în vigoare, mașinile pot fi parcate pe trotuare doar dacă există indicatoare sau marcaje în acest sens și dacă, după parcarea mașinii, mai rămâne un spațiu pentru circulația pietonilor de cel puțin un metru lățime.

Provocare

Este cuvântul care va defini cel mai bine aplicarea noilor prevederi în Galați, pe raza municipiului putând fi contabilizate cu sutele situațiile în care autoturismele parcate, să zicem, incomod, afectează siguranța traficului pietonal sau auto. Chiar dacă printr-o hotărâre a Consiliului Local există instrumentul prin care Poliția Locală poate emite dispoziții de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, astfel de situații sunt omniprezente și extrem de greu de gestionat și sancționat. Bunăoară, străduțele mici bifează la dublu aceste deficiențe, autoturismele fiind staționate deopotrivă pe trotuare, dar și în ”buza” intersecțiilor, obturând vizibilitatea și creând un risc crescut de accident. De asemenea, valabilă pe toate arterele, mari sau mici, este staționarea și/parcarea lângă trecerile de pietoni, situații care, cumulate cu imprudența pietonilor care se ”aruncă” pe marcaje fără a se asigura, au dus la numeroase accidente rutiere.

Cu titlu statistic, conform unei raportări a Poliției Locale Galați, numai în primele trei trimestre ale anului în curs, cele mai multe sesizări din zona disciplinei rutiere, peste 750, au vizat parcările abuzive pe locurile rezidențiale, peste 640 au făcut referire la parcări neregulamentare, care au dus la blocarea accesului sau a traficului pe anumite străzi, în timp ce puțin peste 600 de apeluri au avut ca obiect sesizarea unor situații în care au fost blocate garaje sau locuri de parcare, altele decât cele considerate rezidențiale, pentru care se plătește abonament la Primărie. Numai în cursul lunii octombrie, peste 50 de șoferi au fost nevoiți să își recupereze mașinile, plătind taxele aferente, după ce autoturismele staționate ilegal au fost ridicate prin dispoziția Poliței Locale.

Citit 8554 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2022 17:49

21 comentarii

 • postat de Zz
  Luni, 21 Noiembrie 2022 14:34
  95.76.2.***
  Str. Domneasca pana la gradina publica,INCLUSIV IN FATA POLITIEI, ESTE VACARM. DEGEABA AM SESIZAT FAPTUL CA NU POTI MERGE CU UN CARUT DE COPIL PE TROTUAR. CA O LECTIE PTR. POLITIE ESTE SA MERGEM PE STRADA ATUNCI SA VEDEM FATALIA ORGANELOR CARE ADMIT CHIAR IN PREAJM A VACARMUL DESCRIS. SMECHERII CU BOLIZI, CA DOAR AU ADUNAT CAPSUNI IN SPANIA, PARCHEAZA PANA APROAPE DE GARDUL DE PE TROTUAR. NU MAI SPUNEM CA UNII CAND PORNESC O IAU TOT IN FATA DE NU STII CE SA FACI. N CIRCULATIE LA GALATI GASESTI HAOSUL.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Adina
  Duminică, 20 Noiembrie 2022 13:32
  86.124.201.***
  Apropo de parcari.....s-au demolat garajele din zona 2 babe,Clinica Irina si iti pui mana in cap ce este acolo,balarii,mizerie,gropii....raiul boschetarilor,cainilor,wc public.....Se poate construi 2 garaje supraetajate,cu camere,luminate si se pot incasa o taxa de parcare.In fata sunt parcate multe masini,iar cei care au un hadicap si au inscriptionat semnul pe asfalt cu nr.de masina nu se respecta locul.Daca pleci locul iti este ocupat.Chemata Politia Locala anuntata, sa-l someze pe cel care ti-a ocupat locul,ca sa-l elibereze te trimite sa-ti cauti al loc.Asa se comporta Politia Locala.
  1
  3
  Raportează
 • postat de sitizen
  Duminică, 20 Noiembrie 2022 11:52
  5.13.168.***
  conform redactarii din noul text de lege - NUMAI politistii rutieri vor putea dispune ridicarea.....ADIO politia locala!!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Ordonanța 43 din 1997, există.
  Duminică, 20 Noiembrie 2022 09:49
  109.166.133.***
  Păi am descoperit ''apa caldă'', ca să vezi. Păi, există tocmai din 1997 28 August, Ordonanța Guvernului cu nr. 43 ,,privind regimul juridic al drumurilor'', în care se definește prin pct. 2 cu subpunctul 2 ,,Drumurile sunt căi de comunicații terestre pentru circulația vehiculelor și PIETONILOR''. Apoi pct. 2 subpunct 3 ,, Fac parte INTEGRANTĂ poduri, viaducte .........TROTUARELE, PISTELE PENTRU BICICLIȘTI.......''. Păi, ce i-a oprit să nu ridice mașinile și alte prostii de pe trotuar ? Atenție la pistele de biciclete sau trotinete, se consideră accident orice ciocnire accidentală cu rănirea participanților la evenimentul nedorit și se încadrează la accident rutier, odată ajunși la spital și te trezești cu citație de la poliția circulație, mai să facă dosar penal, dacă polițistul constatator este mai ambițios, așa cum a pățit-o regizoarea Lia Bugnar, care și-a tras singură un dosar penal, pentru că a căzut singură de pe bicicletă, pe pista de biciclete. Odată ajunsă la spital, cei de la spital au încadrat-o în accident rutier, ''de una singură'', fiind pe pista de biciclete, trotinete.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Stanciu Gina
  Duminică, 20 Noiembrie 2022 09:46
  5.14.130.***
  Foarte bine. De mult așteptăm asta. In port e aceiași problema. Mașinile parcate pe trotuar și noi cu copii mergem pe strada. Foarte periculos daca vine unul din viteza cu mașina unde te ferești? Sânt perfect de acord. Bravo D. Primar.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Bai , Primare.....
  Duminică, 20 Noiembrie 2022 03:02
  162.255.46.***
  cand vom putea merge normal , ca pietoni , pe trotuar , pe strada istorica Domneasca intre Basarabiei si Gradina Publica ???.
  Fara sa fim nevoiti sa "ocolim " si sa stergem , permanent rablele ,pe 4 roti , de 20-30 de ani , ale marlanilor care parcheza pe jumatate de trotuar ????...inclusiv pe "spatiul verde " ????
  6
  17
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Duminică, 20 Noiembrie 2022 01:25
  5.13.170.***
  V AM EXPLICAT SI alta data , ca o masina cu garaj ocupa trei locuri , inauntru, in fata garajului , si in fata blocului caaa garajul e departe.
  1
  15
  Raportează
 • postat de Dorian
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 22:38
  213.233.88.***
  Este bine așa. Vreau să văd niște SUV-uri bengoase ridicate....Sper ca cei care lucrează cu "ridicata" să poarte costume de fotbal american.
  4
  12
  Raportează
 • postat de Pamflet
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 20:26
  95.76.59.***
  Solutii sunt.
  Parcarile supermarketurilor, sau cele ale gospodariei municipiului amenajte la Baia Comunala, pe Domneasca in zona caminelor si catedralei, la Talciocul vechi si nou, in Basarabiei, sau la cimitirul Eternitatea!
  8
  8
  Raportează
 • postat de sofer
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 14:52
  86.124.202.***
  ...in Micro 20 la "2 Cocosi" dupa ora 16.00 cand mare parte dintre cei care locuiesc in zona vin de la servici nu mai gasesc loc de parcare...sunt blocuri cu 10 etaje si fiecare familie are cate o masina...pur si simplu nu ai alta optiune decat sa parchezi pe trotuar sau partial pe trotuar...asta daca mai gasesc loc si acolo...dar gata..."de-duminica-masinile-vor-putea-fi-ridicate-de-pe-trotuare"...capetele alea luminate care au decis asta si cei care vor pune in aplicare legea ce solutii au???...aici nu este vorba de rea vointa...pur si simplu nu ai unde lasa masina cand vii de la munca...dar ca de obicei pe ei ii doare in dos...
  8
  32
  Raportează
 • postat de Diana
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 11:42
  86.124.203.***
  Dărâmați toate hidoșeniile de garaje din oraș, fără excepție! Ce interes vă face să tot amânați termenul? Se aude, dle primar?
  9
  43
  Raportează
 • postat de Gigel
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 08:44
  5.13.140.***
  Sunt destule zone în oraș unde după o anumită oră chiar nu ai unde parca. Ce fac? O duc in alt cartier unde găsesc loc și mă întorc acasă cu autobuzul care au ăla e praf?
  12
  46
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 08:20
  5.13.203.***
  In Micro 20, intrarea in cartier intre magazinul Puma si statia peco BKO puteau sa "ciupeasca" din trotuar (de pe partea magazinului Puma) si mai faceau cateva locuri de parcare si nu se mai strangula circulatia prin stationarea autoturismelor diferitilor GHETOI care sigur si-au luat permisul de conducere la Pitesti. Oare ce a fost in capul proiectantului ? Sigur nu a fost acelasi proiectant ca cel ce a proiectat zona intersectiei strazii Furnalistilor cu bulevardul Otelarilor unde s-a putut proiecta si executa parcari "ciupind" din ambele trotuare.
  9
  33
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 07:47
  5.13.203.***
  DE CE NU SE DEMOLEAZA cele peste 100 de garaje din Tiglina 2 dintre blocurile M1, B3, F1, C13, C14, C15, E6 si in acest fel se poate crea si o zona de recreere, un loc de joaca pentru copii si multe locuri de parcare care tot nu ajung cu toate parcarile create in zona (vezi Tiglina 2 in zona "blocul" B2 si "zona Colegiului National Costache Negri", Tiglina 1 zona "Colegiului National Mihail Kogalniceanu") ? Oare tot Durbaca are un mare interes sa nu se demoleze aceste garaje ?
  7
  50
  Raportează
 • postat de MISU
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 06:35
  86.124.201.***
  Pentru theo zis PAU, iti sta in gat acele garaje.Oricum le vor ridica de acolo proprietarii sa lase loc de parcare pt cei de-al de tine invidiosul!!!Cind veneai pe la garaje si beai cite o bere la umbra era bine?O sa se faca parcare si o sa stai la umbra betonului PUCHI!!!
  72
  9
  Raportează
 • postat de Vox
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 05:32
  77.111.247.***
  @ dim. Păi și de ce nu te apuci de treabă? Cine te oprește?! Sunt curios sa vad prin ce cartiere le faci și în ce zona din acele cartiere vei găsi loc pentru trei parcări!
  16
  16
  Raportează
 • postat de Theo
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 04:07
  109.166.131.***
  Sunt zeci de garaje in tig,1,pe care nu le folosesc decat ca depozite pt murături si hartapele.. Dom' Primar,cand treceti si pe acolo cu ,,buldozeru' " ???
  13
  66
  Raportează
 • postat de dim
  Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 00:24
  89.136.5.***
  Nu sunt parcari suberane! Folositi spatiul subteran la capacitate maxima si tot orasul o sa aiba parcari ! Nu se doreste! Se castiga mult mai bine din amenzi si ridicarea autoturismului! Proiectul meu e sa constuiesc in fiecare cartier 3 parcari subterane de catvea sute de locuri !
  16
  42
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 18 Noiembrie 2022 23:55
  5.13.211.***
  @ Wlf - pentru ca platesc taxe !!! Daca se vor demola si se vor face locuri de parcare ai sa plangi ca te taxeaza si pe tine !!!
  55
  10
  Raportează
 • postat de Wlf
  Vineri, 18 Noiembrie 2022 22:19
  109.166.130.***
  Dar garajele din fata blocurilor de ce nu se dărâma să se facă locuri de parcare?
  8
  74
  Raportează
 • postat de Dan
  Vineri, 18 Noiembrie 2022 22:11
  5.13.217.***
  In sfarsit a dat domnu !!!
  27
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.