„Sindicatele pot face și grevă politică”, spune liderul Cartel ALFA Galaţi, Romică Gîrneață

„Sindicatele pot face și grevă politică”, spune liderul Cartel ALFA Galaţi, Romică Gîrneață
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Legea dialogului social, în noua sa formă, a trecut de Camera Deputaților (for decizional) și a fost trimisă spre promulgare președintelui Iohannis, după care va intra imediat în vigoare. Actul normativ aduce mai multe noutăți, printre care și posibilitatea sindicatelor de a face grevă politică (numită și grevă socială) împotriva unor măsuri decise de Guvern.

Sindicatele din România cer de foarte mult timp o "revigorare" a Legii dialogului social, iar acest lucru se va produce, cel mai probabil, până la sfârșitul acestui an, imediat după promulgarea actului normativ de către Președinție.

Liderul Cartel ALFA Galați, Romică Gîrneață, este de părere că acest lucru este posibil datorită protestelor sindicale care au ajuns până la Bruxelles și au atras atenția Comisiei Europene. "Guvernanții au fost nevoiți să-și asume prin PNRR că vor da o lege a dialogului social, altfel ar fi durat încă foarte mult. Se va încerca, tot prin PNRR, o revitalizare a contractelor colective de muncă, dorindu-se să se ajungă la o acoperire de 80 la sută. Momentan, contractele colective de muncă acoperă doar 20 la sută din numărul salariaților", spune sindicalistul gălățean.

Mai puțini membri pentru înființarea unui sindicat

Printre modificările aduse Legii 62/2011 a dialogului social se numără și scăderea numărului minim de persoane pentru constituirea unui sindicat: 10, în loc de 15, ca până acum. "Se încearcă astfel o sindicalizare și a întreprinderilor mici și mijlocii care au cel puțin 10 salariați. Până acum, se putea înființa un sindicat numai la societăți cu cel puțin 21 de salariați. O noutate este că un sindicat poate fi constituit acum și cu salariați de la mai multe societăți din aceeași branșă, nu numai de la una singură", spune liderul Cartel ALFA Galați. Ca o curiozitate, există state din Uniunea Europeană în care un sindicat poate fi înființat și de trei membri.

Și lucrătorii independenți au fost introduși printre persoanele care vor avea dreptul să constituie sau să adere la un sindicat, alături de persoanele aflate într-un raport juridic de muncă. Totodată, șomerii vor avea dreptul să adere sau să rămână membri de sindicat, însă nu vor fi luați în considerare la stabilirea numărului de membri de sindicat în raport de care se constată reprezentativitatea sindicatului.

O nouă formă de grevă

"O noutate o reprezintă apariția unei noi forme de protest, cea de grevă socială sau grevă politică. Aceasta se poate face la nivel național, atunci când sindicatele se declară nemulțumite de anumite măsuri luate de guvernanți", menționează Romică Gîrneață. O astfel de grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului trebuie notificată cu zece zile înainte de declanșare, iar Executivul este obligat să posteze pe site-ul propriu anunțul privind declararea grevei.

Cale liberă și pentru sindicatele nereprezentative

Negocierile la nivel de unitate pentru contractul colectiv de muncă nu se vor mai face obligatoriu doar cu sindicatele reprezentative, cele care includ jumătate plus unu din numărul de salariați. Vor putea participa la negocieri cu administrația și sindicatele nereprezentative, dar care să aibă ca membri cel puțin 35 la sută din salariați. De exemplu, la negocierile pentru CCM într-o firmă de talia Combinatului Siderurgic Liberty Galați, va putea participa și un al doilea sindicat, dacă are ca membri peste 35 la sută din salariați.

Grevele pot fi declarate mult mai ușor

În lipsa unui sindicat reprezentativ, hotărârea de declanșare a unei greve se va lua de către sindicatele nereprezentative cu acordul scris a cel puţin unei pătrimi din numărul angajaţilor unității. Până acum, pragul era de jumătate plus unu din numărul salariaților. În companiile unde nu sunt organizate sindicate, hotărârea de declanșare a grevei se va lua de către reprezentanţii angajaţilor, cu acordul scris a cel puţin unei pătrimi din numărul angajaților.

Conflictul de muncă poate avea ca obiect și neacordarea, în mod colectiv, a unor drepturi individuale prevăzute de contractele colective de muncă aplicabile, în condiţiile în care a fost început un litigiu în acest sens în instanţă şi nu s-a finalizat în termen de maximum 45 de zile, pentru cel puțin 10, 20 sau 30 de salariați, în funcție de numărul total de angajați (între 20 și 99, între 100 și 299, respectiv, peste 300 de salariați). Această completare poate fi în beneficiul angajaților şi poate preveni abuzurile angajatorilor în situaţiile în care soluţionarea conflictului de drepturi aflat în competenţa instanţei întârzie recunoaşterea drepturilor peste termenul de 45 de zile. Există speţe a căror soluţionare în instanţă a durat 1-2 ani, după cum au explicat deputații.

Virarea cotizației pe statul de plată, la cererea sindicatului

Rămâne valabilă prevederea potrivit căreia, la cererea organizaţiei sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reţine şi vor vira sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată. G4Media reamintește că o inițiativă de schimbare a acestei prevederi în domeniul educației, venită de la fostul ministru Daniel Funeriu, a provocat o ripostă extrem de dură a sindicatelor, care și-au văzut veniturile diminuate rapid.

De asemenea, sindicatele mai primesc o ocazie de a desfășura activități aducătoare de profituri, prin organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum și de consultanță.

"Va fi mare tam-tam pe negocierile la nivel de sector de activitate, pentru că nu mai avem niciun CCM pe sector de când s-a schimbat legea. În 2011 erau peste 40 de sectoare cu contracte colective. Nu avem nici sprijinul patronatelor pentru negocieri. Va fi mai ușor pe partea bugetară, unde sindicatele au și corespondent în minister cu care să negocieze", a încheiat Romică Gîrneață, președintele Cartel ALFA Galați.

Citit 1338 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2022 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.