Un cunoscut pictor gălăţean trăiește pe străzi, din mila oamenilor

Un cunoscut pictor gălăţean trăiește pe străzi, din mila oamenilor
Evaluaţi acest articol
(53 voturi)

”Talent cu carul” sunt cuvintele pe care orice gălățean pasionat de artă, în special de pictură, le pronunță când aude numele ”Chibrit”. Costel Chibrit, pictorul ale cărui lucrări sunt în casele multor iubitori de frumos, tablouri scump cotate pe piață chiar și înainte de Revoluție, trăiește într-o mizerie de nedescris. Cel pentru al cărui penel se plăteau bani grei și luni de așteptare pentru un tablou, este acum un om al străzii, fără pensie, fără apropiați care să îl ajute și ignorat de trecătorii care văd în el un simplu sărman, pierdut în mizerie și neputință.

Cu două zile înainte de Crăciun, gălățenii care au trecut pe la intersecția străzilor Doja şi Nae Leonard au fost impresionați de un bărbat care trăiește sub scara unui imobil din zonă. Pe un ger cumplit, omul străzii își duce zilele sub cerul liber, primind mâncare de la trecătorii cu suflet mare. După ce și-a întemeiat o familie și a crescut doi copii, omul a ajuns să trăiască pe străzi. Deși are buletin și adresă de domiciliu, acesta povestește că soția lui a rămas în casă cu un alt bărbat, iar el a plecat să își caute rostul pe străzi. Nu vrea să își facă copiii de râs, deși, spune el, unul dintre ei este stabilit cu familia în București.

 

„Aveți cumva sarmale?”

Costinel Chibrit, născut pe 15 octombrie 1959, a lucrat la Șantierul Naval, la secția Velărie. Colegii spun despre el că era un foarte bun specialist și că își făcea cu mare responsabilitate treaba la locul de muncă. Cea mai mare pasiune a sa este pictatul. „Aș picta și acum, dar nu mai am nici culori și nici foi”, ne-a spus omul, cu regret în glas. Impresionați de faptul că în doar două zile va fi Crăciunul, sărbătoare care se celebrează de obicei alături de cei dragi, în mijlocul familiei, cetățenii din zonă ne-au rugat să îl ajutăm, măcar publicându-i povestea. Redactorii „Viața liberă” au ajuns în zona indicată și au descoperit «locuința» improvizată sub scară a lui nea Costinel. Învelit cu două plăpumi primite de la vecinii din blocurile din zonă, nea Costinel ne-a povestit drama prin care a trecut de-a lungul vieții. În momentul în care i-am spus că peste două zile este Crăciunul, nea Costinel ne-a întrebat dacă i-am adus sarmale.

Drum lung și anevoios

Pentru a ajuta o persoană care locuiește pe stradă să se integreze în societate și să beneficieze de adăpost trebuie parcurs un drum lung. Din păcate, ei sunt adesea luați de pe stradă de oamenii legii și de Ambulanță, sunt internați în centrele pentru persoane fără adăpost, însă unii pleacă și se întorc tot pe stradă. Nu există o lege care să îi poată obliga să rămână permanent în aceste centre, iar ei nu se regăsesc aici, pentru că, odată instituționalizați, sunt obligați să respecte niște reguli și mai ales să nu consume băuturi alcoolice. 

Poliția Locală ne-a sărit în ajutor

Alături de noi, în încercarea de a-l ajuta pe nea Costinel, s-a aflat și un echipaj de la Locală. Aceștia l-au preluat și l-au transportat într-un centru pentru persoanele fără adăpost din Galați. „În sezonul rece, una dintre prioritățile Poliției Locale Galați o reprezintă identificarea persoanelor fără adăpost și încredințarea acestora instituțiilor specializate, pentru acordarea ajutorului necesar și scoaterea din starea de pericol. Cei identificați într-o asemenea situație, având acordul lor, pot fi încredințați Centrului de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost sau se solicită internarea la Spitalul de Psihiatrie «Elisabeta Doamna», dacă se află în stare de ebrietate ori sub influența substanţelor toxice. În ultimele zile, polițiștii locali au încredințat Centrului de Urgență trei persoane, alte două refuzând internarea. A fost solicitat Ecosalul, pentru deratizarea zonei”, ne-a spus Aurelia Bogatu Matei, purtător de cuvânt la Poliția Locală Galați.

Citit 22993 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2023 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.