Cât ne costă mucenicii pentru 9 martie

Cât ne costă mucenicii pentru 9 martie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 9 martie ni-i reamintim pe cei 40 de mucenici din Sevastia, ziua fiind celebrată în România și Republica Moldova. Sărbătoarea mucenicilor coincide cu începutul anului agrar din perioada pre-creştină, fiind considerată un hotar între iarnă şi primăvară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea mai călduroasă care le urmează.

Cei 40 de mucenici erau soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata, martirizaţi în anul 320 din cauza credinței lor creștine. Ei au fost uciși la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul oraș Sivas din Turcia) din ordinul împăratului Licinius (308-324), care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului. Cea mai veche relatare despre existența și martiriul lor îi aparține episcopului Vasile al Cezareei Capadociei (370-379) într-o omilie pe care a rostit-o în ziua praznicului lor. Prăznuirea celor Patruzeci de Mucenici datează, prin urmare, de dinaintea păstoririi episcopului Vasile, care i-a elogiat la 50-60 de ani de la moartea lor. 

În zilele noastre, în amintirea celor 40 de mucenici, facem acasă sau cumpărăm mucenici, în zona noastră fiind preferaţi cei moldoveneşti. În magazine, inclusiv brutării şi cofetării, se găsesc mucenici, aşa că am vrut să vedem cam care sunt preţurile la care pot fi cumpăraţi. 

În hypermarketul Carrefour din mall, doi mucenici, ambalaţi în cutie, costă 9,99 lei, prin urmare, 4,99 lei bucata.

Brutăria Domnească are mucenici la un preț de 6,00 lei bucata, cu miere și nucă, în timp ce mucenicul simplu, la 70 de grame, este 3,50 lei.

La Cofetăria Andra Exclusiv, mucenicii simpli sunt 4 lei, iar cei cu nucă și miere 6 lei, ambele variante la 125 de grame.

Dacă nu ne plac produsele „de gata” din comerţ, putem să facem mini-cozonacii şi acasă. Mucenicii „de dulce” (pentru cei de post am publicat deja o reţetă) se pot face după cum urmează:

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 280-290 ml lapte călduț, 4 gălbenușuri, 80 ml ulei, 80-120 g zahăr, 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 1 praf de sare. 

Ingrediente pentru uns înainte de copt: un ou, o lingură de lapte.

Preparare: Punem făina într-un bol, facem o gaură în mijlocul ei și adăugăm sarea, drojdia activată, coaja de lămâie și gălbenușurile. Frământăm până obținem un aluat elastic și omogen. Încorporăm treptat și uleiul, până aluatul se frăgezește și devine ușor manevrabil. Punem aluatul la dospit într-un castron uns cu ulei și îl acoperim cu o folie alimentară, pentru aproximativ o oră.

Pe un plan de lucru uns cu puțin ulei răsturnăm aluatul și îl împărțim în 8 părți egale.

Rulăm bastonașe lungi de circa 60 de cm, pe care le împletim și apoi modelăm în formă de 8. Punem mucenicii pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și îi acoperim cu o folie alimentară și îi lăsăm 20-25 de minute la dospit.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Batem oul cu laptele, ungem mucenicii și îi dăm la cuptor pentru 16-18 minute sau până se rumenesc.

După ce s-au copt, îi ungem cu miere diluată cu puțină apă și presărăm nucă măcinată deasupra.

Citit 2866 ori Ultima modificare Joi, 09 Martie 2023 13:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.