La Galați au mai rămas 11 supraviețuitori ai Holocaustului

La Galați au mai rămas 11 supraviețuitori ai Holocaustului
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Româna era a doua cea mai răspândită limbă vorbită în Israel după ebraică în 1948. Dar cât de apropiat este poporul român de evrei? În secolul XX un gălăţean din cinci era evreu. Așa se face că, deși numărul a scăzut considerabil în secolul XXI, mai sunt evrei născuți în România care duc povestea și tradițiile mai departe. Acestea și multe altele le-am aflat joi, 23 martie, la Templul Meseriaşilor, asistând la o prelegere a președintelui comunității evreiești din Galați, Sorin Blumer, mediată de Directorul Direcției Județene de Cultură, conf. univ. dr. habil. Negoiță Cătălin, în care s-a pus accent pe păstrarea vie a memoriei iudaismului românesc. Sinagoga este din păcate singurul și ultimul edificiu de cult mozaic care există în Galați. Și acesta nu este singurul lucru îngrijorător. Din cei 16.000 de evrei care trăiau la Galaţi în perioada interbelică, acum au mai rămas 74, și doar 40 sunt evrei din punct de vedere religios. Ce rol au avut evreii pe tărâmul nostru? Ei au fost aduşi în actualul spaţiu românesc acum mai bine de două milenii, iar în regiunea Moldovei au ajuns în perioada domniei lui Ștefan cel Mare, voievodul dorind să încurajeze comerţul. 

”Evreii nu au vrut să fie sclavi. Din păcate au fost învinși...”, a spus dl Blumer referitor la exterminarea evreilor în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. În țara noastră s-au făcut pe atunci deportări în Transnistria, unde evreii au fost trimiși în lagăre de exterminare. Au mai rămas actualmente 11 supraviețuitori ai Holocaustului în Galați. 

Multe dintre informațiile oferite de domnul Blumer nu se găsesc sau sunt distorsionate pe internet, de aceea el este revoltat de ideea că mulți oameni preiau informația fără a o mai trece prin filtrul gândirii.

Pentru a salva istoria poporului evreu la noi în țară s-a fondat o federație națională cu această menire, care pune în prim plan religia ebraică în dăinuirea unei comunități pe cale de dispariție.

Așadar, o astfel de poveste despre istoria evreilor nu trebuie să fie solitară și cu cât este mai răspândită tinerelor generații, cu atât se pot aduna mai multe forțe în sprijinirea acțiunilor evreilor. Iar românul este cunoscut pentru simțul de inițiativă, pentru generozitatea și credința față de religia ortodoxă, iar o mână de ajutor acordată și altor popoare întăreşte aceste calități care ne deosebesc de alte națiuni.

Citit 2038 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 09:24

3 comentarii

  • postat de profesorul de istorie
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 20:50
    5.13.162.***
    Nene "Ester", cam verde camasa matale!
    La cate au patimit evreii romani, ar fi bine sa fii mai retinut, ca sa nu te retina altii.
    Negarea Holocaustului este infractiune.
    0
    0
  • postat de De pe net citite
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 09:03
    109.166.135.***
    O scurtă istorie a evoluției vieții evreilor din Galați, puteți să vă informați și citi un articol din Adevărul tastând ,,Dramatica istorie a comunități evreiești din zona Dunării de Jos. Au fost motorul progresului, dar aproape au dispărut''. Adevărul este că progresul orașului Galați, a fost strân
    0
    0
  • postat de Ester
    Sâmbătă, 25 Martie 2023 00:28
    89.136.7.***
    Salom !
    Nu se stie cu exactitate cati evrei au murit in Holocaust ! Trebuie studiat de ce nazistii si Adolf Hitler a dorit sa extermine aceste fiinte umane!
    S-a gresit prin exterminarea lor ! Nu putem condamna Germania de astazi pentru ce a facut Adolf Hitler in Germania de atunci !
    De asemene
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.