Oier condamnat la pușcărie grea pentru că și-a ucis un cioban
Foto: Foto: arhiva VL

Oier condamnat la pușcărie grea pentru că și-a ucis un cioban
Momentul arestării în dosarul de sclavie, în 2012
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Un bărbat din comuna gălățeană Frumușița, membru al unei familii care în urmă cu un deceniu ajungea în atenția publică pentru că ani de zile s-a ocupat cu exploatarea prin muncă în condiții inumane a zeci de persoane, printre care minori, va ajunge din nou după gratii, pentru omor. Ciobanul a primit 18 ani de închisoare pentru uciderea cu intenție a unui oier, deși inițial moartea victimei a fost încadrată și "rezolvată" juridic ca un banal accident rutier. Redeschiderea cercetărilor a fost posibilă în urma unei anchete jurnalistice a "Vieții libere".

În toamna anului 2012, clanul Enache din satul Tămăoani, comuna Frumușița, ajungea "vedetă națională" odată cu descinderile în forță ale poliției și arestarea celor trei fii, Neculai, Valerică și Sorin, sub o sere de acuzații dintre cele mai grave. Trafic de persoane, viol, distrugere, lipsire de libertate au fost doar câteva dintre acuzațiile aduse ciobanilor despre care s-a spus că își racolau sclavii din familii și zone sărace, îi înfometau, îi băteau, îi obligau la munci peste puterile lor, iar pe unii chiar i-ar fi ucis sau i-ar fi împins să-și ia zilele.

Cazul generic numit de "sclavie" a fost primul declarat oficial în Galați și s-a soldat, în 2014, cu o condamnare definitivă a ciobanilor la închisoare cu executare. Curtea de Apel Galați avea să îi trimită după gratii pe frați, aceștia reușind, între timp, să se elibereze din pușcărie. Unul dintre ei, Neculai, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare, a obținut eliberarea condiționată de la Judecătoria Tulcea în 2016, după ce a executat aproximativ jumătate din pedeapsă.

Odată cu izbucnirea scandalului de sclavie au început însă să iasă la iveală multe alte atrocități petrecute la stânele fraților de la Tămăoani, motiv pentru care Neculai Enache s-ar putea întoarce din nou după gratii, pentru mult mai mulți ani.

Crimă mascată cu un accident înscenat

La câteva luni după arestarea în dosarul de sclavie, au început, în comunitatea din Frumușița, să se facă auzite voci ale unor oameni care avuseseră de suferit direct de pe urma atrocităților de la stânele stăpânite de Ghiță Enache și de cei trei fii ai săi. Una dintre întâmplările teribile se petrecuse în 2008. Este vorba de moartea în condiții mai mult decât suspecte a lui Milică Gheorghe, un localnic pe atunci în vârstă de 73 de ani, care, mai mult silit, ajungea câteodată să muncească la stânele clanului. Faptul că se pricepea la miei îl făcea pe bărbat să fie căutat insistent de ciobani și să fie ținut, uneori, fără voia lui în câmp, să păzească oile.

Acolo, pe un câmp din Frumușița, avea să își găsească și sfârșitul, la începutul lunii februarie 2008, după un mic conflict cu Neculai Enache. Un schimb de replici, urmat de o lovitură cu bățul aplicată de Neculai lui Milică Gheorghe, lovitură care l-a trimis pe acesta direct sub roțile mașinii, a constituit, pe scurt, o crimă care avea să își găsească rezolvarea după un deceniu și jumătate.

"El era bolnav şi nu voia să se ducă, dar veneau şi îl luau din casă. Într-o seară, în februarie 2008, când se întorcea cu mieii de la câmp, la şosea, a venit mocanul cu maşina şi l-a certat că de ce nu a mai stat pe câmp. Atunci a intrat cu maşina în el", ne-a povestit, în 2013, Petrica Enache, fiica victimei.

Milică Gheorghe a fost grav rănit şi dus la Spitalul de Urgenţă. A mai trăit trei zile şi, conştient fiind, a povestit familiei ce păţise. "Tata ne-a zis cum a trecut cu roata peste el, după care l-au pus într-o căruţă şi l-au dus acasă. Au spus că a căzut din căruţă şi l-a călcat căruţa, dar nu era adevărat", susţine femeia.

Ceea ce a urmat pare desprins dintr-un film cu mafioţi. Accidentul, înregistrat iniţial la postul de poliţie şi concretizat într-un dosar de ucidere din culpă, a fost resimţit de două ori mai greu de familie. Rapiditatea cu care au început să se mişte lucrurile le-a speriat pe rude, care au fost nevoite să apeleze atunci la ajutorul presei pentru ca mortul să nu le fie înmormântat fără acte. Și pe plan juridic, lucrurile s-au derulat pe repede înainte, în ancheta pentru ucidere din culpă apărând numele unui anume Dediu Toader, care a declarat că el mâna căruța care l-ar fi călcat pe cioban. Neculai Enache a apărut atunci în dosar ca simplu martor, în ciuda faptului că probele indicau cu totul altceva.

Un an mai târziu, Dediu scăpa de orice răspundere după ce un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați îl scotea de sub urmărire penală, pe motiv că acesta nu avusese nici cea mai mică vină pentru faptul că mortul a alunecat sub roțile căruței. Nici vorbă de ARO, nici vorbă de Neculai Enache și de implicarea familiei sale în derularea faptelor post-incident și cu atât mai puțin în demersurile pentru diminuarea caracterului tragediei.

Dosarul, redeschis după cinci ani

În urma publicării de către "Viața liberă" a detaliilor neștiute ale acestei crime, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați a dispus refacerea anchetei, îngropate cu grație printr-o soluție de neîncepere a urmăririi penale. Cercetările au durat încă cinci ani, până în 2018, când Neculai Enache a fost de data aceasta acuzat oficial, în baza probelor, de omor.

După nu mai puțin de 44 de termene de judecată, Tribunalul l-a găsit vinovat pe cioban și l-a condamnat la 18 ani, 7 luni și 10 zile, pedeapsă în care este inclus și restul rămas neexecutat din condamnarea pentru trafic de minori. Decizia Tribunalului nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel de către condamnat, care nu va trebui să achite, conform sentinței, nicio despăgubire civilă, pretențiile moștenitorilor fiind respinse de instanță.

Citit 8636 ori Ultima modificare Joi, 06 Aprilie 2023 09:07

2 comentarii

  • postat de ariciul
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 10:57
    89.39.81.***
    Traiti in salbaticie,Cu bata in mana,inconjurati de caini,si mituind cu casuri ,branza si miei pe toti care vin sa puna intrebari,de regula toti din familie,De cand stiu eu niciodata nimeni nu a luat masuri,in cazurile in care ,au intrat cu turma in vii distrugandule,in plantatiile de salcami,distrugandule,Taind animalele oamenilor si aducandule doar pieile acasa pe motiv ca ....au murit, Cainii slobozi,Distrugand fauna cinegetica,de nu m,asi vezi o caprioara da nu mai un iepure pe dealurile judetului,Fiindca sau inmultit vulpile si ulii dar si haitele de caini de langa turme.Iasr fasptul ca se intampla si crime,Pestele de la cap se impute.Cand toti fac ce vor fara frica de raspundere si respect fatza de munca celorlalti,Ei care se tin de bata ziua intreaga Asa stiu sa faca.Pariez ca multi nu stiu nici sa se iscaleasca,Dar siau luat permise de conducere.ia verificat cineva?
    0
    0
  • postat de Pazvante
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 10:02
    82.76.59.***
    De abia de acum incep marele manevre, cu celelalte instante, deci dupa 15 ani de la crima, anchetatorii si magistratii au ,,reusit ,, sa trimita la inchisoare unul din criminali , doar ca trebue mentionat, DATORITA CURAJOSILOR REPORTERI DE LA VIATA LIBERA, altfel, politia ce a anchetat la inceput crima, a constatat doar un banal accident, ce masuri sa luat impotriva celor anchetatori , vizibil partasi?????( tot satul, si nu numai ii stie cine sunt acest interlopi asasini) sa vedeti cat mai dureaza o pronuntare definitiva, care, va asigur ca va fi mai mica de cat cea actuala….
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.