Betonul nu ține copacii în picioare. Iernii nu-i pasă de regenerarea urbană (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Betonul nu ține copacii în picioare. Iernii nu-i pasă de regenerarea urbană (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(53 voturi)

Smulși din rădăcini ori cu trunchiurile frânte de la jumătate, așteaptă cuminți, pe pavajul piațetei Spicu-Romarta, să fie ridicați de autorități și valorificați, cel mai probabil, ca lemn de foc. Sunt cel puțin zece arbori înalți, care supraviețuiseră modernizării urbane, dar pe care codurile prelungite, portocaliu și roșu, de vreme rea, i-au pus la pământ. Nu-i mai punem la socoteală pe cei care s-au înclinat periculos de tare încât vor trebui tăiați sau, dacă vor fi mai norocoși, scoși și replantați în altă parte.

Vântul puternic, dezlănțuit al doilea weekend la rând în Galați, a rărit semnificativ arborii oraşului. Încă de sâmbătă, 25 noiembrie, cetățenii au inundat grupurile de sesizări de pe Facebook cu reclamații privind arbori căzuți sau rupți în cartiere, peste autoturisme, cabluri sau alte bunuri, crengi sau trunchiuri care au blocat străzi și trotuare. Într-o postare pe pagina de Facebook, societatea Gospodărire Urbană centralizase, în urmă cu o zi, peste 100 de sesizări din partea cetățenilor care reclamau arbori rupți, prăbușiți sau înclinați periculos. Câți dintre aceștia ar fi trebuit să fie demult tăiați, pentru că erau uscați... e greu de spus.

O imagine dezolantă, dar revelatoare pentru tot ceea ce s-a petrecut în întreg orașul, se află în zona Spicu-Romarta. Aici, arborii smulși din rădăcină concurează cu cei frânți de la jumătate sau de la baza trunchiului. Crengile rupte acoperă pavajul şi fântânile arteziene sau atârnă dramatic în cabluri ori de șiragurile de luminițe care îmbrăcau arborii.

Greu de spus ce soartă vor avea copacii periculos de înclinați, care pot deveni, lesne, pericol public. Săptămâna trecută scriam că unul dintre copacii de la Spicu a fost scos pentru a fi replantat în altă parte. Dar cu restul de rădăcini pe care i le-au lăsat muncitorii doar o minune l-ar putea face să supraviețuiască.

"Nici betonul turnat la rădăcină nu i-a ținut în picioare!", glumesc amar gălățenii, privind dezastrul semănat printre copaci.

Citit 5884 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2023 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.