Sofia, un copil-minune al șahului gălățean. Vicecampioană naţională la doar 9 ani (FOTO)

Sofia, un copil-minune al șahului gălățean. Vicecampioană naţională la doar 9 ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

La vârsta la care fetițele se joacă cu păpușile și aleargă prin parcuri, Sofia Elena Săraru poartă cu mândrie și responsabilitate titlul de vicecampioană națională la șah clasic, categoria U10, alături de medalia de bronz la șah rapid. La cei numai 9 ani ai săi, Sofia este conștientă că aceste rezultate o obligă să fie din ce în ce mai bună, turneu după turneu, și să muncească mai mult pentru a-şi realiza visul. Este legitimată la clubul gălățean ACS Genius și se antrenează cu profesorul-instructor Ionel Covrig.

Meticuloasă, tenace și ambițioasă

Acestea sunt calitățile unui copil de succes. Pe lângă rezultatele notabile pe care le obține la șah, micuța Sofia este foarte bună și la școală. A absolvit clasa a II-a, iar învățătoarea ei spune că s-a remarcat prin puterea de a învăța și de a performa, având o dorință de cunoaștere care o determină să nu renunțe nici măcar atunci când lucrurile devin complicate. "Sofia dublează pregătirea pentru școală cu o pasiune puternică pentru șah, sport în care a performat de-a lungul timpului în mod constant. Este vicecampioană națională şi o așteaptă participarea la campionatul european. Suntem recunoscători că avem privilegiul de a-i fi aproape, de a o admira pentru tot ceea ce reușește să facă în plan competițional. Când un copil este capabil să performeze ca să urce pe podium într-un domeniu sau altul, asta poate reverbera pozitiv pentru toți copiii din clasă, pentru că au o sursă de inspirație lângă ei, dintre ei. Sofia, ești un copil înzestrat, un model aproape de noi, o fetiță adorabilă. Suntem lângă tine și te susținem în toate planurile tale!", ne-a spus învățătoarea Nicoleta Bianca Iacob.

Deși îşi dedică 80 la sută din timp pentru școală, Sofia lucrează şi pentru șah cel puțin o oră pe zi.

"Acum, că e vacanță, ne vom antrena mai mult", ne-a spus antrenorul Ionel Covrig. Sofia are planuri mari la șah în această vară, fiind deja înscrisă la două competiții internaționale de amploare. "Sofia va participa la Campionatele Europene de juniori de la Praga, care vor avea loc în perioada 16 august - 1 septembrie, și la Campionatul Mondial de cadeți FIDE, în perioada 14-27 noiembrie, care se va desfășura la Montesilvano, Italia", a completat antrenorul Covrig.

50 la sută muncă, 50 la sută talent

Președintele Clubului ACS Genius, Ionel Covrig, ne-a dezvăluit rețeta optimă pentru a obține rezultate la șah. Acesta spune că nu este suficient să ai talent, ci este necesară o pregătire teoretică temeinică pentru a reuși să urci pe podium. "Un copil talentat trebuie să muncească și să participe la turnee, pentru a se remarca. Nu este suficient doar talentul", ne-a explicat Ionel Covrig.

Împreună cu elevii săi și cu părinții acestora, echipa de la Genius se află acum pe litoralul românesc, unde se va desfășura turneul "Trofeul litoralului".

Antrenorul nu a uitat nici de ceilalți cursanți ai clubului pe care îl conduce, transmițându-le tuturor felicitări pentru munca depusă și rezultatele remarcabile obținute. "Samuel Ghimpu este cel mai reprezentativ junior cu care am avut șansa să lucrez, cu un talent și o pasiune ieșite din comun. Incursiunea în sportul minții am început-o încă de la 6 ani, urcând treaptă cu treaptă, spre culmile cele mai înalte ale performanței. La 14 ani, a obținut titlul de vicecampion național. A încheiat junioratul cu trei titluri de campion al României, la U18, U19 și U20. În 2023, a făcut pasul la Campionatul Național de seniori, reușind să se claseze pe treapta a treia a podiumului. Nici alţi colegi ai Sofiei nu s-au lăsat mai prejos. Roby, frații Stelian și Matei, dar și Albert au terminat pe podium la clasele primare, obținând un procentaj de invidiat de 100%. Felicitări tuturor!", ne-a mai declarat Ionel Covrig.

Citit 3532 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2024 17:55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro