Comemorare Paul Păltănea şi defilarea absolvenţilor Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie

Comemorare Paul Păltănea şi defilarea absolvenţilor Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Universitatea "Dunărea de Jos" are, pe agenda săptămânii în curs, mai multe evenimente, organizate de profesorii săi, în colaborare cu alte instituţii educativ-culturale

Astfel, marţi, 25 iunie 2024, de la ora 10,00, are loc, la Catedrala Arhiepiscopală, comemorarea istoricului gălățean cercetător dr. Paul Păltănea, la 100 de ani de la naștere. Evenimentul este organizat de Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați şi Muzeul Brăilei „Carol I”. 

Despre Paul Păltănea, prof. dr. Gheorghe Felea scria, în "Viaţa liberă", în 24 ianuarie 2024, printre altele, următoarele. "Indubitabil, Paul Păltănea a fost o instituție, o instanță în timpul vieții, iar în eternitate a devenit un brand, o efigie prin pecețile păltăniene lăsate ca testimoniu pentru neexploratul (încă!) patrimoniu istoric gălățean. Domnia Sa a sorbit apa tuturor, direct de la izvoare, a parcurs cu mintea atâtea documente încât avea, ea însăși, tăria unui document. Cărțile sale sunt crestomații de documente comentate, catalogate, enciclopedii, genealogii, iar opera sa se derulează invariabil cronologic și genealogic. Paul Păltănea devenise un etalon prin ținuta sa maiestuoasă, impunea prin civilitate ireproșabilă și te copleșea prin comoara minții sale, prin grandoarea operei și vastitatea cunoașterii. Era imposibil să alegi un domeniu, oricât de periferic, din istoria Galaților/ Dunării de Jos fără să constați că dânsul a trecut pe acolo și a abordat tema în fundamentul ei. Multă vreme, generațiilor de istorici, în succesiunea lor, le va fi refuzată plăcerea de a descoperi domenii virgine ori subiecte insolite, fiind nevoiți să se consoleze cu sporirea sintezei păltăniene."

Sunt aşteptaţi să participe la eveniment cei care l-au cunoscut pe cercetătorul gălăţean şi pasionaţii de istoria locurilor noastre.

Miercuri, 26 iunie, va avea loc şi Cursul festiv al absolvenţilor Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, care va fi precedat de o defilare a absolvenților și a cadrelor didactice pe strada Domnească, începând de la ora 10,30, cu plecarea de la sediul facultăţii, urmând ca, ajunşi la sediul central, participanţii să cânte "Gaudeamus igitur" şi să facă obişnuita fotografie de grup pe scările monumentale ale Universităţii.  

Munca nu se opreşte aici pentru studenţii şi profesorii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, care vor organiza, începând de joi, 27 iunie, până luni, 1 iulie 2024, Școala de vară a Cercului Studențesc de Cercetări Sociale.

Citit 2014 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2024 20:13

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro