Echipamentele electrice și electrocasnice distruse de inundaţii vor fi preluate de colectori autorizați

Echipamentele electrice și electrocasnice distruse de inundaţii vor fi preluate de colectori autorizați
Foto: Agenția Națională pentru Protecția Mediului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Echipamentele electrice, electronice și electrocasnice (așa numitele DEEE) distruse după inundații, și devenite inutilizabile, vor fi preluate de colectori autorizați, care vor merge în fiecare comună afectată, din poartă-n poartă, au dat asigurări pentru "Viața liberă" președintele și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), precum și directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Galați. De la locuințele afectate vor fi preluate tot de operatori autorizați și celelalte tipuri de deșeuri - material lemnos, plastic etc. -, care vor fi duse la groapa de gunoi.

Conform reprezentanților Protecției Mediului, primăriile comunelor afectate de inundații vor afișa, în scurt timp, la sediile lor, instrucțiunile necesare pentru ca oamenii să înțeleagă ce au de făcut și pe cine să aștepte să-i ajute.

"Deșeurile sunt o mare problemă în aceste localități. Ca să îi ajutăm pe localnici și autoritățile, am început deja demersurile necesare, pentru ca deșeurile de echipamente electrice și electronice să fie colectate de firme autorizate, pentru că, în prezent, am văzut doar colectori ambulanți, cu difuzoare pe mașini, dornici să preia aceste DEEE-uri. Aici lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, din păcate, iar casele grav afectate nu mai pot fi reparate. Oamenii vor avea nevoie de ajutor să reconstruiască", au spus președintele și vicepreședintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru și Eugen Ioan Cozma.

Prezent, marți, la Pechea, unde a adus ajutoare pentru sinistrați alături de colegii săi, președintele ANPM a completat, pentru "Viața liberă": "S-au adunat foarte multe deșeuri - electrocasnice, electronice, material lemnos, plastic, dl director al APM Galați va gestiona mai departe situația, va comunica cu primarul comunei Pechea, va aduna toți colectorii din județul Galați și județele limitrofe pentru a gestiona această situație. Tot ce este reciclabil să meargă către colectori, iar ce trebuie depozitat să fie dus către groapa de gunoi - am înțeles că la cea din județul Vaslui".

La rândul său, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Galați, Robert Mihai Rusu, ne-a spus: "Problema deșeurilor nu este numai la Pechea, este în toate UAT-urile care au fost afectate de inundații. De aceea este de bun augur că au venit la Galați domnul președinte și domnul vicepreședinte al ANPM, pentru că am fost și am discutat efectiv cu oamenii, din poartă-n poartă, și le-am transmis un mesaj clar că li se va aduce la cunoștință un parcurs clar pentru reciclarea deșeurilor. Va veni iarna și sunt zeci de tone de deșeuri ce vor trebui să dispară din zonă. Primăriile vor trebui să ia măsuri, să afișeze la sedii pașii care trebuie parcurși".

Conform directorului executiv al APM, sunt peste 15 colectori autorizați în Galați și județele limitrofe, Brăila și Vaslui, "care vor veni din poartă-n poartă și vor aduna toate deșeurile electrice, electronice și electrocasnice distruse".

Citit 2388 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2024 17:14

1 comentariu

  • postat de Galatean
    Vineri, 11 Octombrie 2024 01:41
    5.13.222.***
    Plasticul nu trebuie ingropat Si ei stiu asta cei de la mediu.
    0
    5

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro