„Extinderea parcării cu heliport de la Spitalul Județean nu se mai face, pentru că terenul nu suportă greutatea construcției. De aceea s-au și abandonat lucrările... N-ați văzut că nu se mai lucrează de atâta vreme?”, este „informația” pe care pacienții sau aparținătorii lor au ocazia să o afle dacă ajung la instituția spitalicească. Afirmațiile au ajuns și la urechile noastre, motiv pentru care am încercat să aflăm care este realitatea. În fond, nu iese fum fără foc...
Potrivit datelor din portalul achizițiilor publice, pe 26 martie 2025, Consiliul Județean Galați a atribuit contractul de execuție lucrări „Extindere pe verticală cu un nivel și heliport - parcare supraetajată, Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Galați (Rest de executat)”. Pe criteriul „cel mai scăzut preț”, a fost desemnată câștigătoare asocierea alcătuită din PM CONSTRUCT 2007 (lider), Instalro Geraldi, Apetroaei Servcom. Respectiva asociere a depus, de altfel, singura ofertă în cadrul licitației. Valoarea contractului se ridică la 18.185.123 de lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni de la ordinul de începere a lucrărilor.
Din documentația procedurii, aflăm că vor trebui executate următoarele lucrări: supraetajare parcare, pasarelă de transfer, remodelare intrare ambulatoriu, instalații canalizare pluvială, instalații sanitare, instalații termice și de canalizare, instalații electrice, instalații de stingere.
Intrigați de noul contract atribuit, am solicitat în scris Consiliului Județean Galați informații.
Ce am întrebat, ce (nu) ni s-a răspuns
În solicitarea de informații pe care am transmis-o Consiliului Județean pe 31 martie, am întrebat, punctual: care au fost motivele atribuirii acestui contract și ce s-a întâmplat cu contractul anterior pentru acest obiectiv. De asemenea, am solicitat să ni se comunice stadiul investiției: ce lucrări au fost executate, ce lucrări au mai rămas de executat, cât la sută din proiect s-a realizat. Și, desigur, care este termenul de finalizare pentru acest obiectiv.
Pe 2 aprilie 2025, am primit un număr de înregistrare pentru solicitare și mesajul că vom primi răspunsul în termenul indicat de articolul 7, aliniatul 1 din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
În traducere liberă, ni s-a comunicat că va trebui să așteptăm între 10 și 30 de zile (lucrătoare) pentru a primi informații.
Pentru că suntem, totuși, cotidian, am încercat să ne găsim singuri răspunsurile. Și am găsit detalii într-o hotărâre de Consiliu Județean votată pe 19 decembrie 2024.
Un pic de istorie (recentă)
Pentru început, un pic de istorie. Pe 30 iunie 2022, Consiliul Județean a anunțat că a semnat contractul de lucrări pentru heliport medical și extinderea parcării supraetajate din curtea Spitalului Județean. Investiția urma să fie realizată de asocierea RBX Electric Flash Led (lider) - Edlex Pro Consulting, valoarea contractului fiind de 21.015.105 lei fără TVA.
Pe 16 august 2022, parcarea a fost închisă pentru realizarea lucrărilor de extindere cu încă un etaj (151 de locuri de parcare în plus) și amenajarea unui heliport medical pe acoperiș. O vreme, presa a fost informată periodic despre evoluția lucrărilor. Ultimele informații, din 7 decembrie 2023, au fost că au început lucrările de amenajare a pasarelei ce va asigura legătura între zona de aterizarea a elicopterelor şi zona de acordare a asistenței medicale...
Doi ani și trei luni pentru 58 la sută
Pe 19 decembrie 2024, Consiliul Județean Galați a votat Hotărârea nr. 364 prin care a fost actualizat proiectul tehnic și restul de executat pentru finalizarea obiectivului de investiții „Extindere pe verticală cu un nivel și heliport - Parcare supraetajată Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei»” Galați.
„La acest obiectiv de investiție, contractul de lucrări - început în anul 2022 - a fost reziliat datorită faptului că constructorul (sic!) nu a executat lucrările în termenul contractual”, explică autoritățile. Asta în ciuda faptului că „acest contract a fost prelungit de două ori prin acte adiționale, durata de execuție ajungând la 2 ani și 3 luni, iar realizarea lucrărilor la doar de aproximativ 58 la sută.
Pentru terminarea lucrărilor, Consiliul Județului Galați a efectuat o expertiză tehnică care a stabilit că lucrările pot fi continuate conform proiectului inițial și a evaluat financiar restul de executat”, se arată în documente.
Prin revizia restului de executat, a rezultat că valoarea totală a investiției se ridică la 24.423.425 de lei inclusiv TVA.
În loc de concluzii, alte întrebări
Pe baza informațiilor pe care le-am pus cap la cap tragem concluzia că s-a lucrat 2 ani și 3 luni pentru „58 la sută”. Contractul de lucrări a fost reziliat și s-a încheiat un nou contract. Mai rămâne să aflăm cu ce sumă a fost plătit constructorul inițial și dacă i-au fost aplicate cumva sancțiuni financiare. De asemenea, să aflăm când va demara noul constructor lucrările și când se vor încheia. Poate că în 10 sau 30 de zile va afla și Consiliul Județean Galați și ne va răspunde...
Dincolo de ironii și de amânări, nu e de mirare că oamenii ajung să creadă că o investiție a fost abandonată, conform discuției de la care am pornit...