Stan a "degajat" terenul pentru Pucheanu/ Concurs de proiecte pentru sensul giratoriu de la "Ultimul Leu"

Stan a "degajat" terenul pentru Pucheanu/ Concurs de proiecte pentru sensul giratoriu de la "Ultimul Leu"
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Eliberată de panoul jerpelit şi de construcţia metalică, care au tronat atâta vreme acolo, insula de verdeaţă de la Inelul de Rocadă aşteaptă ceea ce i s-a promis de mult timp: o fântână arteziană sau… un concurs de proiecte arhitecturale, pentru o faţă nouă şi elegantă.

Promisiuni neonorate

În martie 2013, aleşii locali, dintre care unii se regăsesc şi azi în legislativul Galaţiului, au aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar central strada Brăilei - Inel de Rocadă". Hotărârea prevedea construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) pe scuarul central şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă, dar şi amplasarea în mijlocul scuarului a unui gard ornamental cu înălţimea de 1,25 metri, pe lângă înlocuirea bordurilor care delimitează suprafaţa carosabilă de spaţiul verde. Valoarea totală a investiţiei fusese calculată la 4.084.980 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare era estimată la 12 luni.

În 2014, printr-un anunţ postat pe pagina sa oficială de Facebook, primarul municipiului Galaţi de la acea vreme, Marius Stan, le cerea ajutorul gălăţenilor. Edilul spunea că ar avea nevoie "de cât mai multe idei realiste pentru modernizarea Inelului de Rocadă (intersecţia de la Ultimul Leu)". "Mi-ar prinde bine să ştiu cum v-aţi dori voi să arate Inelul de Rocadă. Vrem să începem modernizarea acestei intersecţii şi cred că este normal să ştim şi părerile voastre. Cu cât mai multe idei, cu atât mai multe soluţii bune. Iar cea mai bună va deveni realitate", îi invita edilul pe gălăţeni.

Abia anul acesta, în mai, autorităţile şi-au suflecat mânecile şi, cu un ultim hei-rup, au trecut la fapte. "Desfiinţăm construcţia metalică de la Inelul de Rocadă. Va fi arborat drapelul naţional şi amplasată crucea Sfântului Andrei, patronul spiritual al oraşului", ne-a comunicat atunci Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Încă o promisiune

Suntem în luna iulie şi, în afară de refacerea spaţiului verde, pe insula sensului giratoriu nu s-a mai întâmplat nimic. Există însă o promisiune, în programul politic cu care Ionuţ Pucheanu a câştigat fotoliul de primar al Galaţiului: "Împreună cu specialişti în domeniu vom organiza un concurs de arhitectură, pentru găsirea celui mai bun proiect pentru refacerea sensului giratoriu de la Ultimul Leu", se arată în document.

Mai mult, Pucheanu consideră că "este obligatorie reamenajarea zonei cuprinse între sensul giratoriu de la "Ultimul Leu", b-dul Cloşca, b-dul Brăilei şi Plaja "Dunărea", prin refacerea şi extinderea parcului existent. Această zonă va continua cu fosta Uzină de Apă, care, prin atragerea de fonduri europene, poate fi reintrodusă în peisajul urban. Aici pot fi amenajate spaţii neconvenţionale pentru expoziţii, concerte sau piese de teatru. Vom dezvolta zone în care tinerii cu spirit creativ să se poată exprima liber (graffiti) sau zone în care tinerii pot practica sporturi extreme".

Rămâne de văzut câte dintre aceste noi promisiuni se vor realiza.

Foto: Florin Răvdan

Citit 10169 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.