Stan a "degajat" terenul pentru Pucheanu/ Concurs de proiecte pentru sensul giratoriu de la "Ultimul Leu"

Stan a "degajat" terenul pentru Pucheanu/ Concurs de proiecte pentru sensul giratoriu de la "Ultimul Leu"
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Eliberată de panoul jerpelit şi de construcţia metalică, care au tronat atâta vreme acolo, insula de verdeaţă de la Inelul de Rocadă aşteaptă ceea ce i s-a promis de mult timp: o fântână arteziană sau… un concurs de proiecte arhitecturale, pentru o faţă nouă şi elegantă.

Promisiuni neonorate

În martie 2013, aleşii locali, dintre care unii se regăsesc şi azi în legislativul Galaţiului, au aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar central strada Brăilei - Inel de Rocadă". Hotărârea prevedea construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) pe scuarul central şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă, dar şi amplasarea în mijlocul scuarului a unui gard ornamental cu înălţimea de 1,25 metri, pe lângă înlocuirea bordurilor care delimitează suprafaţa carosabilă de spaţiul verde. Valoarea totală a investiţiei fusese calculată la 4.084.980 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare era estimată la 12 luni.
În 2014, printr-un anunţ postat pe pagina sa oficială de Facebook, primarul municipiului Galaţi de la acea vreme, Marius Stan, le cerea ajutorul gălăţenilor. Edilul spunea că ar avea nevoie "de cât mai multe idei realiste pentru modernizarea Inelului de Rocadă (intersecţia de la Ultimul Leu)". "Mi-ar prinde bine să ştiu cum v-aţi dori voi să arate Inelul de Rocadă. Vrem să începem modernizarea acestei intersecţii şi cred că este normal să ştim şi părerile voastre. Cu cât mai multe idei, cu atât mai multe soluţii bune. Iar cea mai bună va deveni realitate", îi invita edilul pe gălăţeni.
Abia anul acesta, în mai, autorităţile şi-au suflecat mânecile şi, cu un ultim hei-rup, au trecut la fapte. "Desfiinţăm construcţia metalică de la Inelul de Rocadă. Va fi arborat drapelul naţional şi amplasată crucea Sfântului Andrei, patronul spiritual al oraşului", ne-a comunicat atunci Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Încă o promisiune

Suntem în luna iulie şi, în afară de refacerea spaţiului verde, pe insula sensului giratoriu nu s-a mai întâmplat nimic. Există însă o promisiune, în programul politic cu care Ionuţ Pucheanu a câştigat fotoliul de primar al Galaţiului: "Împreună cu specialişti în domeniu vom organiza un concurs de arhitectură, pentru găsirea celui mai bun proiect pentru refacerea sensului giratoriu de la Ultimul Leu", se arată în document.
Mai mult, Pucheanu consideră că "este obligatorie reamenajarea zonei cuprinse între sensul giratoriu de la "Ultimul Leu", b-dul Cloşca, b-dul Brăilei şi Plaja "Dunărea", prin refacerea şi extinderea parcului existent. Această zonă va continua cu fosta Uzină de Apă, care, prin atragerea de fonduri europene, poate fi reintrodusă în peisajul urban. Aici pot fi amenajate spaţii neconvenţionale pentru expoziţii, concerte sau piese de teatru. Vom dezvolta zone în care tinerii cu spirit creativ să se poată exprima liber (graffiti) sau zone în care tinerii pot practica sporturi extreme".
Rămâne de văzut câte dintre aceste noi promisiuni se vor realiza.
Foto: Florin Răvdan

Citit 9916 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2016 17:01

14 comentarii

 • postat de Specialistii visurilor galatene
  Vineri, 15 Iulie 2016 22:50
  89.31.57.***
  Pucheanule scuteste-ne cu specialistii in domeniu. Am ajuns sa cerem parerea specialistilor (a asa-zisilor specialisti la toate) chiar si pentru a bea apa? Galatenii au cerut fantana arteziana acolo. Ce te tot codesti atata? Lasa-ne cu specialistii in domeniu. Ati fabricat si specialisti in datul cu parerea pentru "Inelul de Rocada" asa cum il numesc unii?

  Ce naiba sa ne spuna specialistii (...)? Ai luat-o pe aratura? Ce parere sa cerem specialistilor? Deja ai ajuns sa zici numai prostii. Ce sa ne spuna specialistii? Ca trebuie sa plantam gazon de 7 cm si o fantana arteziana? Pentru asta ceri tu parerea specialistilor? Hai ca ai ajuns sa aberezi. Ia uite dom'le...am ajuns sa fim obligati ne spuna "specialistii" pana si ce sa ne dorim noi galatenii sa se puna in maretul "Inel de Rocada", ca fara "specialisti" in ale dorintelor galatenilor nu se poate. Nu am cerut noi galatenii sa construiti Turnul Eiffel acolo (...). Nu am nevoie de parerea "specialistilor" tai ca sa-mi spuna mie ce-mi doresc eu sa fie construit in "Inelul de Rocada".
  0
  0
  Raportează
 • postat de Statui, spatii verzi, NU dughene
  Joi, 14 Iulie 2016 11:11
  93.115.95.***
  @ GALATEAN


  Sa stii ca nu e rea ideea ta cu statuile personalitatilor istorice a Galatiului. Chiar cred ca ar arata mult mai frumos o fantana arteziana colosala, de dimensiuni considerabile (NU o arteziana mizilic, sau ceva pipernicit) care sa fie imprejmuita din loc in loc de astfel de statui. Iar cele ale personalitatilor istorice ale Galatiului, statui care acum poate ca stau dosite prin cine stie ce depozite prafuite sa fie amplasate prin Galati. Luati ca exemplu Fontana di Trevi parca asa ii zice...este o fantana arteziana de proportii si este imprejmuita de fel si fel de statui. Faceti ceva asemanator in Inelul de rocada ce poate fi iluminat noaptea si pe care galatenii sa o poata admira din imprejurimi ca nu e musai sa poti ajunge la ea ca sa pui tu mana pe fantana sau sa-ti poti baga tu om picioarele in apa din fantana arteziana. Plus sa se se amplaseze tot felul de astfel de statui in tot orasul.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Ssilviu
  Miercuri, 13 Iulie 2016 23:45
  84.117.46.***
  Sa puna o *maciuca* ca simbol a ceea ce-ti poate oferi acest oras ,cine stie poate daca e suficient de mare poate prindem un loc in Guinness Book
  2
  1
  Raportează
 • postat de zic si eu
  Miercuri, 13 Iulie 2016 17:59
  95.76.32.***
  eu a-si planta niste litere mari,de ordinul metrilor, volumetrice, din inox si care sa sclipeasca in soare "GALATI". simplu si cu multe flori de anotimp in jur. trebuie doar sa gindim bine orientarea numelui orasului ca sa se vada mai ales dinspre intrarile in oras, spre '19 si bac, un sud-est spre nord-vest.
  5
  6
  Raportează
 • postat de Mary
  Miercuri, 13 Iulie 2016 14:32
  78.96.254.***
  Ala e rondou, nu sens giratoriu!! Lăsați-l naibii cu flori si atât! Si așa e urat orașul!!! Nu-l mai sufocați cu rahaturi!!!
  2
  10
  Raportează
 • postat de Fazanul
  Miercuri, 13 Iulie 2016 14:09
  5.13.247.***
  Ar trebui un fel de de corabie sau o timona tip monument. Ceva care sa reprezinte galatiul.
  10
  10
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Miercuri, 13 Iulie 2016 12:46
  81.12.149.***
  Cea mai bună idee:
  Pentru că majoritatea oraşelor port din ţară au câte un vapor ca simbol la intrarea în oraş, propun următoarea amenajare a sensului giratoriu de la Ultimul Leu:
  În mijlocul intersecţiei să fie adusă o corabie sau un yaht frumos, eventual realizată o copie fidelă a vasului LIBERTATEA, iar pe acesta să fie amplasat un LEU (evident împăiat şi vopsit în culorile roş-alb-albastru) care vrea să sară de pe vas! Semnificaţia acestei metamorfoze este fuga ultimului leu al siglei clubului de fotbal OŢELUL din libertatea furată a acestui oraş!
  Imaginea aceasta apocaliptică este cea mai potrivită momentului, iar ea va trebui să rămână acolo până ne va veni mintea la cap şi o vom înlocui cu altceva în rezonanţă cu pulsul oraşului.
  7
  19
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Miercuri, 13 Iulie 2016 11:48
  78.96.253.***
  Daca va uitati pe Youtube, ve-ti vedea Galatiul vechi,inainte de 1900, dupa, si ceva mai aproape de zilele noastre.

  Un ochi atent o sa vada ca orasul Galati avea foarte multe statui,cu Bratianu la intersectia Brailei cu Domneasca, unde acum este subterana comunista gata sa se prabuseasca.

  Pe masura ce timpul a trecut, statuile au inceput sa dispara, incepand cu cea a lui Lascar Catargiu, statuia eroilor care era amplasata la intersectia Caragiale - Brailei, si despre care s-a facut multa valva in ultimii ani ca este finantata si urma sa fie reamplasata la locul de unde a fost data jos de comunisti prin anii 60, adica in parculetul de la fostul magazin Stirex.

  Nu stiu cate statui mai sunt prin depozite, si cate au fost sfarmate de comunisti, ca personajele nu corespundeau ideologiei comuniste,cei de la muzeul de istorie sunt obligati sa spuna cate statui mai au dosite, importanta lor functie de valori socio-cultural-istorice, si sa vina cu propunerea de a fi reamplastae pe strazi, intersectii, parcuri, etc,etc,,.

  Mi se pare un non sens toate aceste discutii in media galateana,atat timp cat organisme decizionale chiar din Primarie, si din institutiile de profil subordonate, nu discuta serios aceasta problema, fiinca aici este vorba de finantare,aprobare a CL, amplasare....

  Acum, sigur am vazut si propuneri de bun simt ale galatenilor prin comentarii, fantana arteziana, mai nu stiu ce cruce, in final ar trebui sa pornim toti de la o idee, si sa fim de acord cu ceva.Asa toata ziua batem apa-n piua si nu se rezolva nimic.

  Daca statuia lui Bratianu care acum sta dosita dupa copaci in parcul de la spicu,o sa fie pusa pe un pidestal pe masura geografie locului, la inelul de rocada, ar da alta dimensiune acelei intersectii.
  Sau alta statuie, cei de la muzeul de istorie sa scoate tot ce au prin depozite.

  Montand statuile in Galati, se va crea atmosfera interbelica, dinaintea comunismului, tinerii vor avea sa invete istorie si pe strada, si chiar mancatorii de prescuri, fasole cu carnati, sarmale si bautura MOACA pe la biserici, venetici in orasul asta care de 26 de ani il tin in postcomunism.
  Acestor oameni nu li s-aoferit dovada ca in afara de comunisti au existat si oameni de valoare, si exista si in acest moment in orasul nostru, dar nu pot accede la administratia locala, locurile fiind ocuptae de acesti indivizi carora timpul le-a trecut, prin votUL inconstient de acesti oameni nevinovati.

  Cine a mers la Iasi, vai ce frumos oras!, a vazut ca peste tot dainuie statuile, de la Palatul Culturii,Piata Unirii, pana in Copou, mai ales, pe strazile adiacente,sunt statui ai inaintasilor Romaniei, ai orasului, care confera orasului O ATMOSFERA ACADEMICA, ISTORICA, CULTURALA SI SOCIALA, si de civilizatie pe care Europa o inglobeaza in valorile universale cele mai inaintate, facand din natia romana un popr demn de lauda si respect!

  Ce vedem noi la Galati in acest moment?

  Oare Galatiul nu a avut personalitati de seama, scriitori, istorici, primari?!


  PS. Vorbind de primari,poate ne pricopsim cu stauia lui Durbaca! Doamne fereste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  4
  15
  Raportează
 • postat de Andrei
  Miercuri, 13 Iulie 2016 11:09
  213.191.145.***
  De ce nu se face un parc pentru copii? Si cu pasarele pentru traversare, pentru siguranta acestora si pentru a nu incurca traficul
  35
  1
  Raportează
 • postat de Ifrim
  Miercuri, 13 Iulie 2016 08:05
  82.78.13.***
  O sa l regretati pe Marius Stan
  16
  30
  Raportează
 • postat de A fi bine o casă mortuară, cum se găsește la intersecția de lângă Penny, Țiglina 2 ?
  Miercuri, 13 Iulie 2016 06:30
  213.233.85.***
  Dacă pe zi ce trece, orașul moare, nu ar fi bine să punem o casă mortuară, așa cum se găsește azi în mijlocul intersecției triunghiulare, dintre Str. Constructorilor și Str. Doja din Țiglina II, lângă Penny ? Și să vezi acolo, ce buluceală de mașini a însoțitorilor, când decedatul iese din casa mortuară....nu ne duce capul ?
  4
  20
  Raportează
 • postat de In orasul trist....
  Miercuri, 13 Iulie 2016 00:34
  79.114.197.***
  Super tare!! Stan cerea parerea galatenilor, exista totusi un studiu de fezabilitate de altfel care suna foarte bine, .....si ......surpriza......dupa demolarea fierataniei.....venim cu o idee demna de secolul 14: O CRUCE!!!!
  Se poate sa fim mai idioti de atat!?
  Sper ca actualul primar arata ca e ceva mai inteligent in legatura cu sensul ,,giratoriu” (cu ghilimelele de rigoare) !
  P.S. Studiile astea de fezabilitate pe care se cheltuie sume enorme, nu ar trebui sa aibe si un final fericit!? Ca se fac mai multe studii decat au alesii nostri prezente in consiliul local! Sau se fac doar ca facem...,,osul” mare anumitor ,,prieteni”!? Intreb asa din curiozitate, ca vad ca nici presa, nici DNA-ul, nici altcineva care ar trebui sa se intereseze, nu face nimic, iar banii sar pe fereastra primariei intr-o veselie!
  1
  33
  Raportează
 • postat de Basil
  Miercuri, 13 Iulie 2016 00:20
  5.13.175.***
  Daca vom vedea iar cruci si icoane ,nu am facut nimic. Fantana arteziana nu merge,intrucat in subteran se afla cel mai mare colector de canalizare al orasului si oricum ar fi obstructionat vizibilitatea. Cel mai bine se preteaza un mare ceas circular cu display de ultima generatie,care pot reda fsiere video si cu vizibilitate in lumina zilei. Nu vrem sa vedem hidosenii cu troite,cruci si candele.
  9
  34
  Raportează
 • postat de Daniel
  Miercuri, 13 Iulie 2016 00:20
  5.13.170.***
  In loc sa se amenajeze ceva care sa mai lumineze acest oras ...ei vor sa puna cruce ,ca la cimitir !
  Doamne numai luminati in orasu' asta !
  3
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.