Fenomenul ROBERT RÂCLEA. A treia oară aur internaţional la chimie pentru Galaţi

Fenomenul ROBERT RÂCLEA. A treia oară aur internaţional la chimie pentru Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Absolventul de la CNVA a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată la Tbilisi în Georgia


"Va mai trece multă vreme până când se va mai naşte un Robert Râclea, care să aducă cinci ani la rând medalii internaţionale la chimie Galaţiului. Iar în ultimii ani, a adus şi câte două rânduri de premii pe vară. Ce a făcut Râclea la chimie, pentru Galaţi şi pentru CNVA, n-a făcut nimeni şi nici nu va fi cineva să-l egaleze prea curând", ne-a declarat cu bucurie profesoara Ruxandra Şerban, cea care ne-a dat şi vestea că olimpicul gălăţean a câştigat, la sfârşitul acestei săptămâni, o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, care s-a desfăşurat în Georgia la Tbilisi.

În afară de distincţiile câştigate anul acesta, Robert Râclea a mai adus Galaţiului două medalii de aur (în 2015 şi 2014 la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară din Yakuţia) şi două de argint, una în 2015 la Concursul "Mendeleev" şi una în 2013 la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (Pune, India).  

Şase medalii internaţionale


Şeful de promoţie de anul acesta de la CNVA a mai câştigat în 2016 şi o medalie de argint la Concursul Internaţional "Mendeleev", desfăşurat la Moscova.

Robert va pleca din toamnă să studieze la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie - University College of London. Cum o cercetare abstractă nu s-ar potrivi cu firea sa practică şi generoasă, a ales să meargă la Chimie medicinală. Visează să se numere printre cei care vor descoperi medicamente miraculoase în industria farmaceutică şi să poată vindeca astfel maladii grave.

După terminarea facultăţii, intenţionează să facă masteratul în Anglia sau SUA. Apoi şi-ar dori să se întoarcă în România, iar pentru asta nu aşteaptă cine ştie ce schimbări peste noapte. Speră să fie primit într-un institut de cercetare, care să deţină şi fonduri pentru aşa ceva. Nu simte patriotismul la modul sentimental, ci practic, aşa cum a făcut-o de mai multe ori până acum, când s-a zbătut în rând cu cei mai buni tineri la chimie din lume, pentru a aduce României medalii olimpice.

În paralel cu cercetarea, speră că va putea preda chimie la o universitate sau să poată împărtăşi din descoperirile sale studenţilor pasionaţi de această disciplină.

Citit 13775 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2016 15:05

6 comentarii

 • postat de R. Șerban
  Miercuri, 03 August 2016 13:37
  82.137.13.***
  Câtă modestie la distinsa tovarășă... Doamna Lidia Mînză chiar nu are niciun merit?? că eu una n-o văd menționată. Articole a la Penciu
  0
  1
  Raportează
 • postat de geo
  Miercuri, 03 August 2016 12:45
  109.96.132.***
  Felicitari pentru rezultate, din pacate leacul pentru cancer nu va fi descoperit vreodata. Daca te apropii de leac, fie si cu un mm, ti se taie finantarea, nu fiti naivi. Ramane un vis, cum bine zicea olimpicul.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Felicitări pentru olimpici
  Marți, 02 August 2016 20:23
  5.13.140.***
  Felicitări! Un tânăr de excepţie! Şi, sunt convins, că a avut profesori foarte buni şi părinţi tot de excepţie.
  Îi doresc, de ce nu, să obţină şi un premiu Nobel.

  Câteva date despre premianţi. S-au decernat 30 de medalii de aur, 57 de medalii de argint, 83 de medalii de bronz şi 8 menţiuni.
  Cel mai bun rezultat românesc, dar şi al competiţiei, după punctaj, aparţine unui alt român, Andrei Iliescu.
  Gălăţeanu Robert Cristian Raclea a ocupat locul 11, iar Paul Haidu Gerea, medaliat şi el tot cu aur, a ocupat locul 28.
  Rezultatul românilor este cu atât mai bun cu cât s-au clasat pe primul loc în rândul ţărilor europene, 20 din cele 30 de medalii de aur fiind cucerite de către asiatici. Nu i-am inclus aici şi pe ruşi.

  A mai fost un elev la CNVA( LVA) premiat la trei olimpiade consecutive, tot şef de promoţie, tot cercetător în domeniul medicamentelor, cu mulţi ani în urmă.

  Şcoala gălăţeană de chimie este o şcoală redutabilă şi, poate, autorităţile se vor gândi să facă din aceste performanţe un brand pentru oraşul nostru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de M.Popescu
  Marți, 02 August 2016 10:42
  89.122.124.***
  Limbajul subliminal induce ideea ca doamna profesoara Serban este cea care l-a pregatit pe Robert de-a lungul celor 6 ani, cat a studiat chimia la CNVA. Doamna Penciu repeta aceasta omisiune, caci si in alt articol din anii trecuti nu a precizat numele Lidiei Manza, cea care l-a avut elev din clasa a 7-a pana la sfarsitul liceului. Felicitari lui Robert, e un tanar de exceptie!
  1
  10
  Raportează
 • postat de furculision
  Marți, 02 August 2016 10:30
  79.116.105.***
  @T.T.
  Viata ii va oferi acestui tanar ceea ce merita! Fiti fara grija!
  Cei de talia lui n-au nevoie de mediatizare. Va trebui doar sa stie la ce usi sa bata. I-se vor deschide toate!
  Sa speram ca acest articol va fi citit si de posibilii sponzori, "posesori" ai intelectului necesar...

  In privinta patriotismului... Acesta nu se preda la scoala, sau in sedinte de partid...
  Patriotismul se invata acasa, de la parinti, de la bunici!

  Va fi sigur un patriot chiar daca va trai peste mari si tari poate, acolo unde valoarea apartine celor ce o merita!

  Felicitari si succes in continuare!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Ţ.T.
  Marți, 02 August 2016 06:49
  5.13.220.***
  Da, mii de multumiri pentru acest tanar dar pacat ca nu este atat de mediatizat pe cat merita,trebuia sa sara Romania in sus de bucurie cu un asemenea om,dar asta este ,nu este nici om politic, nici interlop de rasa ,nici manelist autentic,este unul care stie doar carte si atat,nu am nimic cu ei ,diferenta este ca ei au bani si el nu.Dumnezeu sa ii lumineze mintea pe mai departe si sa ajunga un nume sonor in lumea certatatorilor si oamenilor de stiinta de talie mondiala.
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.