Fenomenul ROBERT RÂCLEA. A treia oară aur internaţional la chimie pentru Galaţi

Fenomenul ROBERT RÂCLEA. A treia oară aur internaţional la chimie pentru Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Absolventul de la CNVA a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată la Tbilisi în Georgia


"Va mai trece multă vreme până când se va mai naşte un Robert Râclea, care să aducă cinci ani la rând medalii internaţionale la chimie Galaţiului. Iar în ultimii ani, a adus şi câte două rânduri de premii pe vară. Ce a făcut Râclea la chimie, pentru Galaţi şi pentru CNVA, n-a făcut nimeni şi nici nu va fi cineva să-l egaleze prea curând", ne-a declarat cu bucurie profesoara Ruxandra Şerban, cea care ne-a dat şi vestea că olimpicul gălăţean a câştigat, la sfârşitul acestei săptămâni, o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie, care s-a desfăşurat în Georgia la Tbilisi.

În afară de distincţiile câştigate anul acesta, Robert Râclea a mai adus Galaţiului două medalii de aur (în 2015 şi 2014 la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară din Yakuţia) şi două de argint, una în 2015 la Concursul "Mendeleev" şi una în 2013 la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (Pune, India).  

Şase medalii internaţionale

Şeful de promoţie de anul acesta de la CNVA a mai câştigat în 2016 şi o medalie de argint la Concursul Internaţional "Mendeleev", desfăşurat la Moscova.

Robert va pleca din toamnă să studieze la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie - University College of London. Cum o cercetare abstractă nu s-ar potrivi cu firea sa practică şi generoasă, a ales să meargă la Chimie medicinală. Visează să se numere printre cei care vor descoperi medicamente miraculoase în industria farmaceutică şi să poată vindeca astfel maladii grave.

După terminarea facultăţii, intenţionează să facă masteratul în Anglia sau SUA. Apoi şi-ar dori să se întoarcă în România, iar pentru asta nu aşteaptă cine ştie ce schimbări peste noapte. Speră să fie primit într-un institut de cercetare, care să deţină şi fonduri pentru aşa ceva. Nu simte patriotismul la modul sentimental, ci practic, aşa cum a făcut-o de mai multe ori până acum, când s-a zbătut în rând cu cei mai buni tineri la chimie din lume, pentru a aduce României medalii olimpice.

În paralel cu cercetarea, speră că va putea preda chimie la o universitate sau să poată împărtăşi din descoperirile sale studenţilor pasionaţi de această disciplină.

Citit 14292 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 10:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.