Şcoala de Ucenici, ediţia a treia | Nu mai vor tinerii să se angajeze în Combinat?

Şcoala de Ucenici, ediţia a treia | Nu mai vor tinerii să se angajeze în Combinat?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Se pare că oferta din acest an a Şcolii de Ucenici de pe platforma ArcelorMittal Galaţi, program derulat în colaborare cu AJOFM, nu prea a prins în rândul tinerilor gălăţeni. Doar 20 de absolvenţi de liceu au fost prezenţi ieri, 19 august, la prima întâlnire din procesul de selecţie a viitorilor ucenici, în condiţiile în care oferta Combinatului este de 100 de viitoare locuri de muncă, iar minibursele din anii precedenţi (20 de locuri în 2014 şi 50 de locuri în 2015) au avut succes de aproape sută la sută.
Aşa cum a declarat managerul acestui proiect, Marius Solomon, Şcoala de Ucenici este o oportunitate pentru aproximativ o sută de absolvenţi de liceu tehnic sau şcoală profesională, cu minim 10 clase şi cu specializarea electrică, mecanică sau electromecanică, de a învăţa muncind. Timp de şase luni, ei vor beneficia de toate drepturile unui muncitor calificat din Combinat: salariu, bonuri de masă, bonusuri şi prime acordate prin contractul colectiv de muncă în această perioadă, concediu de odihnă, asigurare medicală etc. După cele şase luni, ucenicii vor da o testare, iar cei care o vor trece vor lucra încă un an sub îndrumarea mentorilor din Combinat. Atunci când vor dovedi că au devenit autonomi, adică se pot achita singuri de sarcinile primite, vor fi angajaţi pe perioadă nedeterminată. „Îi încurajăm pe toţi tinerii să-şi continue studiile, iar pe cei care nu vor deveni mecanici sau electricieni în mentenanţă îi vom recalifica prin cursuri susţinute în timpul programului. Probabil că vom mai avea o campanie, pentru a atrage mai mulţi absolvenţi în acest an, dar, deşi ne dorim, nu este obligatoriu să avem 100 de ucenici”, a mai spus Marius Solomon.
Pentru tinerii care ar trebui să facă naveta, ArcelorMittal propune două soluţii, din care prima este asigurarea cazării în oraşul Galaţi, ei urmând să vină la muncă alături de ceilalţi siderurgişti, în cursele convenţie. Dacă distanţa până la localitatea natală este una „oportună” (în anii trecuţi s-a luat în calcul până la Lieşti), se poate da un spor la salariu pentru acoperirea cheltuielilor de transport.
Prezenţa celor doar aproximativ 20 de viitori ucenici este surprinzătoare, în condiţiile în care, conform directorului executiv adjunct al AJOFM, Nicoleta Harţegan, în lunile iunie şi iulie s-au înregistrat în evidenţele agenţiei gălăţene nu mai puţin de 1.800 de absolvenţi de liceu, deci persoane care au deja o calificare. „Este un număr destul de mare, din care putem să selectăm şi pentru acest proiect pe care îl derulăm împreună cu ArcelorMittal, un proiect nemaipomenit, care oferă, la acest moment, 100 de posturi cu contract de muncă. Aceşti copii vor putea beneficia de toate condiţiile legale, vorbind aici de calificarea la locul de muncă, de salariu, de concediu de odihnă…”, a încheiat Nicoleta Harţegan.
Pentru toţi cei care vor fi selectaţi la Şcoala de Ucenici din acest an, prima zi de muncă va fi 1 noiembrie.        

Citit 5763 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 16:44

7 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 21 August 2016 23:42
  5.13.171.***
  @Pensionar... ma faceti sa rad desi rad din ce in ce mai rar chiar si la cele mai tari filme de comedie noi aparute! Viitorul orasului nostru?
  Cara oras? Asta e catun! Si care viitor? EU NU VAD NICI UN VIITOR... VAD mafie de partid, prostitutie in bordeluri europene si banii venind aici, vad somaj saracie si hoti... politie din ce in ce mai putini c'asa e ordinal din afara... ne vindem tot ce mai avem! Si apoi
  auzim pe la tv alt inapt ca NU SUNT BANI! AA Nu sunt pentru prostime pentru pensii speciale sunt! Isi voteaza drepturi parca ar fi dumnezei!... MAMII LOR!
  1
  1
  Raportează
 • postat de Dorel de la DPDES
  Duminică, 21 August 2016 00:03
  82.76.9.***
  Felicit NEPREZENTA tinerilor la criza de resurse umane a AMG. Si-au batut joc, isi bat joc in continuare de lucratorii ramasi inca in combinat, din varii motive. Si nu ma refer la bani aici, ma refer la climat, ma refer la relatiile de munca. Toti tehnicienii de mucava sunt deformati profesional prin politica in exces a securitatii muncii, nu mai exista originalitate, nu exista initiativa, nu mai exista provocare in profesie. Din pacate pentru cei mai tineri si din rusine ptr. cei "trecuti" prin timpuri, cu totii au devenit doar niste robotei corporatisti. Fara sira spinarii, si cu minciuna de zi cu zi.... Limbajul lor e doar cel SSM ! Orizontul lor se limiteaza doar la casca, ochelari, HIRA, si altele. Sa faca public combinatul cate DEMISII se inregistreaza la resurse umane in fiecare an, si in general cati doresc sa termine cat mai repede cu activitatea din combinat, din sila, din scarba si lehamite. Si asta chiar daca, de aici isi castiga si isi intretin familiile.... Fara indoiala ca exista o influenta asupra potentialilor candidati de la parinti, rude, cunostinte din combinat SA NU FACA PASUL. Nu este o organizatie de stimat AMG - ul si nu va deveni, tocmai prin politica profund si gresit aplicata, lasand deoparte intentiile cel putin declarate. Generatia mea va stinge lumina in doar cativa ani si ad-tia stie asta. Nu se stie cine mai poate salva criza acuta de personal calificat, docil si captiv poate, un personal oarecum disciplinat asa cum place pseudo - tehnicienilor inspectori si ad-tiei in general. Si cate ar mai fi de spus, si cate ....
  0
  7
  Raportează
 • postat de Pensionar
  Sâmbătă, 20 August 2016 18:33
  89.137.230.***
  E adevarat salarul este important dar pentru cine are experienta. Cind ai ce oferi poti sa ridici pretentii. Combinatul aduce tineri care nu stiu mai nimic le ofera salariul minim pe economie ii instruieste, ii califica daca este cazul, iar dupa citeva luni acestia pot trece in CV ca au lucrat in ArcelorMittal. Una este sa termini o scoala si sa cauti de munca si cu totul altceva cind spui ca ai lucrat chiar si in combinatul pe care unii il hulesc. Anul asta am avut doi ucenici: un mecanic si un electrician. Sunt niste copii care-ti ocupa mult timp sa-i indrumi, sa-i instruiesti, sa-i certi la nevoie si in final sa-i convingi sa se alature echipei din ArcelorMittal. Impreuna am reusit desi am mai multe fire de par alb. Eu am plecat din combinat dar cred ca acesti copii sunt o speranta pentru viitorul orasului.
  5
  2
  Raportează
 • postat de yo
  Sâmbătă, 20 August 2016 12:33
  5.13.221.***
  Sa vedeti cati raman dintre ucenicii deja angajati, au realizat rapid ca nu e de stat in continuare!
  2
  19
  Raportează
 • postat de valentin gheorghiu
  Sâmbătă, 20 August 2016 09:54
  5.13.219.***
  Cum sa se duca tanarul sa munceasca in praful combinatului,cand are atatea exemple de reusita a altor tineri cu sapca de cocalar pe frunte,care iti da flesuri din BMW-ul produs de fetitele vesele!E industria care prospera aici si atunci de ce sa-si rupa spatele in combinat si sa cumpere un Logan in rate,cand poate cumpara un BMW in cateva luni pe spatele altora!Bineinteles ,fabulez....nu generalizez!
  3
  19
  Raportează
 • postat de baubau
  Sâmbătă, 20 August 2016 08:56
  194.105.20.***
  Valeu, o fi salariile mici la combinat, dar sa vii la un interviu de angajare sau la un "proces de selectie", in pantaloni scurti si in papuci....
  7
  18
  Raportează
 • postat de Ucenicul si bataia de joc.
  Sâmbătă, 20 August 2016 08:23
  108.245.201.***
  Si cat e salariul ? 250 de Euro pe luna ?
  Vai mama voastra
  3
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.