Suspiciuni şi controverse în Consiliul Local | Galaţiul riscă să piardă o finanţare europeană de 65 milioane de euro
Foto: Foto: Anca Melinte

Suspiciuni şi controverse în Consiliul Local | Galaţiul riscă să piardă o finanţare europeană de 65 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Transferul unui teren de 95.000 de metri pătraţi, din proprietatea oraşului la Consiliul Judeţean, în vederea construirii unei staţii de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie - investiţie cu finanţare europeană - a fost piatra de încercare a şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local.

Este sau nu al Primăriei?

Proiectul supus aprobării aleşilor prevedea trecerea terenului de 95.000 mp din domeniul public al municipiului şi administrarea Consiliului Local în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Galaţi, în vederea construirii Staţiei de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie.

Dezbaterea a fost iniţiată de PNL, prin vocea lui Nicuşor Ciumacenco: "Vreau să fim siguri că cei 95.000 mp sunt ai Primăriei, că există intabulare şi titlu de proprietate, şi să nu ne trezim ca în alte situaţii când intrăm pe terenurile oamenilor şi după aceea ne fac plângeri penale".

Răspunsurile nesigure ale directorului Direcţiei Evidenţa Patrimoniului, Ionel Burtea, au făcut ca opt dintre cei 22 de consilieri prezenţi (şase PNL şi doi PMP) să se abţină, iar proiectul să nu fie aprobat.

"E o investiţie de 64 milioane de euro, care stă în abţinerile unor colegi…", a comentat primarul Ionuţ Pucheanu, iar replica nu a întârziat: "Dacă există titlu de proprietate, toată lumea va vota! Dl primar ar trebui să aprecieze că-i facem o favoare în privinţa asta, că îl ferim de o plângere penală în cazul în către nu suntem proprietari", a spus Ciumacenco.

Surpriză

Trimis de urgenţă la Primărie pentru a veni cu actele doveditoare ale proprietăţii, pentru ca votul să fie reluat, Ionel Burtea s-a întors la şedinţă cu o informaţie care i-a uluit pe liberali: "Noi ne-am atestat acest drept de proprietate pentru terenul în cauză la şedinţa din 20 octombrie. Actele sunt depuse la Cadastru, în vederea obţinerii intabulării".

"E foarte interesant! Adică noi ne împroprietărim pe noi pur şi simplu!", a reacţionat Ciumacenco.

Discuţiile contradictorii şi inutile au continuat până când preşedintele de şedinţă le-a pus punct, anunţând amânarea proiectului pentru şedinţa viitoare.

Ce urmează

"Marele efect al votului de azi este posibilitatea, dacă nu cumva certitudinea, pierderii unor finanţări europene. E vorba de o investiţie de 64 de milioane de euro, la nivelul judeţului Galaţi însemnând rezolvarea, în mare măsură, a unei probleme pe care o avem inclusiv noi, la nivel de municipiu. După cum ştiţi, de anul viitor se vor plăti 80 de lei pe tona de deşeu care ajunge la groapa de gunoi, ceea ce înseamnă că la nivelul municipiului Galaţi ne aşteptăm la costuri suplimentare de aproximativ două milioane de euro. Dacă această hotărâre ar fi trecut, puteam sta într-o oarecare măsură mai liniştiţi: anul viitor ar fi urmat începerea construcţiei acestei staţii de tratare biomecanică şi atunci cantitatea de gunoi şi, evident, efortul financiar pe care bugetul Galaţi l-ar fi suportat ar fi fost mult mai mic", a declarat Ionuţ Pucheanu.

Citit 5264 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.