Suspiciuni şi controverse în Consiliul Local | Galaţiul riscă să piardă o finanţare europeană de 65 milioane de euro
Foto: Foto: Anca Melinte

Suspiciuni şi controverse în Consiliul Local | Galaţiul riscă să piardă o finanţare europeană de 65 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Transferul unui teren de 95.000 de metri pătraţi, din proprietatea oraşului la Consiliul Judeţean, în vederea construirii unei staţii de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie - investiţie cu finanţare europeană - a fost piatra de încercare a şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local.

Este sau nu al Primăriei?

Proiectul supus aprobării aleşilor prevedea trecerea terenului de 95.000 mp din domeniul public al municipiului şi administrarea Consiliului Local în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Galaţi, în vederea construirii Staţiei de tratare mecano-biologică cu recuperare de energie.

Dezbaterea a fost iniţiată de PNL, prin vocea lui Nicuşor Ciumacenco: "Vreau să fim siguri că cei 95.000 mp sunt ai Primăriei, că există intabulare şi titlu de proprietate, şi să nu ne trezim ca în alte situaţii când intrăm pe terenurile oamenilor şi după aceea ne fac plângeri penale".

Răspunsurile nesigure ale directorului Direcţiei Evidenţa Patrimoniului, Ionel Burtea, au făcut ca opt dintre cei 22 de consilieri prezenţi (şase PNL şi doi PMP) să se abţină, iar proiectul să nu fie aprobat.

"E o investiţie de 64 milioane de euro, care stă în abţinerile unor colegi…", a comentat primarul Ionuţ Pucheanu, iar replica nu a întârziat: "Dacă există titlu de proprietate, toată lumea va vota! Dl primar ar trebui să aprecieze că-i facem o favoare în privinţa asta, că îl ferim de o plângere penală în cazul în către nu suntem proprietari", a spus Ciumacenco.

Surpriză

Trimis de urgenţă la Primărie pentru a veni cu actele doveditoare ale proprietăţii, pentru ca votul să fie reluat, Ionel Burtea s-a întors la şedinţă cu o informaţie care i-a uluit pe liberali: "Noi ne-am atestat acest drept de proprietate pentru terenul în cauză la şedinţa din 20 octombrie. Actele sunt depuse la Cadastru, în vederea obţinerii intabulării".

"E foarte interesant! Adică noi ne împroprietărim pe noi pur şi simplu!", a reacţionat Ciumacenco.

Discuţiile contradictorii şi inutile au continuat până când preşedintele de şedinţă le-a pus punct, anunţând amânarea proiectului pentru şedinţa viitoare.

Ce urmează

"Marele efect al votului de azi este posibilitatea, dacă nu cumva certitudinea, pierderii unor finanţări europene. E vorba de o investiţie de 64 de milioane de euro, la nivelul judeţului Galaţi însemnând rezolvarea, în mare măsură, a unei probleme pe care o avem inclusiv noi, la nivel de municipiu. După cum ştiţi, de anul viitor se vor plăti 80 de lei pe tona de deşeu care ajunge la groapa de gunoi, ceea ce înseamnă că la nivelul municipiului Galaţi ne aşteptăm la costuri suplimentare de aproximativ două milioane de euro. Dacă această hotărâre ar fi trecut, puteam sta într-o oarecare măsură mai liniştiţi: anul viitor ar fi urmat începerea construcţiei acestei staţii de tratare biomecanică şi atunci cantitatea de gunoi şi, evident, efortul financiar pe care bugetul Galaţi l-ar fi suportat ar fi fost mult mai mic", a declarat Ionuţ Pucheanu.

Citit 5191 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:42

3 comentarii

 • postat de Ne-am saturat de mediocritate
  Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 09:22
  82.78.253.***
  Da,ca-n filmele cu prosti.Oare pentru ce toaca banii fraierilor de contribuabili, acesti ,sa le zicem oameni,,ca sa folosesc un eufemism.Ei au un pic de onoare si de respect pentru bietii galateni ? Eu cred ,ca ar trebui sa faca ceva cursuri ,in primul rand de logica,pentru a pricepe algoritmul actiunilor,,apoi de administratie si comunicare ,de lucru in echipa si de leader ship,si apoi sa aiba pretentii de a fi alesi.Totul este de o absurditate si stupiditate exemplara.Am zis, ca daca se aduc forte mai noi si tinere,o sa ne rezolve ceva probleme,dar vad ca totul este si mai rau.Cel putin nea Pucheanu a recunoscut,ca daca ,cei care sunt pe acolo,ar fi estimati dupa merite,nici unul nu ar avea ce cauta pe scaunele caldute ,actualmente vopsite de politicieni mediocri.
  0
  12
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 08:32
  86.124.206.***
  Oare unde at mai putea avea Primaria Galati o suprafata de 9,2 hectare si daca o are de ce nu a fost retrocedata fostilor propietari sau altor propietari jefuiti de terenuri de catre comunisti si trimisi ,de urmasii acestora ,sa astepte secole pana vor primi despagubirile le la ANRP ?Tipic pentru Romania prost administrata si cu legi facute numai de politicieni incompetenti . De ce sa blochezi o investitie daca sunt alti propietari ai terenului , nu s-a auzit de expropiere cu justa despagubire ?
  3
  5
  Raportează
 • postat de In politica, prostia nu este un handicap, spunea Napoleon.
  Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 08:11
  100.98.0.***
  E vreunul in stare sa faca ceva pt acest oras? Prea multe partide cu prea multi obedienti iar rezultatul se vede, lipsa de profesionisti. Numiti politic in toate functiile nu mai sunt sanse de redresare a economiei, a inceput ca totul sa fie intr-un regres permanent. Cu astfel de personaje din politichia ro nu putem progresa, fapt dovedit in ultimii ani.
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.