”Aşteaptă ELECTRICA să sară vreun bloc în aer?” | ”Reţeaua din Ţigline, subdimensionată” (VIDEO)

”Aşteaptă ELECTRICA să sară vreun bloc în aer?” | ”Reţeaua din Ţigline, subdimensionată” (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Din păcate, pentru zeci de mii de gălăţeni, faptul că a fost pană de curent în Ţiglina I şi Ţiglina II nu mai constituie o ştire, ci o banalitate. Prea se întâmplă des să se taie lumina, ore întregi, în zona respectivă. La fel, nici răspunsul Electrica SDEE Galaţi, cum că de vină sunt „lucrări executate de terţi”, nu mai reprezintă o noutate. Prea se repetă acelaşi răspuns, cu aceeaşi cauză convenabilă pentru toată lumea, mai puţin pentru oamenii care rămân în beznă mai des ca pe vremea lui Ceauşescu. Dar măcar atunci ştiau o treabă, că se ia lumina între orele cutare şi cutare şi îşi aranjau treburile în consecinţă. Acum, însă, oamenii din cele două Ţigline stau cu ochii pe ceas, aşteptând să vadă dacă şi la ce oră trebuie să aprindă iar lumânările. Şi mai stau cu ochii pe centralele termice, ca nu cumva să sară în aer, pentru că detectoarele de gaz funcţionează tot băgate în priză. Şi mai stau cu ochii pe televizoare sau laptopuri, ca nu cumva să le bubuie în faţă de la „vârfurile” de curent, aşa cum se numesc în limbaj tehnic şocurile de alimentare. Şi mai stau cu frica-n suflet atunci când urcă în vreun lift, întrebându-se dacă reuşesc să iasă din el fără să-i prindă pana de curent. Şi mai stau cu ochii pe geam, să-şi vadă copiii atunci când vin, pe beznă, de la şcoală sau de la joacă, cu teama să nu li se întâmple ceva. Cam acesta e rezumatul a ceea ce ne-a spus Eugen Scarlat, marţi dimineaţă, venit de la prima oră să-i reclame pe cei de la Electrica şi care a aflat de la soţia sa, atunci când aproape ajunsese la redacţie, că în Ţiglina se picase iar curentul. Aşa, ca de „bună dimineaţa”.

Cine e de vină?

Luni seara a fost iar avarie în Ţigline. Patru ore şi două minute în cap (de la 18,49 până la 22,51), după cum precizează chiar un comunicat Electrica, postat pe site-ul filialei Muntenia Nord. Cauza avariei, care a afectat locuitorii din zonele Ţiglina I şi Ţiglina II, a fost „secţionarea accidentală a unui cablu subteran, ca urmare a unor lucrări executate de terţi”, spune comunicatul.

Am fost curioşi să aflăm cine sunt „terţii” ăştia care tot taie cabluri. Mai ales că nu se asfaltează nimic în zona respectivă, nu se sapă pe nicio stradă, nu se înlocuieşte nicio conductă. Pe site-ul Primăriei Galaţi, la rubrica „Autorizări construire”, nu apare NICIO autorizare eliberată pentru vreo stradă din cele două Ţigline pe luna noiembrie. Mai mult, să nu spună cineva că în România mai munceşte cineva pe străzi la 7-8 seara, doar în afară de cazul în care trebuie remediată o avarie. Or, Electrica spune că tocmai cei care „muncesc” produc avaria. Aşadar, de ce cade curentul aşa de des?

Reţeaua din Ţigline, veche de zeci de ani, a rămas subdimensionată faţă de consumul actual, cred Ilie Popa, Alexandru Vrânceanu şi Sandu Nicolai, de la asociaţiile 230 şi 212 din Ţiglina I, care au venit, tot marţi, la redacţie. „În vară, am avut 24 de ore întrerupere în Ţiglina I. Eu am fost de două ori la dl director al Electrica şi a zis că ne primeşte doar când are audienţă. Domnule, problema asta nu e pentru audienţă, este pentru ceva strict necesar. La mine în zonă e un transformator, care are probleme de când îl ştiu eu. Blocurile acestea fiind foarte vechi, de prin 1962, puterea instalată pe timpul acela e mult mai mică decât e necesar acum. Directorul Electrica încearcă să ne spună că nu are nicio vină. Ba da, are, pentru că nu a investit un leu. E mereu la fel, băieţii ăia schimbă capetele care s-au ars cu altele, exact la fel. Întreruperi continue. Aparatele noastre mai au puţin şi se distrug din cauza «şuturilor» de curent. Ni s-a spus să ne căutăm alt furnizor. Păi, sunt aceleaşi cabluri! Aşteaptă cumva cei de la Electrica să se defecteze vreo centrală şi să sară vreun bloc în aer?”, ne-a întrebat Ilie Popa.

Citit 10471 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.