Contract de 3,3 milioane de lei pentru FALEZOGAURĂ. Primăria Galați încearcă iar remedierea accidentului de teren

Contract de 3,3 milioane de lei pentru FALEZOGAURĂ. Primăria Galați încearcă iar remedierea accidentului de teren
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Municipalitatea cere garanţii că surparea nu va mai reveni


Căscată în februarie 2010 şi revenită pe poziţii în 2011, 2012 şi, respectiv, 2013, Falezogaura a reuşit să prindă în funcţie trei primari ai municipiului Galaţi: Dumitru Nicolae, Marius Stan şi Ionuţ Pucheanu. Primii doi au încercat să o astupe, dar n-au reuşit. A venit acum rândul primarului Ionuţ Pucheanu să încerce "remedierea accidentului de teren de pe amplasamentul b-dul Marea Unire, zona Elice - Faleza Superioara - Faleza Inferioară (proiectare şi execuţie)”. Contractul tocmai a fost scos la licitaţie, cu preţul estimativ de 3.330.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate-preţ”, unde preţul ofertei va fi cotat cu 80 de puncte, termenul de execuţie - zece puncte, iar garanţia lucrării - 30 de puncte.

Ce solicită Primăria

În caietul de sarcini al licitaţiei, postat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), se arată că: „Pe amplasamentul identificat, carosabilul s-a surpat pentru a patra oară în ultimii cinci ani, administraţia locală încercând, de fiecare dată, să stabilizeze terenul cu costuri ridicate. În urma verificărilor şi a lucrărilor din anul 2012, din cauză că factorul declanşator al instabilităţii nu a fost identificat şi eliminat, Primăria a decis devierea circulaţiei”.

Pentru „înţelegerea fenomenului şi a eliminării cauzelor producerii acestei surpări”, Primăria a plătit, în 2014, o expertiză realizată de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB). Proiectul pe care îl va realiza câştigătorul licitaţiei va fi supus verificării experţilor de la UTC şi, dacă aceştia vor considera necesar, documentul va fi modificat.

Municipalitatea cere, în caietul de sarcini, „realizarea unei inventarieri a reţelelor subterane (funcţionale şi dezafectate), harta hidrogeologică şi soluţii de drenaj”.

Primăria consideră că sunt necesare între 60 şi 90 de zile pentru proiectare şi între 90 şi 120 de zile pentru execuţia lucrării. Şi cere „verificarea şi continuarea monitorizării amplasamentului pe o perioadă de cinci ani de la momentul finalizării lucrărilor, pentru a demonstra eficienţa intervenţiei”.

„Voi depune toate diligenţele şi sper că, odată pentru totdeauna, această problemă să fie rezolvată”, declara, în vara anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu.

Câţi bani înghiţit Falezogaura

Groapa a fost astupată prima dată, după un proiect al Proiect SA, executat de SC Vâlceana, contra sumei de 1.428.905 de lei. În 2011, SC Vega '93, care a executat lucrările de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare în cadrul programului ISPA, în valoare de 40.603.246 de euro, a primit la pachet, pe baza unui act adiţional la contract, şi astuparea gropii. Proiectul a fost realizat de firma bucureşteană SC Portal Concept SRL.

În 2012, s-a comandat tot firmei Proiect SA un studiu geotehnic de 10.000 de lei şi o expertiză tehnică de 12.000 de lei firmei Epura 95 SRL. Primarul Marius Stan, în calitate de „moştenitor” al gropii, s-a apucat să o astupe în iulie 2012, lucrarea proiectată de Proiect SA fiind executată de SC Comprest, contra sumei de 61.366 de lei. Expertiza a fost realizată tot de Epura SA, contra sumei de 5.000 de euro.

Pe 10 aprilie 2013, „Falezogaura” şi-a făcut din nou apariţia şi până pe 21 iulie 2014, când a fost îndopată cu nisip şi i s-a pus capac… provizoriu, a stat căscată. În octombrie 2014, au fost făcute publice concluziile studiului şi expertizei hidrogeotehnice privire la Faleza Dunării - zona bulevardului Marii Uniri, Parcul "La Elice" şi zona blocurilor P (deci inclusiv Falezogaura, termen adoptat de specialişti) - realizate de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, pentru care Primăria a plătit 347.000 de lei cu TVA.

Citit 7065 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.