Alegeri legislative 2016 | Galaţiul şi-a ales noii parlamentari
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Alegeri legislative 2016 | Galaţiul şi-a ales noii parlamentari
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

 

* PSD Galaţi va avea cel puţin şase parlamentari în noul legislativ al României, iar PNL ar putea obţine trei mandate * Candidaţii gălăţeni ai USR, ALDE şi PMP aşteaptă ruleta redistribuirii ca să afle dacă vor pleca sau nu la Bucureşti

Social-democraţii Viorel Ştefan, Florin Popa, Lucreţia Roşca şi Nicolae Dobrovici Bacalbaşa pot fi siguri că au obţinut câte un mandat din cele nouă de deputat, câte i se cuvin Galaţiului, şi îi vor reprezenta pe gălăţeni în Parlamentul României. Colegii lor de partid Ionel-Daniel Butunoi şi Nicolae Marin se pot pregăti să depună din nou jurământul de senatori ai Galaţiului, adjudecându-şi două din cele patru mandate puse în joc. Spunem asta pentru că, potrivit exit-poll-urilor realizate de IRES, la comanda Digi 24, şi de Curs-Avangarde, pentru postul tv Antena 3, PSD şi-adjudecat potul cel mare la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie, cu peste 45 la sută din voturile românilor.

Cine mai intră în Parlament

Conform aceloraşi surse, PNL va depăşi cu greu pragul de 20 la sută. Iar în noul Parlament al României vor mai va intra USR, UDMR şi ALDE, în vreme ce PMP ar putea rămâne pe tuşa Legislativului.

Potrivit datelor IRES, anunţate de Digi 24, la Camera Deputaţilor, PSD a câştigat 45,8 la sută, PNL a obţinut 20,8 la sută, USR - 9,2 la sută, UDMR - 6,7 la sută, iar ALDE - 6,3 la sută. Conform estimărilor IRES, la Senat, PSD şi-a adjudecat 45,9 la sută, PNL - 20,7 la sută, USR - 9,3 la sută, UDMR - 6,8 la sută, iar ALDE - 6,4 la sută. Potrivit IRES, PMP nu va intra în Parlament, dar institutul precizează că estimarea trebuie interpretată cu prudenţă!

Pentru Antena 3, consorţiul Curs - Avangarde a realizat un exit-poll conform căruia rezultatele votului românilor pentru Camera Deputaţilor sunt: PSD - 45,5 la sută, PNL - 21,7 la sută, USR - 8,5 la sută, ALDE - 6 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 6 la sută. La Senat, PSD - 45,2 la sută, PNL - 21,8 la sută, USR - 8,9 la sută, ALDE - 6,5 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 6 la sută. Restul partidelor nu au trecut pragul electoral de cinci la sută pentru a fi reprezentante în Parlamentul României.

Cine mai prinde mandat

Dacă PSD Galaţi poate spera chiar la cinci mandate de deputat, PNL ar putea avea emoţii. Concret, dacă Victor Paul Dobre are mandatul garantat, Nicuşor Ciumacenco n-ar trebui să se grăbească în a-şi face bagajele pentru Camera Deputaţilor. La fel, şi liberalul George Stângă, care ar trebui să spună adio Consiliul Local al municipiului Galaţi pentru Senatul României, depinde mult de scorul pe care îl va înregistra PNL la Galaţi!

Liberali nu sunt însă singurii politicieni care se vor perpeli în aşteptarea rezultatului final oficial al scrutinului parlamentar de ieri.

Vor fi sau nu vor fi aleşi

Teoretic, din cele nouă mandate de deputat câte are Galaţiul, şase sunt ca şi date: patru la PSD, două la PNL. Mai rămân în joc trei mandate, care ar putea fi atribuite la „ruleta” redistribuirii, adică în funcţie de rezultatele naţionale şi de scorurile locale.

Cel de-al şaptelea mandat de deputat rămas disponibile ar putea ajunge la tânărul candidat al USR, Bogdan Rodeanu.

Cel de-al optulea deputat de Galaţi ar putea fi fostul senator ALDE Eugen Durbacă.

E greu de spus dacă cel de-al nouălea deputat ar putea fi consilierul judeţean PMP Cătălin Cristache, din moment ce nu se ştie dacă PMP a sărit sau nu pârleazul electoral!

Spunem "ar putea" pentru că nimic nu este bătut în cuie până când nu se contabilizează şi ultimul vot dat de românii de pe continentul american, pe care, din cauza fusului orar, îi va prinde luni dimineaţa votând la scrutinul din 11 decembrie.

În funcţie de rezultatele finale, PSD ar putea obţine, la fel de bine, încă un mandat de deputat, care va ajunge la Marius Mărgărit, sau PNL ar putea avea încă un deputat, în persoana lui George Scarlat. La fel de bine, ALDE ar putea prinde nu unul, ci două mandate de deputat, caz în care, împreună cu Eugen Durbacă, ar putea ajunge în Camera Deputaţilor şi Genica Totolici. Şi pentru că zarurile redistribuirii nu au fost încă aruncate, şi USR ar putea lua două mandate de deputat, caz în care ar deveni parlamentar şi Dragoş Neamu.

În ceea ce priveşte Senatul, teoretic, un singur mandat rămane disponibil, iar concurenţa este acerbă. Îşi dispută, la ruleta redistribuirii, cel de-al patrulea loc de senator de Galaţi candidaţii George Edward Dircă (USR), Cristian Dima (ALDE) şi Marius Stan (PMP).

Citit 20746 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.