Vom PLĂTI MAI MULT pentru curăţenia oraşului. TAXA DE HABITAT a fost MAJORATĂ de Consiliul Local Galați

Vom PLĂTI MAI MULT pentru curăţenia oraşului. TAXA DE HABITAT a fost MAJORATĂ de Consiliul Local Galați
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Într-o atmosferă de armonie politică post-electorală, şi după un moment emoţionant de colinde oferite de elevii Seminarului Teologic şi de grupul Kalofonis, aleşii locali, întruniţi în şedinţă ordinară, au aprobat nu mai puţin de 60 de proiecte de hotărâre, dintre care una dintre cele mai importante vizează majorarea taxei de habitat. În loc de 56 de lei de persoană pe an, cât au plătit anul acesta, gălăţenii vor achita, în 2017, o taxă de habitat de 67 de lei de persoană pe an.

Curăţenia putea fi şi mai scumpă!

Trebuie spus că, potrivit documentelor care au ajuns pe masa aleşilor, Serviciul Public Ecosal propusese o taxă de habitat de 85,09 de lei de persoană pe an, respectiv 7,09 lei pe lună de persoană fizică. Şi argumenta că în alte oraşe taxa de habitat este mult mai mare: Focşani - 7,26 lei de persoană pe lună, Vaslui – 8,50 lei de persoană pe lună, Timişoara - 10,50 lei de persoană pe lună. Ecosal explica faptul că pe teritoriul oraşului la nivelul unui an se colectează o cantitate de 140.986 de tone de gunoi menajer, costul serviciului de precolectare, colectare şi transport gunoi menajer, depozitare fiind de 183,68 de lei tona.

Cu şase abţineri din partea grupului PNL şi un vot împotrivă din partea consilierei independente Simona Vreme, taxa de habitat a fost majorată la 67 de lei de persoană pe an. Viceprimarul PSD Sorin Enache a ţinut să spună că este una dintre cele mai mici taxe de habitat din întreaga ţară, peste tot depăşeşte 85 de lei.

Ce spune primarul

Fost director general al Ecosal, primarul Ionuţ Pucheanu a explicat de ce a fost necesară majorarea taxei de habitat: „În primul rând, taxa ar fi trebuit, sincer, modificată încă de acum doi sau trei ani, dar fosta administraţie a tot tărăgănat. Taxa de 56 de lei nu mai acoperă nici pe departe cheltuielile pe care Ecosal le generează pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor. De pildă, anul acesta, banii pentru salubrizare s-au terminat în luna iulie, cel puţin cei care proveneau din taxa de habitat.

În ultimii ani Primăria a rămas cu datorii către Ecosal. A fost o morişcă care s-a tot învârtit şi cred că a venit momentul în care să punem punct unei astfel de practici şi să avem un buget consistent pentru ca Ecosal să-şi poată duce activitatea, cu bune şi cu rele, la bun sfârşit, măcar din punct de vedere financiar”, a explicat Ionuţ Pucheanu.

Citit 13658 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.