Evaluaţi acest articol
(35 voturi)
4 comentarii

Astăzi se împlinesc 99 de ani de la începutul Bătăliei Galaţiului (7-9 ianuarie 1918), singura bătălie din Primul Război Mondial în care au fost angrenate toate armele: Infanteria, Artileria, Marina şi Aviaţia.

Peste exact un an, este programată inaugurarea Monumentului apărătorilor Galaţiului, refăcut, acolo unde el a fost distrus în timpul ocupaţiei sovietice, în zona Stirex.
O bătălie cu un Termopile (Valea Ţiglinei) în care vreo 500 de români (marinari, infanterişti, pompieri) au oprit 12.000 de ruşi dintr-un corp de elită - Divizia 9 Siberiană. Românii au dezarmat hoarda dezertorilor bolşevizaţi (90 de tunuri contra câtorva ale noastre!), au asaltat la baionetă, ca la Mărăşeşti, după ce oraşul fusese atacat din toate părţile de ruşi, inclusiv de cei încartiruiţi, ca aliaţi, în interiorul oraşului. A fost atunci o iarnă cumplită şi un an şi jumătate de asediu, comparat cu asediul Stalingradului: peste tot, foamea, frigul, tifosul purtat de păduchi secerau (la Iaşi, se terminase scândura pentru sicrie), refugiaţii şi răniţii dublaseră populaţia.
Galaţiul a primit meritat înaltele decoraţii La Croce di Guerra italiană, din mâinile generalului Pietro Badoglio, şeful Marelui Stat Major, şi pe cea franceză, Croix de la Guerre, înmânată de şeful Misiunii franceze, general Henri Berthelot.
Monumentul (pe „Brăilei, colţ cu Balaban”) avea săpate în piatră numele a zece eroi gălăţeni: sg. Duda Ion (regimentul său luptase la Mărăşeşti), cap. Rădulescu S., soldaţii Stanciu D., Iancu Marin, State Cos., Dinu Ioan, Dan Tudor, Ştefan St., Voicu Dumitru şi Ioniţă A. Gh.
Institutorul Dimitrie Faur publică, în cartea „Galaţiul nostru”, o notă a colonelului B. Bădescu (probabil lt. col. Bucur Bădescu), "comandant al trupelor de operaţie pentru apărarea Galaţiului", care spune că pe 8 ianuarie, la 1 noaptea, aproape întreaga divizie se afla împrejurul Galaţilor. O divizie avea până la 15.000 de oameni. Am salvat astfel şi Basarabia de hoardele bolşevice înarmate.
Oraş martir, Galaţiul era înconjurat: pe Siret erau nemţii, de peste Dunăre trăgeau tunurile germane şi turceşti, noaptea bombardau zeppelinele, uriaşele baloane (pe 12 decembrie 1916, noaptea, aruncau prima bombă, în faţa Casei Corpului Didactic, vizând Prefectura).        

Citit 16582 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2017 18:28

4 comentarii

 • postat de Teutonul Duminică, 08 Ianuarie 2017 16:36 82.78.255.*** Link la comentariu
  2
  3

  Un subiect amplu ce trebuie discutat pe îndelete. O istorie glorioasă, ascunsă de bolșevici, comuniști, neocomuniști și criptocomuniști.
  Așa aflăm ce aliați am avut, pe care-i mai ave, cine sunt dușmanii noștri, falșii prieteni.

  Raportează
 • postat de Iubesc Romania Sâmbătă, 07 Ianuarie 2017 13:46 81.101.254.*** Link la comentariu
  1
  23

  Multumim pentru acest articol
  Avem nevoie sa ne cunoastem trecutul, acei eroi sunt strabunii nostri, ni s-a spus ani de-a randul ca suntem prosti, saraci, lasi..am ajuns sa credem si ne consemnam
  Galateni, aveti sange de eroi in voi
  Oameni care nu au permis Rusiei sa domine; Galatiul a fost o reduta, au luptat pe ger, foamete, bolnavi
  Noi ce scuza avem????
  Trezirea!!

  Raportează
 • postat de vader Sâmbătă, 07 Ianuarie 2017 07:05 213.233.84.*** Link la comentariu
  1
  37

  Cati mai stiu despre asta?...ei sunt acum preocupati de smartphone-uri,mall-uri, vedete de doi lei si alte tampenii din astea...poporul asta a degenerat cam tare...cei de acum nu ar mai fi in stare sa faca ce au facut acei oameni simpli,dar curati sufleteste si curajosi... Va puteti supara cat de tare vreti,noi, cei de acum,am disparut deja din istorie...doar ca inca nu ne-am convins...

  Raportează
 • postat de Mai reflectati! Sâmbătă, 07 Ianuarie 2017 04:06 78.96.253.*** Link la comentariu
  9
  19

  S-au facut planuri marete, acum doi ani, pe gubernia proasta a lui Stan, de reamplasare a statuii in parculetul de la Stirex ( Brailei - Balaban, actualmente Caragiale ), de unde a fost scoasa de comunisti prin anii 60.

  Banii ar fi fost alocati, dar a primat studiul de gezabilitate a tunelului mintii lui Stan, si multe inutilitati...

  Galatiul este singurul oras al Moldovei unde eroii, personalitatile vremii, si evenimentele care au marcat istoria orasului, stau ascunse prin depozite si magazii!

  Asa-i cand orasul este bantuit, INCA, de fantomele comunismului!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.