Istoricul Tudose Tatu, premiat de Clubul Amiralilor

Istoricul Tudose Tatu, premiat de Clubul Amiralilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Consecvent cercetător al istoriei porturilor Dunării maritime, autorul dedică comunității cosmopolite a Sulinei un tablou fascinant al relațiilor comerciale și instituțiilor de navigație, precum și portrete de diplomați, lupi de mare, pirați și oameni politici, care au la bază documente inedite în limbile turcă, greacă, rusă, dar și numeroase mărturii din presa străină", a spus contraamiralul de flotilă (r) Ion Custură în al său Laudatio la adresa scriitorului şi cercetătorului de istorie a Dunării, gălăţeanul Tudose Tatu, înmânându-i distincţia cu totul specială - Premiul "Colonel de marină Mihail Drăghicescu", la subsecțiunea Geografie, oceanografie şi meteorologie maritimă și fluvială.

A fost cea de-a XV-a ediție a Premiilor instituite de "Clubul Amiralilor" pentru "scrierile care abordează tematica de marină, competiție dedicată stimulării literaturii dedicate mării, Marinei Române și tuturor celor care își desfășoară sau și-au desfășurat activitatea la bordul navelor militare sau comerciale, în comandamente și instituțiile militare de învățământ de profil, în ligile și asociațiile profesionale, precum și în cenaclurile instituțiilor noastre culturale".

Cunoscutul, mereu întâmpinat cu bucurie de iubitorii de istorie pe tot parcursul românesc al fluviului, analist istoric şi scriitor al Dunării, gălăţeanul Tudose Tatu, a fost onorat, la "Clubul Amiralilor" din Constanţa cu o diplomă şi o plachetă oferită "Pentru cea mai bună carte de istorie". Distincţia i-a fost înmânată chiar de către contraamiralul (r) Cornel Rogozan.

Dintre apreciaţii specialişti în documentarea istoriei cu care se poate mândri România, doi au avut deja numai cuvinte de laudă pentru această carte nouă a prolificului scriitor gălăţean: dr. Marian Moşneagu, fostul director al Arhivelor Marinei, şi dr. Costin Scurtu, managerul Filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional "Regele Fedinand I". Şi aceasta spune multe despre calitatea cu totul aparte a scriiturii gălăţeanului nostru.

Primire caldă, elogii naţionale, recunoaştere din partea specialiştilor

Cartea distinsă cu acest prestigios premiu este cea intitulată "Republica piraţilor de Dunăre - Sulina kesaro-krăiască", volumele 1 şi 2, pentru care Tudose Tatu a fost recompensat cu prestigiosul "Premiu Colonel de marină Mihail Drăghicescu", pe 25 noiembrie, în sala de festivităţi a Academiei Navale "Mircea cel Batrân" din Constanţa.

"Este încununarea unei munci scriitoricesc-editoriale de ceva vreme, în care m-am ocupat de istoriografia Dunării maritime zeci de ani", ne-a mărturisit autorul. "Aceasta este singura diplomă de care sunt mândru, din motive ce ţin de recunoaşterea din partea tagmei marinăreşti, a celei militare mai ales. Premiul cu numele comandorului Mihail Drăghicescu îmi face cinste. Mulţumesc, pe această cale, conducerii Clubului Amiralilor, comandorului fluvial în retragere Ion Custură, comandorului Marian Moşneagu, ex-director al Arhivelor Militare Naţionale ale României, tuturor celor interesaţi de istoria veche a Dunării maritime. Sunt lucruri rămase neştiute lumii marinăreşti, nu mai vorbesc de cea mireană sau de istoricii români, europeni şi străini de aiurea. Din spusele unor personalităţi contemporane, aş fi un pionier în domeniu. Aceasta îmi aduce aminte de vremea ocupaţiei străine, când făceam parte din lagărul socialist şi purtam, cu voie sau fără  voie, cravata roşie".

Gălăţeanul a mai publicat cărţi de succes din acelaşi incitant domeniu istoric, precum "Cărţi vechi, corăbii, reisi, neguţători şi diplomaţi: Dunărea de Jos 1745-1856", Editura Istru, 2005, "Împrăştiatele poveşti ale Portului de Aur", Galaţi, Editura Sinteze, 2006, "Istoria trudită a fabricilor uitate", Galaţi, Editura Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, 2008, "Sulina: Asalturi însângerate: 1854", Galaţi, Editura Sinteze, 2009, "Farul bătrân de Sulina: Adevărul dezvăluit", Galaţi, Editura Sinteze, 2012, "Cheia Dunării împărăteşti: Sulina cea mâlită", Galaţi, Editura Sinteze, 2013, "Industriaşi şi comercianţi gălăţeni, harnici şi de temut: Mărci de fabrică şi comerţ (1890-1940)", Galaţi, Editura Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, 2013 - în colaborare cu directorul Arhivelor  Naţionale ale României, Filiala Galaţi, dr. Adrian  Pohrib, "Tradiția, promotoare a pescuitului gălățean", Galați, Editura Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, 2015, "Tainice rapoarte din Sulina cea neastâmpărată: 5 februarie 1852 - 24 iulie 1857", Galaţi, Editura Sinteze, 2015, "Feniksul hoțoman de Gurile Dunării", Galați, Editura Sinteze, 2016, "Antihistorii de Galaţi" - o scriere cu totul polemică la adresa impostorilor şi profitorilor din lumea cercetării istorice de azi şi chiar de ieri, Galaţi, Editura Sinteze, 2016, urmând cartea în două volume premiată acum. Nu mai puţin de 13 cărţi, însă o cifră cu noroc, din câte se vede!

Alţi gălăţeni premiaţi de Clubul Amiralilor

Le amintim cititorilor gălăţeni şi faptul că au mai fost premiaţi de Clubul Amiralilor Constanţa regretatul scriitor Maximilian Popescu Wella, Ioan Gh. Tofan, dar şi subsemnatul, toţi trei scriind despre farmecul Dunării, al mărilor şi oceanelor.

Autorul Tudose Tatu notează acum cu pasiune vădită în cartea sa: "Ca să fim în tonul vremurilor imperiale de astăzi, mai notăm că Noah Webster, Jr. (1758-1843), pionier în materie de creație a textelor școlărești în SUA, reformator al pronunțiilor în limba engleză pe tărâmul făgăduinței, autor de pamflete politice, editor și prolific scriitor, numit pe drept cuvânt "Părintele Învățământului și Educației Americane", este cel care a alcătuit celebrul "An American Dictionary of the English Language", apărut la New Haven, în anul 1828, folosit universal și astăzi. (...) Însă la vremea când vorbim, Marea Neagră nu mai era infestată de pirații „ruşi” ai împăratului Constantin Porfirogenetul, la jumătate de veac X, nici de cazacii de la Cataractele Niprului menționați în documentele turcești de început de veac XVII ca fiind cuibăriți la Gurile Dunării, nici mai târziu în același veac de Evliya Celebi ca atacând coastele nordice ale Asiei Mici și vest pontice ale Rumeliei Imperiului Otoman".

Scriitorul Nicolae Ariton, despre "prietenul tulcenilor"

Şi scriitorul tulcean Nicolae C. Ariton consemna pe blogul "Misterele Dunării", referindu-se la cartea gălăţeanului, despre care a scris de altfel şi "Ziarul de Tulcea": "Pentru a putea trece toate aceste piedici, corăbiile erau nevoite să apeleze la proprietarii de dombazuri tulceni pentru transportul cerealelor și transbordarea acestora peste bara de la Sulina. În perioada 1830-1840, numărul acestor ambarcațiuni era de aproximativ 200, o adevărată flotă, stăpânii lor făcând legea asupra navigației pe Dunăre. Activitatea lor se desfășura, în cea mai mare parte, la Sulina, dar cum viața aici era deosebit de grea, familiile erau stabilite la Tulcea, unde se retrăgeau și bărbații odată cu venirea iernii. Activitatea lor se situa în permanență la limita legii, cu prețuri de monopol, jefuindu-i (la figurat) pe proprietarii de corăbii. Nu se dădeau la o parte nici de la jafuri adevărate (la propriu, dacă se ivea ocazia), eșuând intenționat corăbii pe care le pilotau pe Dunăre sau semnalizând cu lumini false malurile Sulinei. Despre toate acestea ne va povesti, mult mai documentat și cu talent, prietenul tulcenilor, scriitorul gălățean Tudose Tatu, un adevărat specialist al istoriei Dunării de Jos".

Citit 1498 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.