Doar o singură mână?!

Doar o singură mână?!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Iată, avem, şi nu degeaba, un Consiliu Judeţean al Elevilor, iar în Senatul universităţilor sunt reprezentaţi şi studenţii. În septembrie chiar, la Universitatea "Dunărea de Jos", ei şi-au cerut drepturile! Membrii Consiliului Judeţean al Elevilor s-au apucat, de pildă, fapt notabil, concret, să scrie un proiect în cadrul programului "Erasmus+", intitulat "Implicare pentru schimbare".

Ar fi însă şi de datoria asociaţiilor noastre de voluntari ca să îi stârnească pe elevii care, sperăm, vor ajunge într-o bună zi politicienii care ne trebuie şi nu nişte profitori mincinoşi! Avem, de pildă, exemplul recent al Asociației "Galați, orașul meu", care, în colaborare cu Liceul "Emil Racoviță", Centrul Județean de Excelență, Liceul "Sfânta Maria", Școala Gimnazială "Dan Barbilian" şi Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu", a organizat pe 15 decembrie, la Casa Corpului Didactic, o expoziție de artă fotografică intitulată, exploziv, chiar...  "Urban Decay". În care ochiul sincer - cum altfel? - al elevilor a surprins… "descompunerea urbană ce intervine brutal din cauza nepăsării noastre", în timp ce noi, cei maturi, ne-am obişnuit să nu "vedem" urâtul, să privim cu nepăsare lipsa sentimentului civic, a respectului pentru ceea ce avem, pentru ce suntem, pentru ce am fost! Astfel, elevii "au focalizat" imobile istorice, elemente urbane și stradale, detalii ale clădirilor aflate în degradare. Asociaţia "Galaţi, oraşul meu" este, de altfel, recunoscută pentru implicarea în proiecte precum cel de deschidere a unui cinematograf la Galaţi, al salvării unor clădiri de patrimoniu condamnate, ba şi în alcătuirea unei necesare hărţi electronice a clădirilor istorice, publicul putând accesa astfel cu mare uşurinţă istoricul acestora!

Printre membrii juriului care a acordat binemeritate distincţii elevilor foarte implicaţi îl semnalăm, firesc, pe profesorul Doru Căstăian, fin analist cultural, scriitor şi cunoscut susţinător al culturii locale, pentru care însă… nu s-a găsit încă un juriu care să îi ofere vreo distincţie, binemeritată! Profesorul chiar nota cu mare emoţie, pe pagina sa de Facebook, un avertisment pentru autorităţile care ar trebui să oprească degradarea oraşului: "Fotografii cumplit de expresive făcute de elevi, documentând inexorabila decădere a inimii urbane și venerabile a orașului nostru". Ochiul dascălului vedea, printre cei peste o sută de elevi din sală, veniţi de la cinci școli diferite, că atunci când o profesoară i-a întrebat câți se văd tot în Galați peste 15 ani… "o singură mână se ridică".

Citit 1542 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2022 16:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.