DESFIINȚAREA zonei unitare, supusă aprobării aleşilor

DESFIINȚAREA zonei unitare, supusă aprobării aleşilor
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Gălăţenii care, în urmă cu nouă ani, pe 10 aprilie 2008, prin votul aleşilor locali, au fost obligaţi să devină clienţi pe viaţă ai sistemului centralizat de încălzire, ar putea fi, în sfârşit "dezrobiţi".

Miercuri, 12 aprilie, consilierii locali sunt convocaţi în şedinţă extraordinară, pentru a lua deciziile amânate din 28 martie, privind soarta sistemului de termoficare şi a gălăţenilor dependenţi de el. În proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a apărut o noutate: desfiinţarea zonelor unitare.

Primul articol al proiectului prevede negru pe alb: "Se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017". Al doilea articol abrogă prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 166/10.04.2008 privind stabilirea zonei unitare de încălzire din municipiul Galaţi, în vederea reabilitării şi modernizării sistemului public de alimentare cu energie termică, cu modificările şi completările ulterioare. Pe lângă retragerea din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Serviciul Regional de Termoficare Galaţi", proiectul de hotărâre de pe masa aleşilor stabileşte misiuni pentru Calorgal. Astfel, se prevede reorganizarea Calorgal cu menţinerea unei structuri, care să permită "revenirea la sistemul centralizat, precum şi prestarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii centrale termice". Tot în sarcina Calorgal este şi "luarea măsurilor de conservare a bunurilor mobile şi imobile, proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum şi preluarea parţială a acestora de către SC Apă Canal SA Galaţi".

12 la sută dintre gălăţeni!

Decizia prin care a fost trasată zona unitara de încălzire a fost luată, pe repede înainte, într-o şedinţă în care au fost votate în trei ore, 146 de hotărâri! Paradoxal, la momentul acela, viza 12 la sută dintre gălăţeni, care deveneau clienţi captivi ai sistemului de termoficare doar pentru că punctele termice de care aparţineau fuseseră modernizate, iar costurile trebuiau amortizate!

Şi în 2010, şi în 2015, desfiinţarea zonei unitare a fost cerută în Consiliul Local, dar degeaba. De pildă, în 2015, când s-a aprobat "Strategia de alimentare cu energie termica a municipiului Galaţi", primarul Marius Stan declara că "dacă am permite debranşarea cui vrea şi cui nu vrea, orice alt sistem paralel pe care noi îl propunem prin Strategie ar fi lipsit de eficacitate economică". Tot în 2015, gălăţeanul Mihai Pălămidă i-a rugat pe consilieri pentru "o derogare” de la zona unitară pentru că locatarii blocului sunt în imposibilitatea de a mai plăti costurile căldurii. Şi tot în acel an, consilierii PNL au iniţiat un proiect de suspendarea a hotărârii de instituire a zonelor unitare, astfel încât gălăţenii captivi să se poată debranşa pentru a-şi instala surse de încălzire şi apă caldă.

Rămâne de văzut ce vor decide miercuri aleşii.

Nu mai puţin adevărat este că unii gălăţeni captivi în zona unitară şi-au asumat riscul de a fi amendaţi şi s-au autodebranşat, alegând să aibă parte de apă caldă şi căldură.

Din zona unitară fac parte peste 200 de blocuri, o serie de unităţi de învăţământ, dar şi câteva sedii ale unor instituţii publice, situate în cartierele Port, Mazepa II, Centru III (strada Domnească), Micro 14, 16, 17, 19, 20, 38, 39B, Ţiglina I (Saturn) şi Siderurgiştilor Vest.

Citit 10349 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 07:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.