DESFIINȚAREA zonei unitare, supusă aprobării aleşilor

DESFIINȚAREA zonei unitare, supusă aprobării aleşilor
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)


Gălăţenii care, în urmă cu nouă ani, pe 10 aprilie 2008, prin votul aleşilor locali, au fost obligaţi să devină clienţi pe viaţă ai sistemului centralizat de încălzire, ar putea fi, în sfârşit "dezrobiţi".

Miercuri, 12 aprilie, consilierii locali sunt convocaţi în şedinţă extraordinară, pentru a lua deciziile amânate din 28 martie, privind soarta sistemului de termoficare şi a gălăţenilor dependenţi de el. În proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a apărut o noutate: desfiinţarea zonelor unitare.

Primul articol al proiectului prevede negru pe alb: "Se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017". Al doilea articol abrogă prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 166/10.04.2008 privind stabilirea zonei unitare de încălzire din municipiul Galaţi, în vederea reabilitării şi modernizării sistemului public de alimentare cu energie termică, cu modificările şi completările ulterioare. Pe lângă retragerea din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Serviciul Regional de Termoficare Galaţi", proiectul de hotărâre de pe masa aleşilor stabileşte misiuni pentru Calorgal. Astfel, se prevede reorganizarea Calorgal cu menţinerea unei structuri, care să permită "revenirea la sistemul centralizat, precum şi prestarea serviciilor de întreţinere şi reparaţii centrale termice". Tot în sarcina Calorgal este şi "luarea măsurilor de conservare a bunurilor mobile şi imobile, proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi, aferente serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum şi preluarea parţială a acestora de către SC Apă Canal SA Galaţi".

12 la sută dintre gălăţeni!


Decizia prin care a fost trasată zona unitara de încălzire a fost luată, pe repede înainte, într-o şedinţă în care au fost votate în trei ore, 146 de hotărâri! Paradoxal, la momentul acela, viza 12 la sută dintre gălăţeni, care deveneau clienţi captivi ai sistemului de termoficare doar pentru că punctele termice de care aparţineau fuseseră modernizate, iar costurile trebuiau amortizate!

Şi în 2010, şi în 2015, desfiinţarea zonei unitare a fost cerută în Consiliul Local, dar degeaba. De pildă, în 2015, când s-a aprobat "Strategia de alimentare cu energie termica a municipiului Galaţi", primarul Marius Stan declara că "dacă am permite debranşarea cui vrea şi cui nu vrea, orice alt sistem paralel pe care noi îl propunem prin Strategie ar fi lipsit de eficacitate economică". Tot în 2015, gălăţeanul Mihai Pălămidă i-a rugat pe consilieri pentru "o derogare” de la zona unitară pentru că locatarii blocului sunt în imposibilitatea de a mai plăti costurile căldurii. Şi tot în acel an, consilierii PNL au iniţiat un proiect de suspendarea a hotărârii de instituire a zonelor unitare, astfel încât gălăţenii captivi să se poată debranşa pentru a-şi instala surse de încălzire şi apă caldă.
Rămâne de văzut ce vor decide miercuri aleşii.

Nu mai puţin adevărat este că unii gălăţeni captivi în zona unitară şi-au asumat riscul de a fi amendaţi şi s-au autodebranşat, alegând să aibă parte de apă caldă şi căldură.

Din zona unitară fac parte peste 200 de blocuri, o serie de unităţi de învăţământ, dar şi câteva sedii ale unor instituţii publice, situate în cartierele Port, Mazepa II, Centru III (strada Domnească), Micro 14, 16, 17, 19, 20, 38, 39B, Ţiglina I (Saturn) şi Siderurgiştilor Vest.

Citit 10005 ori Ultima modificare Duminică, 09 Aprilie 2017 18:01

4 comentarii

 • postat de cetatean platitor de taxe
  Marți, 11 Aprilie 2017 19:50
  79.116.109.***
  Care zona unitara??? Micro 14, Bl.M4A este situat in zona unitara iar in aceasta iarna NU a beneficiat de caldura. Asociatia de locatari 759 a eliberat adeverinte pentru lucrari montare centrale termice......foarte bine gandesc cine doreste confort sa si realizeze dorinta. Dar cei fara venituri sau solutii au ramas fara caldura deoarece DOAR pe baza de cerere se acorda caldura cu explicatia clara TOATE PIEDERILE SUNT SUPORTATE DE CEI CARE SOLICITA AGENT TERMIC.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 10 Aprilie 2017 22:40
  89.137.139.***
  Este o mafie care trebuie sa crape! Sa moara in chinuri! platesc femeia de serviciu si lumina de pe scara 31 de Ron!!! Alte servicii nu beneficiez! Daca ma inunda vecinii se fac ca ploua! Merg odata de doua ori la usa marlanului si gata! Cu prima ocazie cand mai sunt inundat, imi trag un bec cu LED pe holul scarii pe barba mea, anunt locatarii ca nu mai recunosc asociatia ca forma de organizare si forma de tip illegal care nu-mi mai apara nici un interes si adio! Sa-mi faca CE? nu-mi mai matura in fata usii??? Nu sunt obligat sa fiu abonat la servicii inutile GATA CU IDEILE COMUNISTE! LA GROAPA CU ELE!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Sorin
  Luni, 10 Aprilie 2017 22:07
  82.137.14.***
  Președintele de asociație și administratorul e degeaba din momentul ce eu m-am debranșat de la apă și gaz habar n-am de ce-i mai plătesc. Aș vrea un răspuns pe adresa mea de email. Salutare tuturor
  2
  3
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 10 Aprilie 2017 08:33
  100.98.0.***
  Niste idioti care decid soarta galatenilor. Au disparut calorimetrele din aproape toate cartierele, ca sa nu mai fie nici un control iar galatenii plateau cite 4-5 milioane numai caldura pe timp de iarna plus restul utilitatilor, ajungea intretinerea la bloc un lux de 7-8 milioane/luna de iarna. De ce? Asa voiau nesimtitii de consilieri, de manageri apaterm, de hoti si incompetenti din administratia publica. Culmea, administratorii si presedintii asociatiilor de proprietari, niste comunisti timpiti, care nici macar nu cunosc legislatia, sunt retribuiti lunar datorita neimplicarii tuturor membrilor asociatiilor de bloc. Locatarii blocurilor nu pricep ca ei sunt cei care ii platesc pe administratori si presedinti de bloc, ei trebuie sa decida daca ii tolereaza la nesfirsit atita timp cit nu-si indeplinesc atributiile. Credeti ca negociaza vreunul macar un contract cu furnizorii de utilitati, credeti ca exista vreo clauza stipulata in vreun contract in cazde incalcare a legii, nici vorba, cine sa se lupte cu sistemul pt. binele locatarilor?
  3
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.