Cum au rămas gălăţenii FĂRĂ CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ | Groparii sistemului centralizat de termoficare

Cum au rămas gălăţenii FĂRĂ CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ | Groparii sistemului centralizat de termoficare
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Începând de ieri, apa caldă şi căldura furnizate în sistem centralizat au devenit istorie. Pe 1 mai, a intrat în vigoare suspendarea, pe termen nelimitat, a furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. Pentru că, aparent, nimeni nu răspunde pentru modul în care a fost condus şi gestionat sistemul centralizat, vă propunem o analiză a istoriei acestuia din ultimii 20 de ani.

Din start, trebuie spus că toţi directorii care s-au perindat la cârma societăţilor de producţie şi distribuţie a agentului termic, Electrocentrale (CET), Apaterm şi Calorgal, au fost numiţi politic şi au avut misiunea de a face "rentabilizarea, creşterea eficienţei economice şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor".

CET: 11 directori în 20 de ani

Până la intrarea în insolvenţă, în 2014, conducerea CET a reflectat, de regulă, culoarea politică a guvernelor. În 1998, anul naşterii Apaterm, la cârmă se afla Petru Dacu. I-a urmat, în 2005, Roberto Avram, înlocuit, în 2006, cu Cristian Istrate, căruia i-a urmat, în 2007, Tudor Petre. În 2009, pentru şapte luni, şefia CET i-a revenit lui Marian Linteş, apoi lui Eduard Urbanschi - până în martie 2012. În acel an, la cârma producătorului de agent termic s-au mai perindat doi directori: Ion Stanciu (martie-iulie) şi Tudor Petre (până în 2013). Laurenţiu Graure a condus CET în perioada 2013 - aprilie 2015, după care i-a luat locul Lucian Bălţătescu, doar până în septembrie acelaşi an.

În prezent, CET se află sub conducerea lui Sinan Mustafa, care, din 2014, este administratorul special al companiei, iar din 2015 deţine şi funcţia de director general.

Apaterm, pe mâna oamenilor primarului

Apaterm s-a născut în mandatul primarului Eugen Durbacă, pe 11 iunie 1998, într-o şedinţă secretă a Consiliului Local, prin transformarea Regiei Autonome de Gospodărie Comunală Galaţi în societate edilitară. Primul director a fost Aristide Tănăsescu, care se afla deja la cârma întreprinderii din 1996, dar a rezistat doar până în 1999. Pentru scurt timp, 1999-2001, director al Apaterm a fost Vasile Pârlog, de numele căruia s-a legat prima încercare de restructurare a societăţii. În aprilie 2001, Tănăsescu a revenit la conducerea Apaterm, până în februarie 2003, când a plecat "din motive personale". Primarul Dumitru Nicolae l-a adus la cârma Apaterm pe Ştefan Popa, omul său de încredere.

Momentul-cheie în existenţa Apaterm a fost septembrie 2004, când aleşii au decis divizarea în două societăţi, Apaterm şi Apă Canal. Apaterm a rămas îngropată în datorii, iar Apă Canal "curată şi uscată", pentru a beneficia de fondurile europene ISPA.

"Noul Apaterm" a fost condus de Cristian Istrate până în februarie 2006, când a demisionat pentru a deveni director general al Electrocentrale. Pe 20 aprilie 2006, cu regretul că "îl sacrifică din mijlocul aleşilor locali", primarul Nicolae l-a propus, iar aleşii l-au votat director la Apaterm pe George Cubasa.

Insolvenţă, apoi faliment

După un cincinal, pe 12 mai 2011, Cubasa anunţa că a cerut în instanţă reorganizarea judiciară a Apaterm: "Repet, reorganizare judiciară, nu insolvenţă, dizolvare, faliment sau lichidare". Şi totuşi, pe 7 iunie 2011, Tribunalului Galaţi decidea intrarea Apaterm în insolvenţă.

Pe 17 iunie 2011, în şedinţă de îndată (secretă), aleşii hotărau încetarea contractului directorului Cubasa şi o numeau administrator special pe Adriana Stratulat, directorul tehnic al Apaterm. Rămânerea pe ambele posturi i-a atras acseteia, în noiembrie 2013, mazilirea.

Cu votul aleşilor, primarul Marius Stan l-a făcut administrator special pe Didi Dumitru: "Scot castanele din foc cu mâinile unui om de-al meu". Didi Dumitru n-a rezistat decât până pe 28 august 2014, când a fost (re)adus la cârma Apaterm Cristian Istrate.

Calorgal

Pe 25 martie 2015, când, la cererea Electrocentrale, Apaterm a intrat definitiv în faliment, activitatea acesteia a fost preluată de Calorgal. Cristian Istrate a devenit şi primul director al acestei societăţi, însă numai până în decembrie 2015, când Marius Stan i-a cerut demisia. Abia în iulie 2016, Calorgal a căpătat un nou director, considerat de primarul Ionuţ Pucheanu "omul potrivit": Marian Alexandru, care a renunţat la mandatul de consilier local UNPR. Lui îi revine şi misiunea de a reorganiza Calorgal, în condiţiile în care societatea nu va mai distribui apă caldă şi căldură.

Servicii proaste, consumatori tot mai puţini

Încă din anul înfiinţării Apaterm, gălăţenii au dârdâit în case pe lângă caloriferele reci. Dovadă că, în 1998, abia pe 15 noiembrie Apaterm anunţa pornirea încălzirii. Pe 26 octombrie 2011, 80.000 de apartamente, şcolile şi grădiniţele îngheţau de frig, iar Apaterm "distribuia" explicaţii. Lucrurile au mers din rău în mai rău.

Serviciile de proastă calitate, facturile prea mari, sincopele permanente în asigurarea căldurii şi apei calde, incoerenţa autorităţilor, care nu şi-au respectat promisiunea de a eficientiza sistemul, au făcut ca, în mai puţin de cinci ani, zeci de mii de gălăţeni să spună adio termoficării. În iulie 2016, doar aproximativ 35.000 de apartamente mai erau branşate la sistemul "păstorit" de autorităţi, conform datelor furnizate municipalităţii de asociaţiile de proprietari. Dintre acestea, în jur de 18.000 de apartamente mai erau alimentate cu apă caldă, iar în circa 25.000 de apartamente se consuma efectiv agent termic, în perioada sezonului rece. Restul, de până la 35.000, ar reprezenta locuinţe în care nu stătea nimeni, de regulă, sau în care exista consum insignifiant, pe perioade scurte de timp. Cum Primăria nu s-a îngrijit să facă o inventariere clară, în teren, a acestor locuinţe, un aşa-zis recensământ al caloriferelor (pentru care, de altfel, în 2015, în mandatului lui Marius Stan, au fost alocaţi nu mai puţin de 150.000 de lei), nimeni nu are certitudinea că numărul raportat al consumatorilor este real.

Bâlbe, pierderi şi eşec

2015 poate fi considerat cel mai critic din ultimii ani pentru gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat, întrucât mai bine de trei luni nu au mai primit apă caldă. După ce soluţia propusă de CET, în toamna 2014 - crearea unei societăţi unice de producţie, transport şi distribuţie a eşuat, producătorul a intrat în conservare la 1 aprilie. Pe fondul pierderilor generate în sezonul cald, a sistat producţia de agent termic pentru populaţie.

Până în iulie 2015, când Electrocentrale a propus soluţia preparării apei calde cu abur furnizat de ArcelorMittal, autorităţile au venit cu tot felul de scenarii, fanteziste: achiziţia unui cazan de apă fierbinte, preluarea CET de către municipalitate...

După o vară fierbinte, cu multe bâlbe administrative şi politice, gălăţenii aveau să îndure, în toamnă, frigul în propriile locuinţe, întrucât sistemul centralizat de termoficare a fost repus în funcţiune abia în a doua jumătate a lunii noiembrie. Dar nu oricum, ci cu un credit de peste 15 milioane de lei, contractat de Primărie, din care s-a făcut plata în avans a combustibilului, condiţia majoră pentru ca Electrocentrale să-şi reia activitatea de producere de agent termic.

Tot în toamna anului 2015, a ieşit la iveală şi faptul că furnizarea de apă caldă, preparată cu abur de la combinat, genera pierderi de până la 90 la sută, întrucât consumul era extrem de mic. Şi totuşi, primarul Stan şi vicele Florin Popa promiteau modernizarea sistemului centralizat cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare...

În februarie 2017, primarul Ionuţ Pucheanu a dezvăluit că, în ultimii trei ani, municipalitatea a plătit pentru pierderile şi subvenţiile din sistem peste 130 de milioane de lei. Astfel, în 2014, pentru menţinerea în funcţiune a sistemului, s-au plătit nu mai puţin de 32.336.000 de lei. În 2015, pierderile şi subvenţiile s-au ridicat la 47.949.000 de lei, iar în 2016, gaura s-a adâncit şi mai mult, până la 52.873.928 de lei.

Pe 12 aprilie la propunerea lui Pucheanu, aleşii au decis să pună cruce termoficării Galaţiului.

Viitorul ne va arăta dacă a fost sau nu cea mai bună decizie.

Degeaba: Trei strategii şi-un studiu de fezabilitate

Gălăţenii au plătit bani grei pe documentaţii care, din păcate, nu le vor ţine vreodată de cald. "Studiu strategie pentru alimentare cu căldură a municipiului Galaţi" a fost realizat de SC Chimenerg Invest SRL, contra sumei de 74.400 de lei, bani publici. Documentul trebuia să fie aprobat în şedinţa Consiliului Local din octombrie 2013, dar a fost scos de pe ordinea de zi şi de atunci nu s-a mai auzit nimic de el.

"Strategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi", realizată de SC ATH Energ SRL Bucureşti, a costat 160.102 lei şi a fost aprobată de Consiliul Local în 2015, dar n-a fost pusă în aplicare vreodată.

Cea de-a treia Strategie de alimentare cu energie termică a Galaţiului, realizată de Facultatea de Inginerie, a fost catalogată drept "formă fără fond" şi n-a mai apucat să fie aprobată niciodată.

Tot firmei ATH Energ SRL Primăria i-a plătit 48.000 de lei fără TVA, pentru documentaţia unui proiect pilot centrale termice în cogenerare, în Micro 19. Care va ajunge lângă planurile centralei termice pe peleţi care trebuia realizată în Micro 16...

Documentaţii pe care se va aşterne doar praful.

Investiţii inutile în reţele şi puncte termice

Potrivit datelor oficiale care au ajuns în comisiile de specialitate ale Consiliului Local, de-a lungul anilor s-au investit peste 53.360.491 de lei în reţelele de termoficare din municipiul Galati şi 42.126.975 de lei în punctele termice. La acea vreme, autorităţile îşi făceau griji că, prin creşterea debranşărilor, toate aceste investiţii sunt puse în pericol. Acum, soarta lor este pecetluită: unele vor ajunge în grija Apă Canal, celelalte vor fi întreţinute de Calorgal.

Anchetă: Termoficarea a ajuns la DNA

În luna martie a anului trecut, vă informam, pe surse, că pe masa procurorilor anticorupţie gălăţeni se află numeroase informaţii care vizează Apaterm, de la intrarea societăţii în procedura insolvenţei (2011) şi până după declararea falimentului acesteia, precum şi o serie de rapoarte privind Electrocentrale (CET), de la intrarea în insolvenţă a societăţii (2014).
Potrivit unor surse demne de încredere, în anul 2015, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat celor două societăţi o serie de documente, care, bineînţeles, au şi fost puse la dispoziţia procurorilor.

Nu ştim, în mod cert, ce anume anchetează DNA, însă procurorii ar putea determina atât cauzele care au băgat în colaps sistemul centralizat de termoficare, cât şi „actorii” care au contribuit la moartea Apaterm şi la trimiterea Electrocentrale cu un picior în groapa falimentului.

Citit 21989 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2017 00:28

17 comentarii

 • postat de no
  Sâmbătă, 06 Mai 2017 14:43
  no
  1
  0
  Raportează
 • postat de ro
  Miercuri, 03 Mai 2017 00:36
  Bravo pt articol. Da, "groparii" trebuie sa plătească. Un oraș nu poate sa trăiască fără apa calda și căldură. Impozitele plătite de populatie sunt sunt pentru locuințe racordate la sistemul de căldură centralizat. Au uitat consilierii și primarul acest lucru? Atunci sa-și dea demisia.
  Sistemul centralizat a fost o vaca bună de muls de către cei "alesi", în fond doar profitori ai manipulării populatiei și cheltuirii banului public fără discernământ.
  În concluzie:
  1. Anchetarea factorilor decizionali în privința constitionalitatii acestei decizii
  2. Anchetarea aprobării cheltuielilor firmelor primăriei în legătură cu pierderile de 90 % din sistem.
  3. Primăria sa plateasca TOATE cheltuielile generate de înlocuirea sistemului centralizat către cei care nu înregistrau datorii, pana la nivelul unei sume calculate de o firma neutra
  4. Primăria sa răspundă pentru cheltuielile în cascada generate de noile instalații pe gaz sau energie electrica pentru care vechile instalații trebuiesc redimensionate.
  5. A fi ales pt a gestiona banul public este o onoare și nu o datorie. De aceea cei aleși trebuie sa raspună în fata societății civile atunci când încalcă drepturile cetățenilor.
  1
  5
  Raportează
 • Marți, 02 Mai 2017 21:09
  Ati stat in genunchi si ati pus gresie si faianta la straini vreo doi ani, ati venit cu o bruma de bani si v-ati pus centrale, vezi Doamne, sunteti boieri si acum le radeti in nas celor care au mentinut economic orasul asta, si-au iubit meseria pentru care s-au pregatit ani de zile? Rusine! Repet, ma adresez numai celor numiti mai sus si altora care gandesc acelasi mod.
  4
  2
  Raportează
 • postat de In sfarsit s-a terminat .
  Marți, 02 Mai 2017 19:57
  Inainte toti rau platnicii isi bateau joc, datorii imense la intretinere si toti din bloc sau scara trebuiau sa fie afectati din cauza lor , se tineau de petreceri si manele ,iar bani la intretinere ioc . Acum s-a terminat , ban la ban si paduchii la golan . Primaria nu e Mama Dolorez , n-aveti bani , valea la marlea de unde ati venit majoritatea .
  3
  2
  Raportează
 • postat de Valea la tara .
  Marți, 02 Mai 2017 19:50
  In sfarsit inevitabilul s-a produs . Rau platnicii acum nu vor mai afecta pe nimeni , plateai inainte si nu aveai caldura sau apa calda , revizii , avarii ... o tampenie perpetuua . Acum s-a terminat cu toata porcaria .
  Daca nu aveti bani de stat la oras (centrale ,etc) datii drumul la tara si luati sapa de coada , glia va asteapta .
  3
  2
  Raportează
 • postat de X
  Marți, 02 Mai 2017 19:34
  Asta este rezultatul a acestor ani de incapabili pusi politic sa duca bani in psd . Si niciunul din ei nu va plati sau sa raspunda penal pt ca cineva de sus ii tine in brate.
  0
  4
  Raportează
 • postat de galatean cu ale carui taxe, primarul face ce vrea!
  Marți, 02 Mai 2017 16:03
  Asa se intampla cand intr-o functie de decizie, sunt alesi cetateni mediocri, ajunsi acolo in mod arbitrar, fara nici un merit si fara nici o expertiza...ex. actualul primar!
  0
  3
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 02 Mai 2017 14:13
  Pe vremuri trebuia sa platesti ca sa devii independent de sistemul centralizat, basca, nici nu aveai voie sa te debransezi daca faceai parte nu stiu din ce sistem integrat. Este interesant cum, dupa venirea lui Sinan la Electrocentrale, sifoanele si-au cam pierdut capetele...Si toate acestea spre detrimentul zecilor de mii de galateni prinsi captivi intr-o morisca de sifonat bani publici. Oare ce averi au cei ce s-au perindat pe la conducerea defunctelor Apaterm si Calorgal? Tipic romanesc...
  0
  3
  Raportează
 • postat de Spartacus
  Marți, 02 Mai 2017 13:56
  Unde este Partidul Pensionarilor care ar trebui sa initieze o miscare sociala in Galati? L-a corupt cumva PSD-ul?
  Oricum la toamna cred ca ne vom trezi la realitate cu totii si daca nu dam de pamant cu toti politrucii care au decis pentru noi, nu vom reusi sa ducem un trai civilizat in Galati!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Cimitir
  Marți, 02 Mai 2017 11:39
  Adică dacă ai bani trăiești,dacă nu...adio.Ai bani,îți pui centrală și te încălzești...nu ai bani,stai în frig și mori,care-i problema???Aceasta este logica infractorilor,naziștilor care au pus stăpânire pe acest oraș!!!!
  Chiar nu se autosesizează nici o instituție care să apere drepturile oamenilor????
  (...)
  De ce nu desființați transurbul???Care are mașină se duce la muncă,cine nu are să-și cumpere..că-i dă primăria 600 de euro!!!
  Nu am pretenții mari de la PSD...dar totuși...un partid social....să sprijine un antisocial împotriva votanților direcți-pensionarii-,???Chiar nu mai există omenie și civilizație????
  Chiar nu ați suferit niciodată?Chiar vă bateți joc de bunicii voștri???
  0
  3
  Raportează
 • postat de RST
  Marți, 02 Mai 2017 11:31
  Sa ajuns aici datorita faptului ca politicul sa amestecat .unde nu se pricep..vezi institutia primariei cat despre pierderi ?APATERM..CALORGAL CATI MANGAJATI ce salarii au avut smecherasii primariei?de ce nu au vrut sa predea distributia ?....in rest vorbe ,cine ii mai trage la raspundere si au batut joc de muncitorii celor 2 intreprinderi.cate centrale va monta firma lui Baltatescu?..sau ale altora? cati angajati au firmele de apartament ce monteaza centrale termice? cat platesc la stat contributii nimeni nu vede...ce salarii platesc la angajati...? ii verifica cineva ?si enumerarile ar putea continua...traim in orasul spagarilor..dar pe cine mai inereseaza.
  0
  1
  Raportează
 • postat de julien
  Marți, 02 Mai 2017 09:59
  ultimul paragraf este cel mai intersant.in galati dna a existat mai mult de forma si nu va rezolva nimic cocret mai ales acum cand in romania mafia a pus justitia la zid.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Florian
  Marți, 02 Mai 2017 08:59
  Foarte bun si frumos articolul dar din toata prezentarea asta ati omis un lucru, oamenii. Despre ei nu vorbeste nimeni. nici domnul primar Pucheanu nici cei din consiliul local Galati.
  Ati muncit mult sa scrieti acest articol dar pe galateni mai mult ii intereseaza care va fi soarta lor in continuare si mai putin cauzele din trecut.
  Nu de alta dar se pare ca viitorul este mai urat decat trecutul groaznic prezentat de dumneavoastra. Iar peste 2-3 ani, vom constata ca de fapt s-a renuntat la sistemul centralizat de incalzire dar in fapt, nu ni s-a intamplat nimic bun. Si stiti de ce? Chiar din cauza faptului ca jucam in aceeasi piesa de teatru, numita Destinul galatenilor, piesa in care joaca aceeiasi actori netalentati (a se citi fostii si actualii politicieni care sunt aceeasi) care s-au facut de ras in mod constant cu o perseverenta demna de cartea recordurilor.
  Concluzia, o sa fie rau, ca sa nu fie bine, iar noi ne vom uita in continuare cum destinul trece pe langa noi. Poate daca primarul Pucheanu ar intelege ca restructurarea nu incepe de la cetateni ci de la aparatul propriu care este incompetent, imoral si neprofesionist, am avea motive sa speram la mai bine.
  Dar cum spuneam, daca actorii vor ramane aceeasi vom asista la aceeasi piesa de teatru jucata foarte prost care este pusa pe repeat la infinit. In fond, e greu ca primarii sa inteleaga ca ei sunt doar trecatori si niste functionari, sunt vesnici acolo si exact asta este cauza vesnicului nostru insucces.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Galatean cu centrala proprie
  Marți, 02 Mai 2017 08:37
  Sper totusi sa il ingropati, deoarece era mort si neingropat, si , deci cam mirosea (a coruptie generalizata- 130 milioane in 3 ani=30 mil euro !)
  0
  1
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 02 Mai 2017 06:40
  Adevarat ,sunt partase la desfiintarea incalzirii centralizate si conducerile care s-au perindat ,dar cauzele principale sunt neplata facturilor si sistemul mamuth -energofag-pagubos ,mostenit de la "iepoca de aur " . De fapt ambele cauze sunt mostenite din epaca pe care o denumesc "cazanul comunist" ( totul la comun , sau : "fiecaruia dupa puteri (posibilitati) fiecaruia dupa necesitati " galatenii si nu numai au ,in minte ,impregnat acest principiu ,dovada si modul cum voteaza ,cu speranta ca stanga-l va mentine o vesnicie ).Sigur ,unora o sa le vina foarte greu ,poate chiar imposibil sa se descurce si sa-si instaleze sisteme de incalzire alternative ,din motive obiective , altora o sa le vina si mai greu sa se obisnuiasca cu gandul ca trebuie sa plateasca ce consuma, una peste alta ,masura istorica, luata de Primar si CL ,este primul pas prin care unii cetateni se vor lamuri ca nu mai tresc in comunism. Felicitari domnule Primar si nu va ingrijorati de consecintele electorale ale acestei masuri ,dupa cum se vede statistica spune ca-s mai multe apartamente debransate fata de cele care mai primeau energie termica in sistem centralizat ,de la simplu la dublu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Marți, 02 Mai 2017 04:58
  Final așteptat, știut ca-n filmele proaste.
  Sistemul de încălzire centralizată nu a mers deoarece a fost o vacă de muls.
  Vechea meteahnă de oprire a apei calde vara era o strategie de recuperare a datoriei de la populație, cât de cât.
  An de an subvențiile n-au făcut decât să agraveze declinul unui sistem șubred. Adică s-a mers din gaură în gaură.
  De la mandat la mandat, primarul în funcție a ținut în comă o gaură neagră, cică utilă confortului cetățeanului.
  Mai degrabă utilă confortului electoral.
  Nicolae, apoi Ciumi și Nicolae au fost pe lângă subiect. Numirile neinspirate, politice, sterile nu au schimbat direcția descendentă. Înhumarea Apatermului s-a făcut de moașele Calorgalului, un fel de perpetuare a spiritului păgubos închinat zeului Păgubossus.
  M.S. n-a avut capacitatea de a resuscita un sistem comatos.
  Actualul primar pune la conducere un lichidator. Canterincos, nu? Dar, dacă votanții din cele 25000 de apartamente lăsate în frig ar fi știut...
  Partea interesantă e că sistemul centralizat de încălzire revine în forță în vest, ecologic, dezvoltator de tehnologii noi, economic și generator de profit.
  Se poate și la noi, dar fără mentalități comuniste, fără agent termic livrat de un dinozaur mofturos și fără personal angajat pe ”sprânceană”.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 02 Mai 2017 02:07
  De ce atat de tarziu acest articol? Poate ca, daca ar fi existat articole asemanatoare macar odata pe saptamana in ultimile doua- trei luni, n-ar mai fi avut curaj sa ia aceasta hotarare care ii va aduce pe multi dintre galateni la sapa de lemn!
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.