Încă două CREDITE pe masa aleşilor locali. BANI pentru autobuze, străzi, centrale termice, parcări şi parcuri

Încă două CREDITE pe masa aleşilor locali. BANI pentru autobuze, străzi, centrale termice, parcări şi parcuri
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În condiţiile în care Primăria Galaţi are de rambursat trei datorii lăsate moştenire de fosta administraţie - câte o sută de milioane de lei la BERD şi CEC Bank, plus 15,8 milioane de lei la Trezorerie – la care se adaugă rămăşiţele a două credite mai vechi la Raiffeisen Bank şi la BRD, aleşii locali ar putea decide contractarea a două noi împrumuturi. Primăria îşi doreşte un credit de o sută de milioane de lei pentru investiţii, şi unul 30,4 milioane de lei, pentru refinanţarea altei datorii.

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre dezbatere şi avizare, un proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de o sută de milioane de lei, cu o maturitate de zece ani, pentru realizarea a zece investiţii publice de interes local a căror valoare totală depăşeşte 278,3 milioane de lei.

Căldură pentru elevi

Prima poziţie pe lista celor zece investiţii este ocupată de „centrale termice unităţi de învăţământ”, în valoare de 20,3 milioane de lei. Interesant este că această achiziţie se bazează pe hotărârea Consiliului Local privind suspendarea serviciului de furnizare a apei calde şi căldurii, decizie care este, în prezent, suspendată, fiind atacată în instanţă de prefect. Faptul că Primăria vrea să se împrumute acum pentru banii de centrale surprinde dat fiind că primarul Ionuţ Pucheanu declara că sunt deja alocaţi bani, în bugetul pe 2017, pentru centralele termice ale unităţilor de învăţământ. Iar procedurile contractării împrumutului durează!

Restructurare urbană

Construirea parcării supraetajate în zona Mazepa I, aferentă blocului R5, investiţie în valoare de 12,1 milioane de lei ocupă locul secund. În top trei a intrat şi „Resistematizare strada Brăilei între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi (modernizarea intrării în Galaţi dinspre Tecuci)” în valoare de 37,2 milioane de lei.
Lucrările de amenajare a parcării şi a parcului din Ţiglina II, aferent blocului E6, în valoare de 4,2 milioane de lei, sunt deja scoase la licitaţie.

Cea mai mare valoare - 145,1 milioane de lei - o are reabilitarea infrastructurii de transport inclusiv viaducte axa Est – Vest intrări în Galaţi, investiţie a cărei licitaţie pentru prima etapă – modernizarea arterei Basarabiei, tronson Mihai Bravu şi Traian, a fost anulată.

Pe listă mai figurează: amenajare zona centrală între strada Navelor limita blocului P şi Potcoava de Aur – 15 milioane de lei, modernizare Parc Eminescu – 5,7 milioane de lei, mult promisa extindere a Talciocului – 7,1 milioane de lei, şi târg auto – 6,7 milioane de lei.

Ultima pe lista celor zece investiţii este achiziţia de autobuze, cu o valoare de 24,4 milioane de lei.

Refinanţare

Pe masa aleşilor se află şi un proiect privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 30.486.599 lei, cu o maturitate de zece ani, în vederea refinanţării împrumutului contractat de la BRD - Groupe Societe Generale SA.

Creditul a fost contractat în 2011, în mandatul primarului Dumitru Nicolae, pentru lucrări de investiţii, printr-o hotărâre de Consiliu Local modificată de-a lungul timpului.

„Contractul de credit a fost semnat cu o dobândă de ROBOR 6M plus o marjă de 1,57 la sută pe an. Având în vedere că în condiţiile actuale pe piaţa bancară se oferă o marjă mai mică, ce are ca rezultat diminuarea cheltuielilor cu dobânzile şi implicit a serviciului datoriei publice, propunem refinanţarea împrumutului contractat la BRD”, se arată în arată în raportul de specialitate.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu cele două împrumuturi.

Citit 6245 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2017 23:18

8 comentarii

 • postat de Astia ne iau de prosti ?
  Luni, 22 Mai 2017 21:59
  Nu se poate cu bani nerambursabili de la UE, caci nu se dau pentru minibuse si alte contracte cu parandarat. Cat despre strapungerea bd. Dunarea prin curtea Politiei de Frontiera, se asteapta expirarea avizului dat de Ministerul de Interne (a fost dat pentru 3 ani sau 5 ?) . Prin Ordonanta de Guvern s-a obtinut trecerea terenului de la MI la Primarie , in contul "transferului" lui M. Stan la partidul lui Oprea. Probabil ca se asteapta expirarea termenului si alta OG nu mai pupam.
  0
  2
  Raportează
 • postat de TelDRUM
  Luni, 22 Mai 2017 13:54
  Aruncati cu bani, toarasi, ca doar nu e ai vostri ci ai frayerilor care v-au votat, daca nu cumva alegerile au fost trucate ca alea din 2009 ( 2000, 1990, 1992 etc) cum zice tov DRACnea din parliament
  0
  7
  Raportează
 • postat de Costi
  Luni, 22 Mai 2017 11:55
  Erau maxi-taxi care se cumparau pe banii patronilor si mergeau cu 1,5 lei biletul. Acum am marit pretul biletului, si mai luam si credit in numele tuturor galatenilor ca sa luam rable SH din Vestul Europei. Din puct de vedere economic a fost o tampenie sa le eliminam. Nu stiu cum e in celelalte privinte, pentru ca nu merg cu tramvaiul(ma refer la punctualitate, frecventa, curatenie, hoti de buzunare, reducerea aglomeratiei din strada, pretul biletului, locuri pe scaun, etc), dar mi se pare ABSOLUT nimic nu e mai bine.
  8
  9
  Raportează
 • postat de Costică Brighilă
  Luni, 22 Mai 2017 11:07
  Dar despre străpungerea Bvd. Dunărea prin incinta Poliției de Frontieră cu ieșre la turnul de TV, nimic ? Bine că a fost plantat panoul cu executanții lucrărilor, schițe de ansamblu a investiției, (pe colțul incintei aparținând școlii generale nr. 3 bvd. Dunărea ) , dar fără date completate la începerea și terminarea lucrărilor.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Robert
  Luni, 22 Mai 2017 10:19
  Să vedem ce parcare supraetajată vrea să construiască Pucheanu în Mazepa I că la ce porcării comuniste ruseşti auzisem/citisem înainte că vrea să construiască pur şi simplu te durea capul la ce tâmpenii avea în minte. Nu vrem PORCĂRII RUSEŞTI, COMUNISTE DE PARCĂRI SUPRAETAJATE RUSEŞTI, CI VREM PARCĂRI SUPRAETAJATE PRECUM CELE CONSTRUITE ÎN CLUJ.
  1
  11
  Raportează
 • postat de DUICY
  Luni, 22 Mai 2017 09:33
  Nu primaria are de achitat ci noi ca nu vin indivizii de la primarie cu banii lor sa plateasca datoriile. Isi fac rost de bani si de afaceri contractuale , aranjamente tot cu firmelel lor, ei castiga super , TREABA ESTE FACUTA DE MANTUIALA, PTR. CA ULTERIOR REVIN IAR SI IAR SA FINALIZEZE LUCRREA RESPECTIVA ( TOATE INVESTITIILE DE LA GALATI AU ACEEASI SITUATIE, tot ce a fost facut in port cu sume colosale-prapad pentru noi, bogatie ptr. ei, parcul soft, terenul ptr statia de epurare dintre Galati Braila investitii colosale fara sa se vada ceva ,noi pagubiti ei imbogatiti, ba mai mult promovati in Parlament si senat, absolut toate lucrarile din Galati facute de mantuiala- DNA ul doatme)IAR NOI.........PLATIM IMPRUMUTURILE . ASA S-AU IMBOGATIT POLITICIENII SI ASA II INDEAMNA GUVERNUL DE PENALI
  0
  19
  Raportează
 • postat de Firica din Chiraftei
  Luni, 22 Mai 2017 07:45
  Contracteaza datorii pentru datorii!

  Iar orasul este vai de el si locuitorii la fel.

  Asta a facut PSD-ul din 90 incoace si primarii venetici migratori a caror averi au crescut direct proportional cu distrugerea orasului.

  Si se voteaza in prostie acelasi partid si aceleasi persoane de 27 de ani!
  0
  15
  Raportează
 • postat de Dar euro nerambuesabili pentru dezvoltare, de la UE, nu se poate ?
  Luni, 22 Mai 2017 00:18
  Dar prin bani prin Agenția de Dezvoltare Regională-ADR, nu se poate. Uite, Timișoara, Arad și Deva au putut pentru transportul public, reușind să împrumute NERAMBURSABILI , SUMA DE 150 000 000 euro !! Timișoara=56 milioane euro, Arad=39 milioane de euro, Deva=27 milioane euro...noi, nu ne duce capul, la ''pomană'' UE, să apelăm ? Și mai sunt exemple, chiar și Iașul, cu reabilitare termică pe bani de la UE. Cap să fie, dacă nu, noi mai putem plăti ?
  0
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.