Încă două CREDITE pe masa aleşilor locali. BANI pentru autobuze, străzi, centrale termice, parcări şi parcuri

Încă două CREDITE pe masa aleşilor locali. BANI pentru autobuze, străzi, centrale termice, parcări şi parcuri
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În condiţiile în care Primăria Galaţi are de rambursat trei datorii lăsate moştenire de fosta administraţie - câte o sută de milioane de lei la BERD şi CEC Bank, plus 15,8 milioane de lei la Trezorerie – la care se adaugă rămăşiţele a două credite mai vechi la Raiffeisen Bank şi la BRD, aleşii locali ar putea decide contractarea a două noi împrumuturi. Primăria îşi doreşte un credit de o sută de milioane de lei pentru investiţii, şi unul 30,4 milioane de lei, pentru refinanţarea altei datorii.

Pe masa aleşilor locali a ajuns, spre dezbatere şi avizare, un proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de o sută de milioane de lei, cu o maturitate de zece ani, pentru realizarea a zece investiţii publice de interes local a căror valoare totală depăşeşte 278,3 milioane de lei.

Căldură pentru elevi

Prima poziţie pe lista celor zece investiţii este ocupată de „centrale termice unităţi de învăţământ”, în valoare de 20,3 milioane de lei. Interesant este că această achiziţie se bazează pe hotărârea Consiliului Local privind suspendarea serviciului de furnizare a apei calde şi căldurii, decizie care este, în prezent, suspendată, fiind atacată în instanţă de prefect. Faptul că Primăria vrea să se împrumute acum pentru banii de centrale surprinde dat fiind că primarul Ionuţ Pucheanu declara că sunt deja alocaţi bani, în bugetul pe 2017, pentru centralele termice ale unităţilor de învăţământ. Iar procedurile contractării împrumutului durează!

Restructurare urbană

Construirea parcării supraetajate în zona Mazepa I, aferentă blocului R5, investiţie în valoare de 12,1 milioane de lei ocupă locul secund. În top trei a intrat şi „Resistematizare strada Brăilei între bulevardul Dunărea şi intrarea în municipiul Galaţi (modernizarea intrării în Galaţi dinspre Tecuci)” în valoare de 37,2 milioane de lei.

Lucrările de amenajare a parcării şi a parcului din Ţiglina II, aferent blocului E6, în valoare de 4,2 milioane de lei, sunt deja scoase la licitaţie.

Cea mai mare valoare - 145,1 milioane de lei - o are reabilitarea infrastructurii de transport inclusiv viaducte axa Est – Vest intrări în Galaţi, investiţie a cărei licitaţie pentru prima etapă – modernizarea arterei Basarabiei, tronson Mihai Bravu şi Traian, a fost anulată.

Pe listă mai figurează: amenajare zona centrală între strada Navelor limita blocului P şi Potcoava de Aur – 15 milioane de lei, modernizare Parc Eminescu – 5,7 milioane de lei, mult promisa extindere a Talciocului – 7,1 milioane de lei, şi târg auto – 6,7 milioane de lei.

Ultima pe lista celor zece investiţii este achiziţia de autobuze, cu o valoare de 24,4 milioane de lei.

Refinanţare

Pe masa aleşilor se află şi un proiect privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 30.486.599 lei, cu o maturitate de zece ani, în vederea refinanţării împrumutului contractat de la BRD - Groupe Societe Generale SA.

Creditul a fost contractat în 2011, în mandatul primarului Dumitru Nicolae, pentru lucrări de investiţii, printr-o hotărâre de Consiliu Local modificată de-a lungul timpului.

„Contractul de credit a fost semnat cu o dobândă de ROBOR 6M plus o marjă de 1,57 la sută pe an. Având în vedere că în condiţiile actuale pe piaţa bancară se oferă o marjă mai mică, ce are ca rezultat diminuarea cheltuielilor cu dobânzile şi implicit a serviciului datoriei publice, propunem refinanţarea împrumutului contractat la BRD”, se arată în arată în raportul de specialitate.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu cele două împrumuturi.

Citit 6738 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.