Bugetarea participativă într-un oraş inteligent. Clujenii vor decide prin vot cum va cheltui Primăria banii din impozite

Bugetarea participativă într-un oraş inteligent. Clujenii vor decide prin vot cum va cheltui Primăria banii din impozite
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În loc ca aleşii locali să hotărască prin vot ce proiecte vor fi finanţate de la bugetul local, cetăţenii Clujului sunt chemaţi să se implice şi să decidă cum şi pentru ce le vor fi cheltuiţi banii pe care tot ei i-au dat ca taxe şi impozite.

Potrivit anunţului pe care primarul Emil Boc l-a postat pe pagina sa de Facebook, Cluj-Napoca va fi primul oraş din România care va aplica bugetarea participativă utilizând tehnologia modernă.

Concurs de proiecte

„Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joacă; strazi/alei/trotuare; puncte gospodăreşti/deşeuri; spaţii publice; clădiri publice şi modernizarea de şcoli şamd. Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include şi componenta tehnologică - o aplicaţie inteligentă pentru telefoane mobile şi calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte şi pentru a evalua proiectele trimise de cetăţeni”, explică Emil Boc pe pagina de socializare.

Primarul precizează că fiecare proiect propus de cetăţeni, potrivit domeniilor menţionate, va trebui să se încadreze într-o limită stabilită între 50.000 şi 80.000 de euro: „Primăria Cluj-Napoca va evalua şi filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea şi viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetăţenilor, pe domenii, fiecare cetăţean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu. Clujenii pot să îşi facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale oraşului, se votează pe domenii, iar primele cinci proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate şi supuse din nou unei campanii publice de mediatizare şi informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toţi cetăţenii înscrişi pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanţate de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca”, precizează primarul.

Propunerea a fost lansată în cadrul Consiliului Consultativ de Inovare şi IT în vederea realizării şi promovării acestei aplicaţii de bugetare participativă.

Ar mai fi de spus că primul oraş din România care a reuşit să introducă eliberarea documentelor de urbanism în format electronic, este Clujul, unde s-au creat aplicaţii pentru parcări, dar şi pentru sesizările cetăţenilor etc.

"Toate acestea sunt doar primii paşi în transformarea Clujului într-un oraş «inteligent», unul în care tehnologia ajută zi de zi cetăţeanul pentru a avea o viaţă mai bună în oraşul nostru", susţine Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca.

Citit 3085 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2017 23:25

6 comentarii

 • postat de Adrian
  Vineri, 26 Mai 2017 19:57
  Altul.Iar vorbim sa ne dam mari desi nu ne intreaba nimeni nimic.Peste tot se fura pe rupte si unde nu se fura functionarii sunt prosti sau neinteresati.Autobuzele au costat mult mai putin decat unele noi si se face si curat in ele dar rezistentii de noi spargem semjnte in ele si aruncam ambalaje prin ele.Am fost in Cluj nu te nelinisti.Au fost pompati bani puternici acolo ca si in Sibiu capitala fatadelor frumos vopsite dar cu cladiri care se prabusesc in spate.Daca vreti sa dati un exemplu putem sa luam Oradea sau Alba-Iulia.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Altul
  Vineri, 26 Mai 2017 09:37
  Adriane, e Galatiul mai breaz?
  Nu sunt in stare sa astupe o groapa de ani de zile...ca tot reapare :)), semafoare amplasate care nu sunt functionale(ultimul leu) altele puse aiurea care incurca circulatia in loc sa o fluidizeze, autobuze second-hand mai scumpe ca cele noi, nu sunt curatate pe interior niciodata, se cheltuie bani(inutil) pe mutarea palmierilor din zona in zona ........

  Du-te acolo sa vezi diferenta dintre Galati si Cluj si apoi comenteaza.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Adrian
  Joi, 25 Mai 2017 21:53
  Clujul nu e orasul ala minunat in care primaria a cumparat chioscuri de ziare de 50.000 euro bucata????Dom BOC cavalerul dreptatii :)))))
  2
  0
  Raportează
 • postat de un observator
  Luni, 22 Mai 2017 16:47
  Ei !,altceva,altceva domnilor și doamnelor,atunci când există și voință și deschidere ptr. nou,ptr.a alinia orașul pe făgașul normal al democrației, e normal să se întâmple lucruri frumoase și pe placul cetățeanului, că e localnic sau turist,e drept e o zonă a țării unde sau făcut si se fac multe investiții prin crearea multor locuri de muncă în societăți multinaționale ,în parcuri industriale ce aduc plus valoare financiar- economică.vedeți și rata mare de ocupare a locurilor de muncă cîît si creșterea volumului populației .,pe când și în partea asta de țară căci la o privire de ansamblu în orașul Galați de exemplu,nu se întâmplă mai nimic,.ca și în zonele militrofe de altfel.
  1
  8
  Raportează
 • Luni, 22 Mai 2017 13:49
  Trebuie sa recunosc ca domnul Boc a avut o initiativa extraordinara si strategica in conditiile in care romanii contribuabili sunt sensibili la cheltuirea bugetelor locale dar mai ales a banului public.
  2
  16
  Raportează
 • postat de DUICY
  Luni, 22 Mai 2017 09:39
  BRAVO LOR CA AU SCAPAT DE PENALI HOTI SI LEPRE. NIMENI NU POATE MULTUMI PE TOATA LUMEA SI NIMENI NU POATE FI PERFECT DAR CA SA NU VEZI ABSOLUT NICI O SCHIMBARE IN ATATA AMAR DE ANI SI SA VEZI NUMAI MINCINOSI, HOTI SI PARVENITI APROAPE CA ESTE DE GENUL HILARULUI.
  2
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.