Bugetarea participativă într-un oraş inteligent. Clujenii vor decide prin vot cum va cheltui Primăria banii din impozite

Bugetarea participativă într-un oraş inteligent. Clujenii vor decide prin vot cum va cheltui Primăria banii din impozite
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În loc ca aleşii locali să hotărască prin vot ce proiecte vor fi finanţate de la bugetul local, cetăţenii Clujului sunt chemaţi să se implice şi să decidă cum şi pentru ce le vor fi cheltuiţi banii pe care tot ei i-au dat ca taxe şi impozite.

Potrivit anunţului pe care primarul Emil Boc l-a postat pe pagina sa de Facebook, Cluj-Napoca va fi primul oraş din România care va aplica bugetarea participativă utilizând tehnologia modernă.

Concurs de proiecte

„Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joacă; strazi/alei/trotuare; puncte gospodăreşti/deşeuri; spaţii publice; clădiri publice şi modernizarea de şcoli şamd. Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include şi componenta tehnologică - o aplicaţie inteligentă pentru telefoane mobile şi calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte şi pentru a evalua proiectele trimise de cetăţeni”, explică Emil Boc pe pagina de socializare.

Primarul precizează că fiecare proiect propus de cetăţeni, potrivit domeniilor menţionate, va trebui să se încadreze într-o limită stabilită între 50.000 şi 80.000 de euro: „Primăria Cluj-Napoca va evalua şi filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea şi viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetăţenilor, pe domenii, fiecare cetăţean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu. Clujenii pot să îşi facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale oraşului, se votează pe domenii, iar primele cinci proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate şi supuse din nou unei campanii publice de mediatizare şi informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toţi cetăţenii înscrişi pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanţate de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca”, precizează primarul.

Propunerea a fost lansată în cadrul Consiliului Consultativ de Inovare şi IT în vederea realizării şi promovării acestei aplicaţii de bugetare participativă.

Ar mai fi de spus că primul oraş din România care a reuşit să introducă eliberarea documentelor de urbanism în format electronic, este Clujul, unde s-au creat aplicaţii pentru parcări, dar şi pentru sesizările cetăţenilor etc.

"Toate acestea sunt doar primii paşi în transformarea Clujului într-un oraş «inteligent», unul în care tehnologia ajută zi de zi cetăţeanul pentru a avea o viaţă mai bună în oraşul nostru", susţine Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca.

Citit 3381 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2017 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.