În Galaţi, dreptatea se face cu pumnul

În Galaţi, dreptatea se face cu pumnul
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Gălăţenii au devenit mai violenţi în ultimii ani, pe raza judeţului înmulţindu-se actele de agresiune, violurile şi abuzurile sexuale asupra minorilor. La polul opus, infractorii cu "gulere albe" sunt mai puţin vizibili, dar ceea ce este cu adevărat îngrijorător este că o foarte mică parte a infractorilor care au lovit în stradă au fost prinşi.

Obişnuim să ne rezolvăm problemele cu pumnul, cu cuţitul, prin constrângere sau forţă şi tendinţa de a renunţa la aceste obiceiuri violente, care trec deseori de graniţa penalului, nu dă semne să dispară, ci dimpotrivă. O atestă rapoartele Poliţiei Galaţi, care nu ne dau veşti prea bune despre evoluţia infracţionalităţii violente şi implicit despre siguranţa cetăţenilor.

Cel puţin 14 acte de violenţă s-au petrecut în medie, zilnic, pe raza judeţului Galaţi, în cursul anului trecut, cifră în creştere faţă de intervalul precedent. Cele mai multe sesizări, peste 3.700, au vizat loviri şi alte violenţe, ameninţări - peste o mie, 54 de lipsiri de libertate, 83 de violuri şi 11 vătămări corporale. Alarmantă este creşterea numărului de reclamaţii privind infracţiunea de act sexual cu un minor, numărul acestor abuzuri dublându-se efectiv de la un an la altul şi ajungând, în 2016, la 149.

Oficial, hoţi mai puţin activi

Asta reiese din analiza comparativă a IPJ Galaţi care dă semnale că bunurile gălăţenilor nu au mai fost atât de expuse. Per ansamblu, în Galaţi s-au comis, în medie, 12 furturi zilnic, în 2016, faţă de 13,7, în acelaşi interval, în 2015. Cele mai vulnerabile au rămas locuinţele şi maşinile, scăzând uşor interesul pentru buzunare, poşete sau societăţi comerciale.

Tendinţa descrescătoare se păstrează şi în cazul înşelăciunilor, cu 638 de sesizări în 2016, faţă de 703 în 2015, dar nu este valabilă şi pentru actele de distrugere, în număr total de 1.769 fapte sesizate anul trecut, faţă de 1.624, acum doi ani.

Micii evazionişti, scăpaţi de lege

Faptul că au fost abrogate unele articole de lege privitoare la infracţiuni economico-financiare a făcut ca, aparent, Galaţiul să fie puţin mai curat din punct de vedere al criminalităţii economice. Cu circa 600 este mai mic numărul faptelor sesizate în 2016, reducerea datorându-se unor modificări legislative care i-au avantajat pe micii evazionişti.

"A scăzut numărul infracţiunilor de mică evaziune fiscală, la scăderea numărului de infracţiuni sesizate contribuind şi dezincriminarea art. 6 din Legea 241/2005 privind infracţiunea de reţinere şi nevirarea a impozitelor şi contribuţiilor cu stopaj la sursă. Tot datorită dezincriminării unor infracţiuni prevăzute de Legea 8/1996 privind protejarea drepturilor de autor, infracţionalitatea sesizată s-a diminuat, încălcarea prevederilor actului normativ fiind sancţionată contravenţional", precizează cms. şef Cornel Mototolea, inspector şef al IPJ Galaţi.

O scădere semnificativă au avut-o şi infracţiunile de contrabandă, traficul fiind consemnat în 198 de sesizări, în 2016, faţă de 333, în 2015.

Infractorii stradali îşi pierd urma uşor

Ceea ce atrage îngrijorarea asupra pericolelor stradale nu este, oficial, numărul actelor de agresiune sau furt care se comit în public, destul de mare, dar redus în 2016 faţă de 2015, ci că cei vinovaţi au fost prinşi într-o măsură extrem de mică! Conform analizei IPJ Galaţi, anul trecut au fost semnalate 521 de infracţiuni comise pe stradă, dintre care doar 17 la sută au autorii cunoscuţi. Restul de 83 de procente figura în evidenţe cu autor necunoscut, şansele de identificare scăzând semnificativ odată cu trecerea timpului.        

Citit 6740 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.