Gălățenii care dețin mașini străine fabricate în perioada 1998 - 2019, achiziționate prin reprezentanțe, sunt așteptați la service pentru verificări la sistemele de siguranță. Specialiștii susțin că acestea au de suferit din cauza schimbărilor climatice și pe fondul îmbătrânirii fizice a autoturismelor.
Registrul Auto Român (RAR) anunță că a declanșat o serie de campanii de rechemare în service-urile reprezentațelor auto pentru nu mai puțin de 26 de mărci străine, vizate fiind mașinile fabricate între anii 1998 și 2019. Posesorii de astfel de vehicule nu ar trebui să ignore notificările prin care sunt invitați pentru revizia sistemelor de siguranță ale mașinilor. Acestea au de suferit, mai ales la mașinile mai vechi, pe fondul schimbărilor climatice, care pot face ca elementele folosite la confecționarea echipamentelor cu rol de protecție să nu mai corespundă standardelor. Printre cele mai expuse sunt airbagurile mașinilor.
”Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu, care ar putea provoca răni grave sau chiar deces”, au explicat reprexentanții RAR.
26 de mărci străine cumpărate de ”noi”
Nu mai puțin de 26 de mărci sunt vizate pentru verificări, multe dintre ele făcând parte din gama de lux. Astfel, pe bandă ar trebui să ajungă următoarele mărci cu vechime cuprinsă între 6 și 27 de ani: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.
Potrivt datelor furnizate de producători, numărul mașinilor aflate în această situație în România, ar fi de 14.000, cu posibile probleme legate de siguranța activă, și peste 85.000 cu vulnerabilități în privința siguranței pasive. Cifrele nu cuprind autoturismele second-hand, ci doar pe cele cumpărate de la reprezentanțe. Situația mașinilor achiziționate din spațiul comunitar și înamtriculate în România este, deocamdată, în curs de stabilire.
”Este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor, nu și de cele achiziționate din piața comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanții producătorilor din țara noastră”, au mai precizat reprezentanții RAR, care atrag atenția că refuzul de a participa la remedierea defecțiunilor implică riscuri atât în privința siguranței proprii, cât și a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic. Mai mult, sustragerea de la verificare nu are temei, câtă vreme revizia este gratuită.