Proiect aprobat de aleşii locali. Modernizare de 107 milioane de lei pentru două artere importante
Foto: Marius Prisacariu

Proiect aprobat de aleşii locali. Modernizare de 107 milioane de lei pentru două artere importante
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Nu mai puţin de 107.559.843 de lei cu TVA este valoarea totală a investiţiei pentru care aleșii locali au aprobat documentaţia de avizare şi indicatorii tehnico-economici. Este vorba despre modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, care constituie una dintre axele importante ale oraşului.

Potrivit raportul de specialitate al proiectului, strada Siderurgiştilor are o lungime de 1.500 metri liniari, iar artera 1 Decembrie 1918 măsoară 1.080 metri liniari. Pe ambele străzi, covorul asfaltic prezintă fisuri, crăpături, văluriri şi zone concave, iar locurile de parcare sunt insuficiente sau necorespunzătoare. Pe 1 Decembrie 1918 „starea tehnică a liniei de tramvai este total necorespunzătoare, iar continuarea exploatării este considerată periculoasă din punct de vedere al circulaţiei”, se arată în document.

Ce presupune modernizarea

În primul rând, municipalitatea îşi doreşte „realizarea unei structuri rutiere cu straturi asfaltice noi, cu modificarea părţii carosabile prin realizarea unor locuri de parcare noi, şi piste pentru biciclişti”, refacerea trotuarelor cu dale din granit şi treceri de pietoni echipate cu leduri. De asemenea, vor fi amenajate intersecţiile, iar „străzile laterale care intersectează Siderurgiştilor şi 1 Decembrie se vor amenaja pe o lungime de 25 metri cu două straturi de mixtură asfaltică”.

Hotărârea prevede refacerea sau modernizarea integrală a infrastructurii şi suprastructurii căii de tramvai, montarea de amortizoare de zgomote şi de vibraţii, înlocuirea liniei de tramvai, peroane noi şi schimbătoare de cale noi.

Modernizarea vizează şi reţelele de apă şi de canalizare, dar şi trecerea reţelelor de joasă tensiune, a reţelei de fibră optică, telefonie şi televiziune în subteran.

În ceea ce priveşte iluminatul public, se cere înlocuirea stâlpilor din beton cu stâlpi de iluminat noi, metalici, iar acolo unde este cazul, stâlpi revăzuţi cu consolă pentru montarea de corpuri de iluminat pietonale.

Modernizarea spaţiilor verzi existente şi crearea unor zone noi, plantarea unei vegetaţii rezistente, dar şi frumoase, montarea de mobilier stradal nou sunt parte din proiect.

Hotărârea prevede că investiţia s-ar putea realiza în 12 luni, dar nu vă putem spune de când va începe să curgă această perioadă. Şi asta pentru că sursa de finanţare a investiţiei o reprezintă bugetul local sau împrumutul şi fondurile europene.

E greu de spus când se va materializa modernizarea votată de aleşii locali.

Citit 15413 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.