Planuri pentru TRANSPORTUL LOCAL. Autobuze noi pe credit, tramvaie pe fonduri europene

Planuri pentru TRANSPORTUL LOCAL. Autobuze noi pe credit, tramvaie pe fonduri europene
În loc de autobuze SH, am putea circula cu mijloace de transport noi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Pe hârtie, parcul auto al SC Transurb, format exclusiv din mijloace de transport la mâna a doua, se înnoieşte. Aleşii locali tocmai şi-au dat votul pentru achiziţia, pe credit, a 70 de autobuze nou-nouţe, cu zece în plus faţă de cât fusese prevăzut iniţial în proiectul de hotărâre despre care aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, Galaţiul ar putea avea şi tramvaie noi, achiziţionate pe fonduri europene.

În condiţiile în care Transurb numără doar 160 de autobuze, 13 troleibuze şi 44 de tramvaie uzate fizic şi moral, care uneori refuză să mai pornească pe trasee, Consiliul Local a aprobat achiziţionarea a 70 de mijloace de transport noi. Este vorba despre 50 autobuze medii, cu o lungime cuprinsă între 9,3 şi 10,5 metri, cu 75 – 80 de locuri pe scaune şi în picioare, şi a 20 de autobuze mici, cu lungimea între 5,6 şi 6 metri, având între 21 şi 23 de locuri pe scaune şi în picioare. Valoarea totală a unei asemenea investiţii se ridică la 41.719.050 lei cu TVA, din care 36.146.250 lei cu TVA este costul autobuzelor medii, iar 5.572.800 lei cu TVA reprezintă preţul autobuzelor mini. Sursa de finanţare a acestor mijloace de transport o reprezintă bugetul local, dar şi creditul bancar de 100.000.000 de lei pe care Primăria vrea să îl contracteze.

Documentaţie pentru fonduri europene

Consiliera locală independentă Simona Vreme a întrebat dacă Primăria a încercat pe toate căile posibile atragerea de fonduri europene nerambursabile sau parţial nerambursabile pentru a dezvolta transportul urban. Primarul Ionuţ Pucheanu i-a replicat că, pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4, se pregăteşte depunerea proiectelor. „Dincolo de refacerea liniei de tramvai, cu tot cu carosabil şi trotuare pe aliniamentul Siderurgiştilor, 1 Decembrie, Traian Vuia, Henri Coandă, proiect de 34-38 milioane de euro, vor fi achiziţionate, pe fonduri europene, şase garnituri complete de tramvai. Din păcate, nu existau atât de mulţi bani ca să poată cuprinde şi aceste 50 de autobuze medii şi 20 de minubusuri. Pe de altă parte, aşteptăm să apară ghidurile, aşteptăm deschiderea apelurilor pentru depunerea de proiecte”, a spus Pucheanu.

Pe portalul Primăriei este lansată o achiziţie publică pentru un contract cu o valoare estimată de 126.050 de lei fără TVA pentru studiile de trafic aferente proiectelor pentru care se doreşte finanţare europeană: „Modernizare linii de tramvai şi carosabil străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie”, „Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc (tronson cuprins între Henri Coandă şi Alexandru Măcelaru)”, „Achiziţionare mijloace de transport nepoluante (tramvaie, troleibuze)”, „Centrul intermodal de transport al Municipiului Galaţi”, „Galati VELOCity” şi „Modernizare depou mijloace de transport din bulevardul George Coşbuc”.

Deocamdată, singura certitudine este că, în toamnă, vor sosi cele 14 troleibuze noi cumpărate de Primărie tot pe credit.

Citit 9773 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.