40 de grade Celsius în autobuzele TRANSURB!
Foto: ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

40 de grade Celsius în autobuzele TRANSURB!
Pericol chiar şi pentru călătorii sănătoşi tun
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Dacă vrei să nu-ţi mai fie cald, pe stradă, mergi o staţie cu autobuzul şi-o să vezi, apoi, cât de bine îţi este, la pas! Lăsând gluma la o parte, e jale, în autobuzele Transurbului! Ieri, cu un termomentru în mână, am călătorit pe două jumătăţi de trasee. Am aflat că temperatura, în autobuze încă nu prea aglomerate, sare de 40 de grade Celsius!

De la  Parfumul Teilor şi înapoi, la miezul zilei!

De la Parfumul Teilor, am urcat într-un autobuz cu numărul GL 10 DDB, care mergea pe Traseul 11. Am călătorit cu el pe străzile: Gării, Bălcescu, Brăilei, Siderurgiştilor şi 1 decembrie 1918, până pe Bulevardul Milcov. Temperatura a crescut constant. La capăt de linie, în autobuzul cu doar circa 15-20 de persoane, termometrul indica 39,4 grade Celsius! De pe bulevardul Milcov, am plecat înapoi spre Centru cu autobuzul GL 09 YMW, care mergea pe Traseul 26. Drum lung, tot cu soare, pe străzile: Ionel Fernic, Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc, Traian, Prundului şi Domnească, până la Liceul de Arte. Prin zona Spitalului de Boli Infecţioase, temperatura atinsese 40,1 grade Celsius, în condiţiile în care în autobuz nu erau mai mult de 10 persoane. Un om sănătos, spun medicii, se simte bine la o temperatură cuprinsă între 23 de grade Celsius şi 30 de grade Celsius, în aer liber. Într-o cutie de tablă, plastic şi sticlă, cu doar câteva geamuri deschise şi cu un motor în funcţiune la câţiva metri distanţă, la 40 de grade Celsius, numai despre condiţii normale, sigure şi sănătoase de transport nu mai vorbim!

Aer condiţionat? Poate la anul!

Genica Totolici, directorul executiv al Transurb, spune că soluţii există. Doar că nu pentru această vară. „Este posibil să fie adevărat ceea ce spuneţi. Iar soluţia este reînnoirea parcului de autobuze. Noi nu am mai întâlnit temperaturi atât de ridicate, în aer. În aceste condiţii, avem nevoie de aer condiţionat şi în autobuze. Dar asta înseamnă că, în condiţiile în care se vor achiziţiona 70 de autobuze, prin hotărârea Consiliului Local – 50 mari şi 20 mici, pentru trasee mai puţin aglomerate - abia vara viitoare ne vom putea bucura de aer condiţionat în autobuze. Folosirea aerului condiţionat va însemna un consum mai mare de combustibil, dar vom merge înainte, cu respectivul consum, pe durata verii. Aşa cum şi iarna consumul e mai mare, pentru încălzire. Noi propunerea de înnoire a parcului am făcut-o din 2014, puteţi verifica. Dar nu hotărăsc eu când se face, hotărăşte Consiliul Local”, a precizat Genica Totolici.

Directorul executiv al Transurb a mai precizat că, dintre cele 110 autobuze şi 30 de tramvaie aflate acum pe traseu, doar cinci au aer condiţionat.

Citit 14402 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Iulie 2017 00:09

16 comentarii

 • postat de dan
  Duminică, 02 Iulie 2017 22:41
  In autobuze e sauna. Nu au ferestre si nici aer conditionat. Voi merge cu bicicleta pana imi va fi furata (...).
  1
  5
  Raportează
 • postat de andrei
  Duminică, 02 Iulie 2017 21:58
  Cand este soare afara te coci in autobuz, iar cand ploua, ploua si inauntru,
  toata lumea statea in picioare, in putinul spatiu disponibil deoarece scaunele erau ude si ploua vartos in continuare,
  lasand la o parte lipsa adaposturilor acoperite in statii, unde toamna si iarna ploua/ninge si ai de asteptat si peste 20 de minute un mijloc de transport...dotat cu motor de tractor
  o zi buna celor ce au omorat transportul privat in Galati
  3
  3
  Raportează
 • postat de gagu aorin
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 23:04
  la 2 lei biletul 100 lei amenda avem si conditii de sauna acesta este orasul meu NOUL GALATI !
  "
  5
  18
  Raportează
 • postat de Galateanul
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 15:37
  Singura data cind alesii au circulat cu mijloacele de transport in comun ( dar numai ei si presa fara alti calatori ), a fost pe timpul lui Marius Stan cind s-a reluat circulatia rutiera pe viaductul de la Arcelor Mittal ( fostul Combinat Siderurgic ).
  1
  11
  Raportează
 • postat de Galateanul
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 15:24
  Asa se v-or racori mai usor cetatenii orasului Galati. Cind v-or intra pentru " ANALIZA SI CONCLUZI " lotul de dosare depuse anterior datei de 9 aprilie 2017 ( cele depuse in baza hotaririi Consiliului Local nr. 158 din data de 12 aprilie 2017 ). Se aude in oras ca au inceput sa primeasca DISPOZITII DE PLATA pentru ajutorul financiar in valoare de 3000 lei, (dupa cum a fost anuntat de catre Primăria municipiului Galaţi), dosarele depuse dupa votarea hotararii Consiliului Local nr. 303 din data de 9 iunie 2017. ?????
  6
  6
  Raportează
 • postat de zola
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 11:53
  Pe ce lume traiesti mai Genicooo! Nu traiesti in Galati, asa e? Pretul unui bilet este 2 lei iar conditiile O - ZEROO! La Bucuresti, pretul unei calatorii tramvai / autobuz e de 2,5 lei iar traseele sunt de 5-8 ori mai lungi decat in Galati! In mod voit s-a gresit inca de la achizitionarea autobuzelor deoarece acestea nu sunt pentru clima noastra foarte calda! Ne-ati luat de prosti si ati crezut ca suntem oi si ne veti ingramadi in aceste autobuze jalnice! La confortul calatorului, v-ati gandit vreodata cat de putin? Aaa, am uitat, voi nu stiti inca ce inseamna asta! OK, atunci ce mai cautati in aceste functii!? Mergeti la pescuit si nu va mai intoarceti! Mama voastra de huligani! Ati ingropat acest oras! Nemernicilor! Plecatiiiiiiiiiiiii!
  5
  13
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 09:48
  Oamenii astia, daca nu folosesc harburile in comun, normal ca sunt rupti de realitate! Atat de evidenta este nesimtirea lor!
  2
  22
  Raportează
 • postat de Ilona cretu
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 08:16
  " noi nu am mai intalnit temperaturi atat de ridicate, in aer" la care noi se refera , la conducerea Transurb care nu foloseste transportul in comun sau la alesii locali care cumpara logo-uri in loc de autobuze decente. Acum caldura este cea mai mare problema in autobuze, dar slinul ramane o constanta indiferent de anotimp.
  1
  52
  Raportează
 • postat de Avansati inainte
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 07:24
  Ar fi bine sa aiba air conditionat , dar si dusuri ,,,
  8
  17
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 07:24
  Genicooo, de ce nu circuli si tu cu autobuzul cu un termometru in mina, pozezi si argumentezi la sedinta Consiliului Local cum ca nu se poate circula cu asemenea mijloace de transport in comun. Daca esti un manager atit de slab, pleaca naibii de-acolo ca nu poti fi in stare sa imbunatatesti cu nimic viata calatorilor in mizeriile tale de autobuze achizitionate la second hand. De ce insisisti sa fii in fruntea transurb cind incapacitatea intelectuala te opreste sa aduci o evolutie vizibila acestei institutii? Ai un salariu umflat pe care nu-l justifici. Trebuie sa moara vreunul in autobuzele de tabla, incinse si fara aerisire ca sa intelegi ca trebuie climatizare intr-un mijloc de transport calatori cind temperaturile pe timp de vara depasesc 40 de grade?
  4
  39
  Raportează
 • postat de Ionica
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 06:40
  Si care sunt cele cinci? Ce trasee deservesc? Ce se intampla in cazul celor care au doua geamuri foarte mici si circula pe trasee lungi, adica de peste 30 min.
  0
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 06:01
  Prea multe pretentii de la rablele aduse second hand din tari ai caror cetateni nici nu au auzit sa fie temperaturi de peste 25 de grade C. Ar trebui umplut un autobuz cu fostii si actualii consilieri locali ,primari ,viceprimari ,asa ca la 100 persoane si plimbat astazi ,1 iulie 2017 , intre orele 12 si 18 ,pe strazile Galatiului................sa.nu o uitati pe Genica .... Nu-i asa ca microbuzele aveau aer conditionat si le-ati interzis ,trebuia sa o faceti in momentul in care mijloacele TRASURB ofereau acelaeasi conditii ?
  6
  26
  Raportează
 • postat de Un angajat TRANSURB
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 05:39
  Primaria şi-a îndreptat intodeauna atenţia spre piaţa auto second-hand. De ce nu vreti sa cumparati si autobuze noi cu AC pentru acest oras . Sigur exista o afacere cu aceste autobuze SH
  0
  33
  Raportează
 • postat de un cioban
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 00:47
  De ce nu se stropesc strazile si trotuarele cu apa cum se facea odata,nu mai avem apa?mai ales ca avem cod rosuu si legea sune ceva in privinta asta, puncte de prim ajutor in oras.
  2
  21
  Raportează
 • postat de un cioban
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 00:25
  Autobuzele astea au fost folosite in aeroporturi de asta nu au geamuri care sa le poti deschide pentru ca acolo impiedicau sa arunce mizerie sau alte chestii pentru motive de securitate ,dar distanta era mica si aveau aer conditionat,cand le-au adus au promis ca le modifica dar au ramas la fel.Ca cetatean propun ca toata conducerea acestei societati de transport sa fie plimbata pe un traseu dus intors cand temperatura arata 36 sau 40 grade si dupa asta sa ne spuna si noua cum este.
  .
  1
  38
  Raportează
 • postat de Ionut Ordu
  Sâmbătă, 01 Iulie 2017 00:15
  Genica Totolici trebuia schimbata din urma cu 10 ani si aveam deja a doua serie de autobuze cu aer conditionat.
  2
  40
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.