40 de grade Celsius în autobuzele TRANSURB!
Foto: ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

40 de grade Celsius în autobuzele TRANSURB!
Pericol chiar şi pentru călătorii sănătoşi tun
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Dacă vrei să nu-ţi mai fie cald, pe stradă, mergi o staţie cu autobuzul şi-o să vezi, apoi, cât de bine îţi este, la pas! Lăsând gluma la o parte, e jale, în autobuzele Transurbului! Ieri, cu un termomentru în mână, am călătorit pe două jumătăţi de trasee. Am aflat că temperatura, în autobuze încă nu prea aglomerate, sare de 40 de grade Celsius!

De la  Parfumul Teilor şi înapoi, la miezul zilei!

De la Parfumul Teilor, am urcat într-un autobuz cu numărul GL 10 DDB, care mergea pe Traseul 11. Am călătorit cu el pe străzile: Gării, Bălcescu, Brăilei, Siderurgiştilor şi 1 decembrie 1918, până pe Bulevardul Milcov. Temperatura a crescut constant. La capăt de linie, în autobuzul cu doar circa 15-20 de persoane, termometrul indica 39,4 grade Celsius! De pe bulevardul Milcov, am plecat înapoi spre Centru cu autobuzul GL 09 YMW, care mergea pe Traseul 26. Drum lung, tot cu soare, pe străzile: Ionel Fernic, Traian Vuia, Henri Coandă, George Coşbuc, Traian, Prundului şi Domnească, până la Liceul de Arte. Prin zona Spitalului de Boli Infecţioase, temperatura atinsese 40,1 grade Celsius, în condiţiile în care în autobuz nu erau mai mult de 10 persoane. Un om sănătos, spun medicii, se simte bine la o temperatură cuprinsă între 23 de grade Celsius şi 30 de grade Celsius, în aer liber. Într-o cutie de tablă, plastic şi sticlă, cu doar câteva geamuri deschise şi cu un motor în funcţiune la câţiva metri distanţă, la 40 de grade Celsius, numai despre condiţii normale, sigure şi sănătoase de transport nu mai vorbim!

Aer condiţionat? Poate la anul!

Genica Totolici, directorul executiv al Transurb, spune că soluţii există. Doar că nu pentru această vară. „Este posibil să fie adevărat ceea ce spuneţi. Iar soluţia este reînnoirea parcului de autobuze. Noi nu am mai întâlnit temperaturi atât de ridicate, în aer. În aceste condiţii, avem nevoie de aer condiţionat şi în autobuze. Dar asta înseamnă că, în condiţiile în care se vor achiziţiona 70 de autobuze, prin hotărârea Consiliului Local – 50 mari şi 20 mici, pentru trasee mai puţin aglomerate - abia vara viitoare ne vom putea bucura de aer condiţionat în autobuze. Folosirea aerului condiţionat va însemna un consum mai mare de combustibil, dar vom merge înainte, cu respectivul consum, pe durata verii. Aşa cum şi iarna consumul e mai mare, pentru încălzire. Noi propunerea de înnoire a parcului am făcut-o din 2014, puteţi verifica. Dar nu hotărăsc eu când se face, hotărăşte Consiliul Local”, a precizat Genica Totolici.

Directorul executiv al Transurb a mai precizat că, dintre cele 110 autobuze şi 30 de tramvaie aflate acum pe traseu, doar cinci au aer condiţionat.

Citit 14621 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.