Borş de peşte fără… borş de peşte
Foto: ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

Borş de peşte fără… borş de peşte
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Centrul Cultural Dunărea de Jos ne informase miercuri, 27 septembrie, că joi, 28 septembrie, la baza de agrement de la Zătun va avea loc un concurs pescăresc, între orele 9,00-13,00. La finalul concursului, reprezentaţi ai comunităţii ruşilor lipoveni urmau să pregătească un borş de peşte.

Echipa „Vieţii libere” a ajuns la Zătun, joi, după ora 12,30, pentru a vorbi cu câştigătorii concursului şi a asista la prepararea borşului pescăresc. Era lume puţină pe malul bălţii. Din partea Centrului Cultural Dunărea de Jos, prezentă la evenimentul de la Zătun, doamna Laura Panaitescu ne-a informat că la concurs participaseră 20 de pescari. Dintre care, probabil, o mare parte deja plecaseră. Aceeaşi sursă ne-a declarat că acţiunea avea ca scop promovarea pescuitului tradiţional, menţionând însă că o parte dintre pescari au venit cu scule foarte moderne. N-am înţeles legătura, dar fie! La concurs, ne-a mai spus doamna Panaitescu, luaseră parte reprezentanţi ai Centrului Cultural şi ai comunităţii ruşilor lipoveni. În aceste condiţii, n-am înţeles cine urma să înveţe despre pescuit tradiţional. Angajaţii CCDJ deja implicaţi în proiect? Ruşii lipoveni?

Tot doamna Panaitescu ne-a informat că nu se mai face borşul de peşte, din cauză că vântul bate prea tare ca să se poată aprinde focul. Ruşii lipoveni, cei care urmau să gătească borşul, au infirmat, pentru „Viaţa liberă”, această ipoteză, spunând că adevăratul motiv pentru care nu fac borşul este că nu li s-a pus la dispoziţie suficient peşte. Pur şi simplu, organizatorii au anunţat un borş de peşte fără să se pregătească, bazându-se doar pe ceea ce vor prinde pescarii.

„Cu patru peşti, nu faci borş pentru 20 de oameni. De asta n-am mai gătit nimic”, ne-a spus Tănase Varabev, un veteran al pescuitului. Sigur, o parte dintre participanţi îşi aduseseră, pentru grătar, nişte carne de porc. Că dacă tot ai ajuns la malul bălţii, nu merge să pleci fără să mănânci măcar o fleică! Specific pescăresc şi foarte educativ!

Pe doamna Laura Panaitescu am mai întrebat-o care a fost bugetul acţiunii de ieri. Doamna a refuzat, în repetate rânduri, să ne spună cât a costat acţiunea, argumentând că şi dumneaei a lucrat în presă şi că nu aşa ar trebui să punem noi problema cu privire la această acţiune. Cu alte cuvinte, n-ar fi trebuit să întrebăm câţi bani publici s-au dus pe o acţiune ratată… În legătură cu acest eveniment, managerul CCDJ Galaţi, Florina Zaharia, ne-a declarat: „La eveniment au fost invitate şi alte persoane, în afara angajaţilor CCDJ implicaţi în proiect şi a reprezentanţilor ruşilor lipoveni. Practic, am chemat toţi partenerii noştri din proiect. Au venit câţi au venit. Bugetul estimativ al proiectului a fost de 700 de lei”.

Citit 3413 ori Ultima modificare Joi, 28 Septembrie 2017 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.