Cum scăpăm de gunoaiele de pe Coşbuc 256? Ruinele MEHID, protejate de Legea insolvenţei
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cum scăpăm de gunoaiele de pe Coşbuc 256? Ruinele MEHID, protejate de Legea insolvenţei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sunt şanse foarte mici ca oraşul să scape curând de ruinele fostei fabrici Mehid, de pe bulevardul Coşbuc. Există totuşi o variantă pentru ecologizarea zonei, dar este foarte scumpă. S-au împlinit şase ani de când fosta fabrică de echipamente hidraulice Mehid şi-a închis porţile de pe bd. George Coşbuc nr. 256, iar ruinele rămase în loc sunt în continuare o pată pe obrazul oraşului. "Viaţa liberă" a scris de nenumărate ori despre aspectul deplorabil al acestei zone foarte circulate şi situate în imediata apropiere a celui mai mare centru comercial din Galaţi, precum şi despre riscul izbucnirii unor epidemii, mai ales pe timpul verii.

Succint, situaţia se prezintă astfel: niciuna dintre obligaţiile de mediu aferente închiderii unei întreprinderi de asemenea calibru nu a fost îndeplinită. Deşeuri inerte, hârtie, carton, sticlă, deşeuri de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc. - sunt doar câteva din ceea ce au găsit comisarii Gărzii de Mediu, care au efectuat cinci controale şi au dat amenzi de 205.000 de lei, niciuna din acestea nefiind plătită până acum de patronul Mehid, Corneliu Mangalea.

În plus, "noul" Mehid, cu sediul pe Calea Prutului, este în insolvenţă, iar situaţia sa financiară este dezastruoasă: la 31 martie 2017, avea datorii restante de circa două milioane de lei la bugetele de stat şi pierderi mari în fiecare din ultimii şapte ani. Cel mai recent an, 2016, s-a încheiat cu o pierdere netă de 1,3 milioane lei.

Măsurile luate de Fiscul gălăţean au cuprins 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri (inclusiv terţi popriţi), însoţite de titlurile executorii aferente. Au mai fost  înfiinţate două procese-verbale de sechestru bunuri mobile şi trei procese verbale de sechestru bunuri imobile. Nu am reuşit să aflăm şi ce rezultate au obţinut Finanţele în încercarea de a recupera bani de la Mehid. Să menţionăm şi că terenul din Coşbuc 256 este grevat de mai multe ipoteci, totalizând peste zece milioane de euro.

Boală lungă...

În aceste condiţii, este practic imposibil să-l obligi pe patronul de la Mehid să-şi facă curăţenie în propria ogradă şi să demoleze ruinele de pe Coşbuc. Conform specialiştilor în Drept pe care i-am consultat, "în momentul în care o societate intră în insolvenţă, orice executare silită pornită împotriva ei se suspendă de drept. Insolvenţa presupune două posibilităţi: o reorganizare a societății, în baza unui plan aprobat de o instanţă competentă, sau procedura falimentului, tot prin instanţă. De la momentul deschiderii insolvenței, toată procedura poate dura doi, trei, patru ani sau chiar mai mult, depinde cât de complexă e activitatea societății. Dacă reorganizarea nu este posibilă (sau dorită), începe procedura falimentului". Aşadar, "prinde orbul, scoate-i... banii!"

Oraşul frumos cu cheltuială se ţine

Cum spuneam, există totuşi o variantă pentru a scăpa de gunoaiele de pe locul fostului Mehid. Unul dintre specialiştii în Drept citaţi ne-a spus că Primăria Galaţi ar putea, invocând necesitatea ecologizării zonei, să treacă la demolarea ruinelor, cu respectarea procedurii legale, costurile fiind acoperite din bugetul local. Suma ar urma apoi să fie recuperată de la proprietar, dar numai în urma unui proces. Mai trebuie luat în calcul şi aspectul foarte important al solvabilităţii debitorului, pentru că altfel rişti să nu ai cum să recuperezi banii.

Iar suma necesară pentru demolare este una destul de mare, care poate ajunge până la un milion de euro, conform preţurilor de pe piaţa Galaţiului; vorbim, totuşi, de trei hectare de teren!

Ce punem în loc?

Se vorbeşte de mai mult timp de mutarea Tribunalului pe locul fostei unităţi militare de pe Coşbuc. În apropiere există deja Shopping City, va "veni" şi cinematograful multiplex, aşa că ruinele vor avea o vecinătate selectă. Există propuneri în spaţiul public ca, în locul ruinelor, să fie relocate serviciile Poliţiei Rutiere de lângă Catedrală, descongestionându-se astfel şi circulaţia de pe strada Domnească. Nu ştim cât de fezabilă este această propunere la momentul actual, întrucât terenul de la Mehid are deja un proprietar şi acesta este Corneliu Mangalea, nu statul român. Numai că nimeni nu ne poate împiedica să visăm la un oraş mai frumos şi mai curat!

Citit 7121 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2017 20:31

13 comentarii

 • postat de Mucles!
  Joi, 06 Iulie 2017 19:49
  Acolo case cu fetite dragalase, merge?

  Gestionata de primarie cu picu polonicu, casier!
  1
  1
  Raportează
 • postat de Ivan
  Joi, 06 Iulie 2017 18:46
  In locul respectiv...se pot caza refugiații Sirieni
  2
  3
  Raportează
 • postat de Ea
  Joi, 06 Iulie 2017 17:19
  Dat amenda, confiscat, daramat, facut sediul unei institutii publice importante - poate fi chiar si politia - dar cu o parcare generoasa in fata ca sa nu mai fie probleme!
  La cum a intrat in proprietate acea zona asa poate sa si iasa ... Mangalea stie despre ce se vorbeste in propozitie!
  1
  4
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Joi, 06 Iulie 2017 16:10
  un etaj pentru politia rutiera .....ghisee inscrieri si eliberari auto...un etaj pentru serviciul pasapoarte si buletine.... iar la parter parcare.pe sub toata cladirea.......pe acoperis o mini cantina pentru servit masa...o cafea,etc......
  0
  5
  Raportează
 • postat de Terente
  Joi, 06 Iulie 2017 14:54
  Cum adica nu sunt solutii pt. a-l determina pe proprietar sa-si faca curatenie in ograda? Exista hotarari ale CL Galati, care nu sunt aplicate nicaieri de ani de zile. Complicitatile sunt de vina nu inexistenta cadrului legal...Uitati-va la constructia neterminata de pe Saturn c/c Brailei care apartine familiei Durbaca si unde nimeni nu face nimic. Si multe altele...
  Si nu in cele din urma, Prefectul poate decide rezilierea contractului prin care acest Mehid a trecut in proprietatea unui snapan, prin aceasta Galatiul fiind declasificat ca importanta datorita aspectului jalnic si a dezinteresului manifestat de proprietarul in cauza.
  0
  18
  Raportează
 • postat de daddy
  Joi, 06 Iulie 2017 14:06
  o solutie temporara s-ar putea gasi: un banner, un afiș , un panou cu un mesaj de inters public, pana la urma un "ceva" care sa mascheze cat de cat tigania, pana la reglementarea din punct de vedere juridic a situatiei
  0
  8
  Raportează
 • postat de Domnule Sergiu Porumboiu..
  Joi, 06 Iulie 2017 13:38
  dumneavoastra ca ARHITECT DE RENUME MONDIAL , va place cum arata zona dintre str. Basarabiei si Gradina Publica , pe Domneasca , mai ales in fata la Catedrala???!!!
  Evident ca acolo , pe Cosbuc , trebuie mutata Politia Rutiera , Pasapoartele , Evidenta Populatiei , etc !!
  Si daca tot vreti sa dati o mana de ajutor... :"S-ar putea face un concurs de arhitectura pentru o noua infatisare, ca in tarile civilizate" ganditi-va cum s-ar putea amenaja acea zona de pe Domneasca ( mai ales in fata la Catedrala) , cu spatii verzi , banci, jardiniere cu flori la marginea trotuarului...etc.
  1
  7
  Raportează
 • postat de VAI DE VIATA NOASTRA, PROSTIME VOTANTA!
  Joi, 06 Iulie 2017 12:10
  Se vorbeste mereu de statui, sau poze impunatoare ce urmeaza sa fie facute fostilor primari de dupa 89, postate in holul noii primarii, in fata acesteia, la intersectii si prin parcuri!

  Pai dupa cum arata orasul asta dupa fiecare primar, uite una din mostre,MEHID-ul, sa se faca un panou mare pe care sa fie montate pozele hatrilor - fosti primari, vice, consilieri locali, si acoperiti toata fatada aia murdara cu ei, montand acel panou.

  Dar vis-a-vis de strada sa se monteze si panoul cu averile lor facute in timpul mandatelor, incepand cu Durbaca...

  Sa va fereasca Dumnezeu de un Tepes, sa va puna fata in fata cu faptele voastre!
  0
  13
  Raportează
 • postat de Viorel Galateanu
  Joi, 06 Iulie 2017 11:21
  Google va deschide centre la Timisoara (are aeroport), Cluj (are aeroport), Brasov (are aeroport), Constanta (are aeroport), Iasi (are aeroport) si Bucuresti !!!


  Daca se vrea facut ceva UTIL ar fi sedii pentru firme IT si start-up-uri ca sa aduca Galati pe lista CENTRELOR ROMANIEI dedicate deja, propuse deja de IT.


  Nu trebuie sa fie sedii de 10 etaje, pentru inceput si se pot scoate bani doar amanajandu-se sediile deja care sunt construite !
  Avantajul este ca au si locuri multe de parcare.


  in SUA sunt multe start-up-uri care functionau in cladiri unde au fost inainte fabrici.


  Problema este ca sunt in proprietatea unei firme, deci nu sunt ale primariei si aceasta firma este falimentara !!  Sau in cel mai rau caz preluate de un lant privat de sanatate care sa faca o policlinica privata !!!
  La fel se preteaza foarte bine.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Geanina
  Joi, 06 Iulie 2017 11:05
  Propun ca acolo sa se realizeze un AQUAPARC modern pentru relaxarea galatenilor, mai ales ca in acea zona a orasului nu exista nici o piscina amenajata.
  Un oras intre ape trebuie sa se respecte cu multe bazine de innot, nu doar cu cele de pe malul apelor, care si asa sunt lasate in paragina!
  6
  7
  Raportează
 • postat de Sergiu Porumboiu
  Joi, 06 Iulie 2017 10:20
  Toamna trecuta i-am propus primarului ca pe structura cladirii de la strada sa se faca muzeul pe care Galatiul nu-l mai are... S-ar putea face un concurs de arhitectura pentru o noua infatisare, ca in tarile civilizate. Am oferit sprijinul OAR, totul putand fi rezolvat legal si fara comenzi partinitoare. Raspunsul primit a fost exact ca in articolul de mai sus.
  4
  5
  Raportează
 • postat de Florin
  Joi, 06 Iulie 2017 08:46
  Spatiul este extrem de generos! Propun sa se faca acolo noul Muzeu de arta contemporana romaneasca!
  4
  10
  Raportează
 • postat de Supraimpozitarea cu 500 ,pentru propietate neangrijita !
  Joi, 06 Iulie 2017 00:08
  -
  0
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.