Galaţiul - oraş de top, dar la şomaj

Galaţiul - oraş de top, dar la şomaj
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Unul din domeniile în care Galaţiul s-a aflat în top în ultimii ani a fost, din păcate, cel al şomajului. Peste 80 la sută din şomerii înregistraţi provin din mediul rural, o proporţie covârşitoare dintre aceştia având un nivel scăzut de şcolarizare.

Rata medie a şomajului înregistrat în cursul anului 2016 în judeţul Galaţi a fost de 9,16 la sută. La sfârşitul lunii aprilie 2017, această rată era de 9,13 la sută, procent cu care Galaţiul se situa pe locul patru la nivel naţional. La fel ca în anii anteriori, s-a constatat că cei mai mulţi şomeri provin, într-un procent covârşitor, de peste 80 la sută, din mediul rural. În aprilie 2017, acest procent era de 83,74 la sută.

„Se poate concluziona că infrastructura slab dezvoltată în mediul rural generează dezechilibre pe piaţa forţei de muncă, evidenţiate în special prin numărul mult redus de locuri de muncă vacante, invers proporţional cu numărul şomerilor înregistraţi în mediul rural. Important de menţionat este şi interesul scăzut manifestat de persoanele din mediul rural, în special persoanele beneficiare de venit minim garantat, în a accesa un loc de muncă şi a participa la măsurile active oferite de agenţie. Majoritatea şomerilor înregistraţi în evidenţa AJOFM (peste 85 la sută) sunt persoane cu nivel scăzut de şcolarizare. Aceasta evidenţiază faptul că segmentul de piaţă căruia i se adresează are reale probleme de integrare socio-profesională”, se arată într-un document oficial al AJOFM Galaţi.

În anul 2016, au fost puse la dispoziţia solicitanţilor de loc de muncă 6.675 de posturi, iar în primele cinci luni ale anului 2017 au existat 2.857 de oferte. Pentru anul 2016, meseriile cele mai solicitate pe piaţa muncii din Galaţi au fost cele de agent securitate, vânzător, şofer autobuz, lăcătuş mecanic, operator introducere-prelucrare-validare date, manipulant mărfuri, lucrător comercial. Pentru persoanele cu studii superioare, cele mai solicitate ocupaţii au fost de inginer mecanic, consilier/expert în comerţ şi marketing, inginer industria alimentară, consilier juridic, agent vânzări, asistent manager. În perioada ianuarie-mai 2017, au apărut câteva noutăţi: operator confecţioner în industria textilă, ambalator manual, respectiv, asistent medical generalist cu studii superioare, agent vânzări şi servicii clienţi, inginer de cercetare în centrale hidroelectrice.

În concluzie, profilul dominant în ce priveşte cererea de forţă de muncă a fost dat, în 2016, de următoarele domenii, în ordine descrescătoare: activităţi de protecţie şi gardă, comerţ, transporturi terestre, industria alimentară, construcţii. În primele cinci luni din 2017, cererea de forţă de muncă a fost mai mare în domenii ca: activităţi de investigaţie şi protecţie, fabricare articole din textile, activităţi ale centrelor de intermediere telefonică (call center), construcţii civile şi comerţ.

Citit 5548 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.