Sclavia sexuală, mascată cu tentaţii şi oferte de muncă

Sclavia sexuală, mascată cu tentaţii şi oferte de muncă
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Până pe 15 septembrie, tinerele din judeţul Galaţi vor fi ţinta campaniei „Eu nu pot fi victimă – oare?!”, derulate de poliţişti şi specialiştii de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Femeile vor fi învăţate cum să identifice modalităţile de corupere utilizate de proxeneţi şi cum pot scăpa, în cazul în care ajung să fie exploatate sexual în scopul obţinerii de beneficii.

Tot mai multe tinere, multe dintre ele minore, cad în pasa traficanţilor de carne vie, care prin metode dintre cele mai diversificate le determină să se vândă. Pericolul este cu atât mai mare, spun specialiştii, cu cât modalităţile de abordare şi determinare nu mai sunt dintre cele violente, aşa cum se practica în urmă cu câţiva ani, ci pot îmbrăca forme aparent inofensive şi chiar tentante. Una dintre ele mai folosite căi de racolare este acum Internetul, cu ajutorul căruia un traficant poate identifica, în timp scurt, un număr mare de potenţiale victime, pe care să le amăgească cu uşurinţă.

„Traficantul este creativ, un ”fin psiholog”, vinde visuri, iubeşte oamenii condiţionat şi banii necondiţionat, oferă cadouri, poate fi bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, educat sau neinstruit, străin sau parte din familie, poate fi oricine. Pentru bani el va face totul şi va promite totul”, explică specialiştii în combaterea traficului de persoane.

Odată ajunsă „pe piaţă”, victima unui traficant nu mai are control asupra propriei vieţi, fiind silită, fie cu minciuni, fie cu forţa, să se supună cerinţelor proxenetului.

„Victimele traficului de persoane exploatate sexual sunt îndepărtate de familie şi prieteni, sunt induse în eroare, sunt minţite permanent, sunt supuse unor violenţe fizice şi psihice crunte, pentru a le fi ştearsă orice urmă de demnitate, sunt supravegheate de traficant, ameninţate şi terorizate, sunt forţate să întreţină zeci de raporturi sexuale, zilnic, sunt obligate la avorturi, sunt infectate cu boli cu transmitere sexuală grave, sunt vândute, sunt drogate”, avertizează poliţiştii.

Când promisiunile întunecă raţiunea

În cazul în care ofertele de plecare în străinătate venite de la persoane nu foarte bine cunoscute îmbracă forma unui potenţial loc de muncă, femeile trebuie să ţină cont de o serie de aspecte foarte importante: să ştie unde anume pleacă, să semneze înainte un contract de muncă în limba română, să cunoască programul de muncă real, să lase acasă copii după toate documentele, să aibă în permanenţă numerele de contact ale misiunilor diplomatice din ţara unde pleacă şi să aibă posibilitatea de a comunica cu familia şi apropiaţii. În niciun caz nu trebuie dat curs promisiunilor persoanelor care impun plecarea într-un timp scurt, sau fără anunţarea familiei, care primit împrumuturi pentru plata deplasării sau consumaţiei, care propun plecarea cu acte false sau sugerează ascunderea adevăratului motiv al plecării în faţa familiei sau la frontieră. Cu atât mai puţin credibile sunt persoanele care cer paşaportul sau cartea de identitate spre păstrare. În cazul în care o femeie ajunge să devină victimă, are totuşi câteva variante că ceară ajutor. Anunţarea pe orice căi a ambasadei, a poliţiei, a familiei şi nu în ultimul rând, apelarea la numerele de telefon 0.800.800.678 - serviciu naţional gratuit şi +4.021.313.3100 (apelabil şi din străinătate).

 

Citit 4994 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.