Zeci de poliţişti gălăţeni vor să se pensioneze

Zeci de poliţişti gălăţeni vor să se pensioneze
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Nu mai puţin de 30 de rapoarte de pensionare fuseseră înregistrate la IPJ Galaţi, de vineri şi până miercuri, 2 august, cifră care situează judeţul nostru cu mult peste media pe ţară. Trendul pensionărilor în masă a început la Galaţi de anul trecut, majoritatea serviciilor rămând, pe rând, fără şefi, care au ales să profite de avantajele legii pensiilor militare, aşa cum este ea încă în vigoare.

45 de ani vârsta minimă şi 25 de ani vechime în sistem sunt condiţii care le permit angajaţilor din structurile de apărare şi siguranţă publică să iasă la pensie, avantaje de care au profitat la maximum un număr foarte mare de poliţişti, pompieri sau militari. Cel puţin în ultimul an şi jumătate, zeci de cadre s-au retras din activitate, mai ales de când zvonurile privind modificarea legii pensiilor militare au început să prindă tot mai mult contur. Cu teama că procentul după care va fi calculată remuneraţia va fi redus la 65, cei care au îndeplinit condiţiile nu au stat mult pe gânduri şi au plecat.

Furia pensionărilor s-a accentuat, la nivel naţional, în ultima săptămână, 700 de poliţiştii din ţară depunându-şi rapoartele prin care au solicitat trecerea în rezervă, de vineri încoace. La Galaţi, judeţ care oricum se confruntă cu un deficit de poliţişti, situaţia poate fi catalogată drept critică, cifra solicitărilor de pensionare fiind peste media pe ţară.

"În ultimele zile, la Serviciul Management Resurse Umane au fost înregistrate 30 de cereri de pensionare. Şase sunt ale unor ofiţeri, restul sunt de la agenţi. E un număr mare, care ne va obliga să ne reorganizăm, să vedem cum vom acoperi deficitul în stradă şi nu numai. O evaluare exactă a deficitului o vom face în zilele următoare", ne-a precizat, miercuri, cms. şef Cornel Mototolea, şeful IPJ Galaţi.

Până săptămâna trecută, deficitul de personal la nivelul Poliţiei Galaţi era de 18 procente, unul destul de mare, care, în condiţiile avalanşei de cereri de pensionare din ultimele zile, va creşte considerabil şi va acutiza problemele legate de capacitatea de muncă şi intervenţie a poliţiştilor. Nu doar strada are de suferit ca urmare a retragerii din activitate a unui număr mare de agenţi, ci şi coordonarea activităţii serviciilor şi secţiilor, majoritatea structurilor trecând în ultimul an prin experienţa pensionării şefilor. Ultimul pe lista celor care vor să plece este cms. şef Constantin Răduţă, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

O altă structură gălăţeană care se confruntă cu o criză acută de personal, dar care nu a fost lovită atât de rău de furia pensionărilor este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. La instituţia unde se raportează un deficit de 16 procente în privinţa personalului, s-au înregistrat în ultima vreme doar două rapoarte de pensionare.

Nicio cerere nu a apărut, deocamdată, la Inspectoratul de Jandarmi şi nici la Poliţia de Frontieră.

Ce spun guvernanţii

Ca urmare a avalanşei de pensionări pe toate palierele din sistemele de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională înregistrate în ultimele zile, guvernanţii au revenit asupra proiectului care ar fi urmat să intre în vigoare pe 15 septembrie şi au anunţat că nu se va modifica procentul de calcul al pensiilor militare. În schimb, remuneraţia pe care o va primi un rezervist nu va putea depăşi salariul pe care acesta l-a avut în câmpul muncii, iar pensia va fi indexată doar în funcţie de rata inflaţiei.

Citit 6592 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.