Zeci de poliţişti gălăţeni vor să se pensioneze

Zeci de poliţişti gălăţeni vor să se pensioneze
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Nu mai puţin de 30 de rapoarte de pensionare fuseseră înregistrate la IPJ Galaţi, de vineri şi până miercuri, 2 august, cifră care situează judeţul nostru cu mult peste media pe ţară. Trendul pensionărilor în masă a început la Galaţi de anul trecut, majoritatea serviciilor rămând, pe rând, fără şefi, care au ales să profite de avantajele legii pensiilor militare, aşa cum este ea încă în vigoare.

45 de ani vârsta minimă şi 25 de ani vechime în sistem sunt condiţii care le permit angajaţilor din structurile de apărare şi siguranţă publică să iasă la pensie, avantaje de care au profitat la maximum un număr foarte mare de poliţişti, pompieri sau militari. Cel puţin în ultimul an şi jumătate, zeci de cadre s-au retras din activitate, mai ales de când zvonurile privind modificarea legii pensiilor militare au început să prindă tot mai mult contur. Cu teama că procentul după care va fi calculată remuneraţia va fi redus la 65, cei care au îndeplinit condiţiile nu au stat mult pe gânduri şi au plecat.

Furia pensionărilor s-a accentuat, la nivel naţional, în ultima săptămână, 700 de poliţiştii din ţară depunându-şi rapoartele prin care au solicitat trecerea în rezervă, de vineri încoace. La Galaţi, judeţ care oricum se confruntă cu un deficit de poliţişti, situaţia poate fi catalogată drept critică, cifra solicitărilor de pensionare fiind peste media pe ţară.

"În ultimele zile, la Serviciul Management Resurse Umane au fost înregistrate 30 de cereri de pensionare. Şase sunt ale unor ofiţeri, restul sunt de la agenţi. E un număr mare, care ne va obliga să ne reorganizăm, să vedem cum vom acoperi deficitul în stradă şi nu numai. O evaluare exactă a deficitului o vom face în zilele următoare", ne-a precizat, miercuri, cms. şef Cornel Mototolea, şeful IPJ Galaţi.

Până săptămâna trecută, deficitul de personal la nivelul Poliţiei Galaţi era de 18 procente, unul destul de mare, care, în condiţiile avalanşei de cereri de pensionare din ultimele zile, va creşte considerabil şi va acutiza problemele legate de capacitatea de muncă şi intervenţie a poliţiştilor. Nu doar strada are de suferit ca urmare a retragerii din activitate a unui număr mare de agenţi, ci şi coordonarea activităţii serviciilor şi secţiilor, majoritatea structurilor trecând în ultimul an prin experienţa pensionării şefilor. Ultimul pe lista celor care vor să plece este cms. şef Constantin Răduţă, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

O altă structură gălăţeană care se confruntă cu o criză acută de personal, dar care nu a fost lovită atât de rău de furia pensionărilor este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. La instituţia unde se raportează un deficit de 16 procente în privinţa personalului, s-au înregistrat în ultima vreme doar două rapoarte de pensionare.

Nicio cerere nu a apărut, deocamdată, la Inspectoratul de Jandarmi şi nici la Poliţia de Frontieră.

Ce spun guvernanţii

Ca urmare a avalanşei de pensionări pe toate palierele din sistemele de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională înregistrate în ultimele zile, guvernanţii au revenit asupra proiectului care ar fi urmat să intre în vigoare pe 15 septembrie şi au anunţat că nu se va modifica procentul de calcul al pensiilor militare. În schimb, remuneraţia pe care o va primi un rezervist nu va putea depăşi salariul pe care acesta l-a avut în câmpul muncii, iar pensia va fi indexată doar în funcţie de rata inflaţiei.

Citit 6289 ori Ultima modificare Miercuri, 02 August 2017 21:07

9 comentarii

 • postat de Cetateanul
  Joi, 03 August 2017 14:36
  55 ani varsta de pensionare......ce mai poate face un politist sau jandarm fata in fata cu un golan de 20 de ani????
  Dar un pompier se mai poate urca pe casa sa stinga incendiul???
  Datorita unor oportunisti se loveste tot in cel care este operativ....care este in strada.
  De acord cu reducerea acelor pensii nesimtite.....dar dc doar in M.A.I.???
  De ce nu si in Ministerul Public....sau Ministerul Justitiei?????
  DE CE NU SI LA EI ????
  Cred ca de frica !!!!
  .....pt ca marea majoritate a guvernantilor ajung sa fie anchetati sau judecati de cei din M.P. SAU M.J. !!!!
  6
  13
  Raportează
 • postat de alrisha
  Joi, 03 August 2017 09:57
  Si unde au stat acesti ,,politisti"? Eu nu i-am vazut pe strada !!!!!!!!! Probabil sau saturat de birou si vor in vacanta prelungita cu o pensie .......suficienta !!!!!!!!!!!!
  9
  28
  Raportează
 • postat de R Asimoc
  Joi, 03 August 2017 09:15
  Mda! Cu o pensie mai mare decât salariul (de 4-5000 de lei), ,,epuizati de conditiile grele in care au muncit atatia ani de zile ...”, se reîncadrează pe același loc de muncă. Alții ies la pensie la vârsta de peste 65 de ani, cu peste 45 de ani vechime în muncă, cu o pensie de 1500-1800 lei. Este foarte normal într-un stat polițienesc.
  7
  28
  Raportează
 • postat de Bula
  Joi, 03 August 2017 08:57
  Pai si de ce sunati la politie cand luati bataie, daca in politie sunt numai saraci epuizati de munca. Si politistiii au copiiiiii acasa, si politistiii sunt oameni.
  Dar cand sunteti agresati, inselati, prostiti, amenintati apelati la politie, pompieri, smurd, de ce nu va descurcati singuri domnilor comentatori ?
  Politia e legata cu catuse la spate pentru politicieni si tatuati, ca vezi doamne l-ai abuzat dupa ce si-a batut nevasta si copiiiiiiiiiiiiiiiii, l-ai bruscat dupa ce beat fiind a omorat 2 copiiii pe trecere si l-ai dusla spital sa ii recoltezi sange.
  Rusine , rusine pentru cetateni de cea mai joasa speta.
  16
  18
  Raportează
 • postat de Carmen DAN
  Joi, 03 August 2017 08:21
  ...si cand te gandesti ca vor respect! Niste oportunisti fara pic de bun simt! Aparatorii legii.....vai mama lor!
  7
  24
  Raportează
 • postat de Nebugetar
  Joi, 03 August 2017 07:22
  Făcând o comparație, polițiștii din România sunt mult mai bine plătiți, au o mulțime de beneficii și avantaje față de restul populației. De asta este și așa mare concurența la școlile lor sau la încadrări directe. În alte țări europene , polițiștii au salarii minime , folosesc dacii și chiar își fac treaba și nu se mai plâng atât. Ca de exemplu, în italia, un mareșal de carabinieri, in preajma pensionării, adică un mare șmecher, ajunge la un salariu de 2200€. E salariu de nivelul italiei cu funcție înaltă și carieră îndelungată. Iar indivizii plini de beneficii se plâng de dacii. Să și dea demisia de nu le convine.
  5
  21
  Raportează
 • postat de Fane
  Joi, 03 August 2017 06:40
  Paradoxul este polititii nu mai sunt militari ci functionari publici cu statut special.
  4
  15
  Raportează
 • postat de Un salariat AMG
  Joi, 03 August 2017 05:26
  45 de ani varsta si 25 de ani de munca si o pensie destul de mare ptr. acestia.
  Vezi Doamne, ii pensioneaza mai devreme din cauza "stresului" si pensiile sunt calculate in asa fel sa aibă peste 3.000 lei.
  Tot sa fi pensionar fata de un fost salariat AMG cu 65 de ani cu o vechime de 35 de ani si cu o pensie de rahat.
  4
  24
  Raportează
 • postat de Multi ani fericiti la pensie !
  Joi, 03 August 2017 01:50
  Or fi si ei, saracii, epuizati de conditiile grele in care au muncit atatia ani de zile ...
  15
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.