Unde ne-a dispărut oraşul cumplit de negustori?

Unde ne-a dispărut oraşul cumplit de negustori?

Sediul Registrului Comerţului din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
5 comentarii

Numărul firmelor noi înmatriculate în Galaţi în primele şase luni ale acestui an a crescut cu numai 15,51 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de două ori mai puţin decât rata medie la nivelul întregii ţări.

Articolul "Gălăţenii, printre cei mai leneşi români", publicat săptămâna trecută de "Viaţa liberă", a stârnit destule controverse printre cititorii noştri. Mulţi au fost de acord cu ideea de bază a textului, care se referea la rata de ocupare a resurselor de muncă, reprezentând raportul, exprimat procentual, dintre populaţia ocupată civilă şi resursele de muncă. Cu alte cuvinte, spuneam că, faţă de numărul gălăţenilor apţi de muncă, foarte puţini (statistic vorbind) chiar muncesc. Au fost şi voci care ne-au reproşat că nu luăm în calcul şi condiţiile de pe piaţa muncii Galaţiului, unde patronii vor cât mai multă muncă, dar plătind salariul minim. Alţii au spus că de ce să ne comparăm cu Bucureştiul sau cu marile oraşe din vestul ţării, pentru că situaţiile nu sunt deloc echivalente. Aşa şi este, dar dacă nu ne raportăm la primii din top şi nu încercăm să-i ajungem, mai bine "stăm acasă" - şi asta e valabil în orice domeniu, fie el economic, sportiv sau social. În plus, ce facem, rămânem mereu cu mentalitatea din "Mioriţa", că asta-i soarta şi că totul e împotriva noastră?
Să privim problema şi din alt unghi. Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în primele şase luni ale anului 2017, la Galaţi s-au înmatriculat 1.571 de noi firme, cu 15,51 la sută mai multe decât în prima jumătate a anului trecut. Cifra de 1.571 în sine este una rezonabilă şi ne situează undeva la mijlocul topului naţional. Însă creşterea de 15,51 procente, care este la jumătate din media naţională de 31,23 la sută, este una dintre cele mai mici din România. Doar Tulcea, cu 14,25 la sută, şi Giurgiu, cu 6,36 la sută, stau mai rău decât noi.
Şi acum, senzaţia de deja vu: fruntaşii din topul naţional al celor mai multe înmatriculări în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2017 sunt parcă mereu aceiaşi. Iată-i: 1. Bucureşti: 11.472 noi firme, cu 19,34 la sută mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2016, 2. Cluj: 5.145 noi firme (+62,71 la sută), 3. Timiş: 3.588 noi firme (+26,83 la sută), 4. Bihor: 3.291 de înregistrări (+49,18 la sută), 5. Ilfov: 3.169 noi firme (+32,15 la sută). Cele mai numeroase înmatriculări au fost reprezentate de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (15.543 de firme), agricultură, silvicultură şi pescuit (10.605) şi industria prelucrătoare (8.117). Cele mai puţine firme au fost înregistrate în domeniul administraţiei publice şi apărării, asigurări sociale din sistemul public, doar 12 firme în primele şase luni ale anului.
Un cititor comenta pe site-ul ”Vieţii libere” că economia Galaţiului stă doar în baza celor doi mari, ArcelorMittal şi Damen. Şi dacă aşa este, asta ce înseamnă că în fostul "oraş cumplit de negustori" nu mai ştim, nu mai vrem sau nu mai putem să facem afaceri?

Citit 3060 ori Ultima modificare Duminică, 06 August 2017 22:02

5 comentarii

 • postat de de ce-mi stricati fericirea? Luni, 07 August 2017 19:00 Link la comentariu
  2
  0

  am votat un partid social cu un program social pentru noi. avem un guvern social si sintem fericiti. voi vreti sa ne intrupeti fericirea si sa ne apucam de munca? sau mai rau, sa ne apucam de activitati liberale? da ce-am inebunit? piei s...na.

  Raportează
 • postat de ariciul Luni, 07 August 2017 10:36 Link la comentariu
  0
  13

  Se munceste la negru ori la gri si controalele sunt anuntate din timp pentru ca patronii sa aiba mita pregatita.Asa este tras in p..a si statul si angajatul ,si de aceea multi nu mai muncesc eu fiind unul dintre acestia.De 15-16 ani de cand caut un loc de munca unde sa fiu platit cinstit si unde sa nu mi se incalce drepturile ,nu am intalnit decat o patroana ,care m-a platit cinstit si orele suplimentare asisderea.In rest numai jigodii pe care le-am intrebat din start la angajare;Cum tragi statul in piept stiu.Vreau sa stiu cum iti tragi angajatii in piept sa vad daca imi convine ori pot face un compromis.Am facut la doua weekenduri lucrate pe luna si 12 ore lucrate pe zi pentru minim pe economie.Pana nu am mai facut fata.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 07 August 2017 10:10 Link la comentariu
  2
  12

  Explicatia este foarte simpla! Cat a avut cine sa dea cu biciul romanii au facut treaba buna! Dupa ce l-au asasinat s-a dus dracu tot! Au aparut acolitii si-au furat ca-n codru! Acum au taiat si codrul si ne plangem.... vai dar tara e dusa de rapa??
  Ce ne facem??? Traim ultimii ani ai coloniei.... dupa care logic nu ne mai putem imprumuta si intram in colaps! Tinerii pleaca, capsunarii cum le placea presei incep sa prinda radacini acolo... si incet incet ramanem cu un imn national ce nu mai are tangenta cu realitatea... idem si melodiile populare... dar lasa ca la o bauta merge... visam in continuare... iar la sfarsit nu mai are cine sa stinga lumina... demult nu mai e current... firele s-au dus la fier vechi... becurile s-au ars din cauza ploii... si tot asa!

  Raportează
 • postat de DUICY Luni, 07 August 2017 09:35 Link la comentariu
  0
  6

  IN INTELECTUALITATEA SI PRICEPEREA POLITICIENILOR

  Raportează
 • postat de Citizen_gl Luni, 07 August 2017 09:02 Link la comentariu
  1
  24

  Sunt doua aspecte de luat in calcul:
  1. Firmele lucreaza la negru sau la gri, astfel ca ajung foarte putin bani la buget din taxe si impozite;
  2. Autoritatile locale nu sunt in stare sa atraga firme din afara judetului sa-si deschida puncte de lucru aici.

  Daca fiscalitatea ar fi diminuata si incurajate firmele mici si mijlocii nou infiintate, plus modernizata infrastructura rutiera, atunci alta ar fi situatia in judet si in oras. Din pacate cei de la conducerea institutiilor publice sunt in primul rand politicieni (cu toate implicatiile de rigoare) si asta le ocupa tot timpul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.